Calificarea la Mondiale nu mai e o utopie: o decizie radicală luată de Victor Piţurcă schimbă datele returului cu Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piţurcă (stânga) speră să celebreze calificarea alături de Marica la finalul meciului cu Grecia
Piţurcă (stânga) speră să celebreze calificarea alături de Marica la finalul meciului cu Grecia

Presat de înfrângerea din tur şi de toate criticile la care a fost supus în ultimii doi ani, selecţionerul a făcut o serie de anunţuri care ne fac să privim cu speranţe spre marele meci, România – Grecia (marţi, ora 21.00, Antena 1).

După o întreagă campanie în care a jucat economicos, închis, la rezultat, Victor Piţurcă vrea să încheie preliminariile en-fanfare. Forţat şi de faptul că România, după 1-3 în tur, are nevoie de un 2-0 ca să ajungă la Mondialul din 2014, selecţionerul a vorbit, în premieră, despre un joc ofensiv în care principalul obiectiv va fi să marcăm, nu să distrugem ca până acum.

„Trebuie să jucăm pe viaţă şi pe moarte, să jucăm fotbal dacă vrem la Mondial. Am pregătit foarte bine partida şi în condiţiile date nu avem nimic de pierdut. Ne jucăm şansa şi sper să reuşim. Atmosfera e foarte bună, deşi băieţii erau dărâmaţi psihic după primul meci. Trebuie să marcăm goluri. Şi în Grecia am jucat ofensiv sau, mai bine zis, am încercat să jucăm ofensiv“, şi-a început Piţi discursul dătător de speranţe.

Cere perfecţiune în atac

Tehnicianul de 57 de ani anticipează o partidă complet diferită faţă de cea de la Pireu în care fotbaliştii pregătiţi de Fernando Santos au practicat un joc agresiv. „Cu siguranţă, grecii se vor retrage în propria jumătate. Va fi foarte greu, ei sunt foarte puternici în defensivă, dar şi noi avem jucători ofensivi, care pot pune probleme. Trebuie să jucăm perfect, să avem o circulaţie foarte bună a balonului“, a continuat Piţurcă.

Şi totuşi n-a uitat de apărare

În ciuda faptului că a avut un discurs mobilizator prin care a pus accentul pe importanţa unui joc ofensiv, selecţionerul a ţinut să sublinieze că tricolorii nu trebuie să le dea spaţii adversarilor. „Nu vom neglija faza defensivă. Într-un joc de o asemenea importanţă trebuie să marchezi, nu să primeşti goluri“, a avertizat Piţi. 

Momentul psihologic din minutul...1

Acesta a mai făcut o analiză a turului, punând tunurile pe brigada de arbitri din Portugalia şi făcând o afirmaţie bizară. „Acel gol din ofsaid şi-a pus amprenta pe evoluţia noastră. Grecii nu ne-au surprins cu nimic. Au marcat, de fapt, două goluri, pentru că primul a fost din ofsaid. Mai puteau marca de două ori, dar, în rest, n-au avut alte ocazii. Momentul psihologic al meciului s-a petrecut în minutul 1, atunci când Marica n-a preluat cum trebuie, după care a urmat acel gol-cadou al nostru. Dacă marcam noi primii, atunci era altceva“, a insistat selecţionerul.

„Nu ştiu dacă Maxim va fi titular“

Întrebat cum va arăta echipa, Piţurcă s-a ferit să ofere prea multe detalii. „Nu m-am decis încă, nici măcar în privinţa portarului. Tătăruşanu se simte foarte bine din punct de vedere medical. Nu mai are nicio problemă, e apt 100%. Şi Chiricheş e refăcut. S-a antrenat normal în fiecare zi. N-avem jucători care să-i înlocuiască pe Bourceanu şi pe Pintilii, fiindcă n-avem un lot de 40-50 de fotbalişti de valoare. Grecii, în schimb, au de unde să aleagă, au fotbalişti care joacă la echipe bune şi nu sunt convocaţi“, a spus Piţurcă.

El a menţinut suspansul şi în privinţa lui Alex Maxim, mijlocaşul cerut în primul „11“ de toată lumea: „Nu m-am decis dacă joacă Maxim. Eu l-am adus pe el la naţională, e <<copilul>> meu. Am avut un rol în ascensiunea sa“.

A dat exemplul Stelei

La final, selecţionerul a oferit exemplul formaţiei din Ghencea, care, în ultimii ani, a reuşit două calificări fabuloase în retur, la Bucureşti, după ce pierduse prima manşă cu 0-2. „Trebuie să luăm exemplul Stelei cu Valencia şi cu Ajax. Cui nu i-ar conveni să marcăm de două ori în primul sfert de oră? Golurile pot veni însă şi în minutele de prelungire. Fanii trebuie să fie alături de noi până la final“, a încheiat Piţi.

Dacă ne vom califica, atunci jucătorii naţionalei vor fi haiduci. Acum, sunt doar zmei. Victor Piţurcă selecţioner România  

Chiricheş promite: „Cu fanii alături, întoarcem rezultatul“

Absent la Pireu din cauza unei accidentări, Vlad Chiricheş va fi pe teren, marţi, va purta o mască specială, iar miercuri îşi va opera nasul. „Sunt apt. N-am nicio problemă să joc în retur. Cu ajutorul publicului, putem întoarce rezultatul din tur. Suporterii trebuie să aibă răbdare, fiindcă putem înscrie în orice moment. Dacă ne vom califica, ar fi extraordinar pentru toată România“, a spus fundaşul lui Tottenham.

CITEŞTE ŞI:

*Mutu, desfiinţat de foşti colegi şi antrenori pentru gluma la adresa lui Piţurcă: cum a comentat selecţionerul gestul infantil al atacantului

*România - Grecia / Fernando Santos: „Vom apăra cu dinţii avantajul”

*Presa elenă nu le dă nicio şansă tricolorilor să întoarcă rezultatul din tur: „Suntem gata de calificare. Mergem în Brazilia via România!“

*Grecii şi-au anunţat obiectivul pentru returul de pe „Arena Naţională“: cum va juca echipa pregătită de Fernando Santos

*Grecia va fi susţinută pe Arena Naţională de jumătate din numărul românilor prezenţi la Pireu, în partida tur

*Bişniţarii vând biletele la preţuri uriaşe. 800 de lei un tichet la tribuna a II-a

*Mută şi Naşul? Milorad Mazici, arbitrul returului cu Grecia, e un apropiat al FRF

*Piţurcă, forţat să nu mai joace ca Piţurcă: selecţionerul va schimba radical echipa. Grecia, încurajată de o serie excelentă în meciurile disputate în deplasare

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite