Halep, un abandon firesc: de ce decizia Simonei de a renunţa la turneul de la Doha e una perfect justificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a doua oară în 2015, Simona a câştigat un turneu şi a renunţat la următorul. În ciuda criticilor primite din partea necunoscătorilor, ea a procedat ca la carte.

Ascensiunea Simonei Halep în clasamentul WTA a fost o sabie cu două tăişuri pentru publicul din România. 

Odată cu victoriile adunate de constănţeanca de 23 de ani a crescut şi interesul pentru sportul alb. Drept urmare, tot mai mulţi oameni au început să-şi dea cu părerea despre Halep, despre jocul ei şi, mai nou, despre strategia ei de a-şi alege turneele. Din păcate, mulţi dintre aceşti „specialişti“ habar n-au despre ce vorbesc. 

Ultima dovadă? Avalanşa de reacţii negative după ce Halep, victorioasă la Dubai în weekend, a anunţat că va renunţa la turneul de la Doha (23 februarie – 1 martie). „Sunt obosită, foarte obosită. Am dureri peste tot, dar e normal. Am avut meciuri grele“, a explicat Simona. 

"Simona Halep e ca o fetiţă prinsă în cel mai mare magazin de dulciuri din oraş"

 Imediat, mulţi au reluat o idee care s-a auzit în ţară şi după ce Halep n-a jucat, la Sydney, după triumful de la Shenzhen, în ianuarie: fiind firavă fizic, Halep nu poate face faţă la două turnee consecutive. 

În realitate însă, Simona nici n-are nevoie să joace, săptămână de săptămână, în competiţii diferite. De fapt, toate jucătoarele de top procedează exact cum a făcut Halep acum.

Doar 16 turnee contează

Ce ştie toată lumea: orice jucătoare participă la turneele WTA pentru punctele şi premiile financiare puse în joc.

Ce nu ştie toată lumea: în fiecare an, doar 16 turnee WTA contribuie la punctajul unei jucăoare în ierarhia mondială. Şi, foarte important, nu vorbim de oricare 16 turnee. Contează categoria din care face parte un turneu! Iată cum sunt cotate, în funcţie de importanţă, competiţiile organizate de WTA:

*Grand Slam (4 turnee)

*Turneul Campioanelor (1)

*Premier Mandatory (4)

*Premier Five (5)

*Premier (12)

*Internaţional (31)

La punctajul obţinut de o jucătoare de talia Simonei contribuie rezultatele de la: 

*Cele opt turnee de Mare Şlem şi Premier Mandatory.

*Turneul Campioanelor de final de an.

*Două cele mai bune rezultate obţinute la turneele Premier Five.

*Cinci turnee Premier şi Internaţional. Cu precizarea că o jucătoare poate participa o dată la şase luni, deci de două ori pe an, la un turneu Internaţional, cum a fost cel de la Shenzhen.

Iată concluziile care pot fi trase după explicaţiile de mai sus:

*Halep a câştigat deja un turneu de categoria Premier Five, cum a fost cel de la Dubai. Dacă va câştiga şi următorul turneu din această categorie, ea n-ar mai avea de ce să joace şi în cele trei care rămân de disputat până la finalul anului decât din motive financiare. Rezultatele nu vor mai conta la punctajul ei în ierarhia mondială.

*Turneele de la Sydney şi Doha, cele la care a renunţat Halep, se încadrează în categoria Premier. Sunt 12 la număr, iar Halep trebuie să joace în doar trei sau patru dintre ele într-un an, în funcţie de numărul prezenţelor ei la competiţiile de categoria Internaţional. 

Odihnă pentru Indian Wells şi Miami

Pe lângă explicaţiile de mai sus, mai există un motiv pentru care Halep n-a mai jucat la Doha. Potrivit calendarului WTA, în martie şi aprilie, urmează două turnee de categoria Premier Mandatory, a doua ca importanţă după Grand Slam. Primul va avea loc la Indian Wells (9-22 martie), iar cel de-al doilea la Miami (24 martie – 4 aprilie).

Simona a preferat să se odihnească după parcursul de la Dubai pentru a putea juca şi la Indian Wells, dar şi la Miami. O eventuală prezenţă la Doha (23 februarie – 1 martie) n-ar fi făcut altceva decât să o epuizeze pe Simona înainte de competiţiile cu adevărat importante. Mai ales că, până la finalul anului, mai sunt nouă turnee Premier, în afara celui de la Doha, iar Halep va avea suficient timp să bifeze trei sau patru prezenţe la astfel de competiţii, aşa cum cere WTA.

Simona Halep a lămurit problema abandonului:  "E mai rău ca înainte!"

7.413.879 de dolari sunt câştiguri la care a ajuns Halep din tenis, după ce a primit 456.000 de dolari pentru victoria de la Dubai.

Simona, zece trofee în timp-record

Turneul de la Dubai a fost cel de-al 10-lea câştigat de Simona Halep în circuitul WTA. Astfel, constănţeanca de 23 de ani a intrat în clubul jucătoarelor aflate în activitate, care au minimum zece trofee în palmares. 12 sportive fac parte din acest club, însă un amănunt, descoperit de site-ul prosport.ro, o diferenţiază pe Halep de celelalte jucătoare. Ea a câştigat zece turnee în timp-record, în 616 zile (un an, opt luni şi şase zile). Simona a devansat-o pe Şarapova cu o zi în acest clasament, deoarece jucătoarea din Rusia a ajuns la zece competiţii câştigate într-o perioadă cu un an bisect, 2004. Prosport.ro a mai remarcat faptul că Serena şi Venus Williams, Şarapova şi Wozniacki au adunat primele zece titluri până la 20 de ani, faţă de celelalte jucătoare active, care au ajuns la această bornă începând de la 23 de ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite