VIDEO Grecia - România 3-1: am jucat iarăşi prost, am pierdut, dar mai sperăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stancu a marcat pentru 1-1
Stancu a marcat pentru 1-1

Tricolorii au evoluat în nota lor obişnuită, la Atena, acolo unde Piţurcă a pus „autobaza“ în faţa porţii şi i-a oferit lui Maxim doar nouă minute de joc. De acum, grecii au prima şansă la calificare, însă totul se va decide, marţi, la Bucureşti, fiindcă 2-0, scor de calificare, nu e un rezultat imposibil de obţinut.

Prima repriză a meciului de la Atena a arătat, încă o dată, că fotbalul e sportul-rege, fiindcă e atât de imprevizibil. Toată Europa fotbalistică se aştepta ca Grecia - România să fie cel mai plictisitor baraj posibil. Ce a ieşit? O primă repriză palpitantă cu trei goluri, pe când la Islanda - Croaţia, Portugalia - Suedia şi Ucraina - Franţa tabela a arătat 0-0 la pauză.

Partida de la Atena a început cu o fază în care centralul Proenca a dovedit că nu ţine cont de faptul că e conaţional cu selecţionerul grecilor, portughezul Fernando Santos. La un duel Gardoş - Mitroglou în care s-ar fi putut da penalty pentru gazde, Proenca a închis ochii (3). A urmat o perioadă de tatonare, după care jocul a explodat, pur şi simplu. După o lovitură liberă apărată bine într-o prima fază, Salpingidis a aruncat mingea în careul lui Lobonţ, iar Mitroglou, venit din linia a doua, a marcat (14). Reluările au arătat însă că, dacă Proenca a fost blând cu români în minutul 3, în schimb, tuşierul i-a favorizat pe greci, întrucât Mitroglou era în ofsaid, când a deschis scorul.

Mitrogolou

România n-a acuzat însă prea tare şocul primirii golului. În minutul 19, Torje a executat excelent o lovitură liberă, iar Stancu s-a înălţat la bara a doua şi a egalat.

Tricolorii nici n-au apucat să sărbătorească egalarea, fiindcă, imediat, Salpingidis a făcut 2-1 (20). Până la finalul reprizei, România a mai primit o lovitură: Bourceanu a stopat un contraatac, a luat „galben“ şi devenit suspendat pentru retur.

Putea fi mult mai rău

După pauză, jocul a scăzut în ritm, în sensul că nicio echipă n-a mai avut nicio ocazie. În aceste condiţii, a fost nevoie de o fază fixă pentru ca lucrurile să se schimbe. Din păcate, în rău pentru echipa lui Piţurcă. Balonul centrat în careu a fost deviat până la oportunistul Mitroglou, care a catapultat mingea în poartă (67). A fost pentru prima dată în aceste preliminarii, când Grecia a dat mai mult de două goluri într-un meci.

Fără „închizători“ pentru retur

Putea fi şi mai rău, fiindcă în minutele de după golul de 3-1 aproape că a fost minutul şi ocazia pentru Grecia. Holebas (68), Mitroglou (72) şi Samaras (90+4) au trecut pe lângă un 4-1, care ar fi tranşat soarta calificării. Aşa însă mai sunt speranţe pentru retur, când, cu 50.000 de români în tribune, un 2-0, scor de calificare, nu e un rezultat imposibil.

Pentru asta însă e nevoie ca Maxim să joace mai mult de nouă minute, cât a făcut, vineri seară pe „Karaiskakis“. Problema e că Piţurcă a rămas fără „închizători“: Bourceanu şi Lazăr (eliminat în prelungiri) fiind suspendaţi. Aşa că, din nou, vom fi la mâna lui Cociş...

VEZI GOLURILE MECIULUI

CITEŞTE ŞI:

*Primele declaraţii ale lui Piţurcă: a explicat de ce n-am atacat la Atena şi de ce Maxim a bifat doar nouă minute

*Marica şi-a criticat dur colegii din apărare. Ce a spus despre şansele de calificare în retur

*Reghecampf ne dă speranţe pentru retur: de ce e convins că putem întoarce scorul pe „Arena Naţională“ şi ce exemplu dă

*Emeric Ienei: „Am făcut greşeli mari la fazele fixe.” Condiţia fostului selecţioner pentru ca România să se califice la Mondiale

*Gică Popescu: „Cu un şut la poartă tot meciul, nu putem avea pretenţii la calificare!”

*Cristi Chivu îi pune la zid pe tricolori: „N-am arătat nimic,am jucat foarte prost, am dat gol cu şansă!”

*Răzvan Cociş a fost surpriza lui Piţurcă. O surpriză neplăcută de la un jucător care dispăruse din naţională de doi ani

*SUNTEM EGALI CU MALTA? Grecia n-a mai dat trei goluri din 2011, când a învins cu 3-1 echipa aflată pe locul 140 în lume. Tricolorii n-au dat niciun şut pe poartă

Min. 90+4: Final de meci.

Min. 90+1 - Lazăr a luat al doilea „galben“ şi a fost eliminat. După Bourceanu, România a mai pierdut un „închizător“ pentru retur.

Min. 86 - Schimbare în echipa României: iese Tănase, intră Maxim.

Min. 74 - Două schimbări în echipa României: ies Bourceanu şi Torje, intră Lazăr şi Grozav.

Min. 72 - Mitroglou a dejucat ofsaid-ul după o nouă fază fixă şi a fost la un pas de hattrick.

Min. 68 - Grecia putea marca pentru 4-1 prin Holebas.

Min. 67 - GOOOL GRECIA!!! O nouă faz fixă, un nou gol pentru greci: balonul centrat în careu a fost deviat până la oportunistul Mitroglou, care a catapultat mingea în poartă. E pentru prima dat în aceste preliminarii când Grecia dă mai mult de două goluri într-un meci.

Min. 62 - Grecii au pierdut şi ei un jucător de bază pentru retur: Katsouranis a văzut „galben“ după un fault dur la Marica şi a devenit suspendat.

Min. 55 - Ritmul e mult mai scăzut faţă de prima repriză. Multe acţiuni finalizate cu centrări şi pase date aiurea de ambele părţi.

Min. 46 - Partea a doua a început.

Min. 45+1 - Pauză. Reluările au arătat că Mitroglou era în ofsaid, când a deschis scorul.

Mitrogolou

Min. 40 - România a avut o perioadă bună de joc în ultimele minute în care a avut posesia, a pasat repetat şi a ameninţat poarta de câteva ori.

Min. 27 - Bourceanu a stopat un contraatac după un corner al României şi a luat „galben“. Mijlocaşul a devenit suspendat pentru retur.

Min. 20 - GOOOL GRECIA!!! Salpingidis a marcat.

Min. 19 - GOOOL ROMÂNIA!!! Lovitură liberă bătută excelent de Torje, Stancu s-a înălţat la bara a doua şi a egalat cu capul.

Min. 14 - GOOOL GRECIA!!! După o lovitură liberă apărată bine în prima fază, Salpingidis a aruncat mingea în careul lui Lobonţ, iar Mitroglou, nemarcat, venit din linia a doua, a marcat.

Min. 10 - Meci echilibrat. România a ameninţat în două rânduri poarta grecilor până acum, prin Marica şi Torje.

Min. 3 - România a avut noroc: arbitrul ar fi putut acorda penalty pentru greci la un duel Gardoş - Mitroglou.

Min. 1 - Meciul a început.

În ciuda alegerilor bizare ale lui Victor Piţurcă în ceea ce priveşte formula de start, România are şanse reale de a câştiga la Atena. 

În primul rând, grecii nu sunt nicidecum o echipă imbatabilă. Nici măcar jucătorul despre care am tot fost averizaţi, Mitroglou, n-a rupt gura târgului la echipa naţională. Atacantul lui Olympiakos înscrie pe bandă la echipa de club, însă are cifre modeste la prima reprezentativă: doar cinci goluri în 26 de selecţii.

I-am bătut în 2011, chiar la 15 noiembrie

Din punct de vedere al statisticilor, tricolorii au un avantaj colosal asupra grecilor. România i-a învins de 17 ori pe eleni, pierzând doar de cinci ori, în timp opt confruntări s-au încheiat la egalitate.

Mai mult, ultimul meci Grecia – România a fost un amical, disputat tot la 15 noiembrie, însă în 2011, în Austria. Atunci, tricolorii s-au impus lejer, cu 3-1, prin golurile marcate de Torje (17), Tănase (61) şi Chipciu (81), adversarii punctând prin Karagounis (34).

Există câte opt „supravieţuitori“ în fiecare tabără de la acel amical. 

Salpingidis, Mitroglou, Samaras, Tziolis, Karagounis, Maniatis, Papastathopoulos şi Kapino au fost în lot şi acum doi ani. În timp ce, la noi, Cociş, M. Niculae, Lazăr, Stancu, Tănase, Torje, Găman şi Goian sunt fotbaliştii care au contribuit la victoria obţinută la Altach (Austria).

Cei doi selecţioneri, Fernando Santos şi Victor Piţurcă, au rezistat şi ei, între timp, pe băncile tehnice.

Noi avem tradiţia participărilor la Mondiale, ei nu

În fine, România are şapte participări la turneele finale de Campionat Mondial, pe când grecii au doar două astfel de performanţe.

România a participat la Mondialele din 1930, 1934, 1938, 1970, 1990, 1994 şi 1998, pe când Grecia a fost doar la CM 1994 şi CM 2010.

IATĂ ECHIPELE DE START PENTRU MECIUL DE LA ATENA

România: Lobonţ - Măţel, Goian, Gardoş, Raţ - Bourceanu, Cociş - Torje, Stancu, Tănase - Marica

Grecia: Karnezis - Torosidis, Siovas, Papasthatopoulous, Holebas - Maniatis, Katsouranis, Tziolis - Salpingidis, Mitroglou, Samaras

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite