Hagi din Carpaţi. Despre hiperbolele nefolositoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Este peste Nadia Comăneci”, spune Grigore Cartianu despre Hagi într-o emisiune. Iar eu mă gîndesc că m-au deranjat dintotdeauna hiperbolele astea.

Hagi este un mare fotbalist — aici suntem de acord. Este el mai mare fotbalist, mai mult, cel mai mare sportiv român? Aici nu mai suntem. Nu cred că avem punct de referinţă, măsurător eficace. Balaci, Dobrin, Dumitrache, Paţaichin... Cine să fie ”cel mai”?

Dar de ce avem nevoie de ”cel mai”? Nu este asta o moştenire a epocii de aur, epocă atît de bine ştiută şi cercetată de Grigore Cartianu? Nu ne ajunge ca un fotbalist să fie mare, el trebuie să fie cel puţin superlativ relativ, dacă nu, şi mai bine, superlativ absolut?

Un dribling al lui Dobrin valorează mai puţin decît un dribling al lui Hagi? Mie, personal, mi-a plăcut mai mult boemul Dobrin sau înţeleptul baci Gică Popescu decît Hagi. Şi ce? Scade asta valoarea mijlocaşului? 

”Maradona din Carpaţi”. Pentru mine, sintagma asta a fost un motiv să rîd plîngînd. Ne furăm propria căciulă? Păi nu e un clon al Maradonei mult mai neînsemnat decît Maradona însuşi? Halep e ”Şarapova Bărăganului”, sau ce inepţii mai putem inventa?

Eu cred că Hagi trebuie sărbătorit pentru valorile sale care nu suport comparaţie, sau numai la acelaşi nivel. A fost un fotbalist cu har de la Dumnezeu, a dat nişte goluri extraordinare, a avut o inteligenţă tăioasă şi, să recunoaştem, mult mai mult noroc decît Balaci sau Dobrin. Cred că-i ajunge.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite