„Gaura“ de la FRF, piedică pentru Piţi. Şi totuşi, pleacă? „Am prelungit termenul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia financiară a federaţiei nu a permis despărţirea de selecţioner în condiţiile în care ar fi vrut acesta. Miercuri seară, mai existau şanse ca Piţurcă să ajungă la Al-Ittihad, dar ele s-au risipit în această dimineaţă.

Deşi trei sferturi dintre microbişti şi-au manifestat dorinţa ca Victor Piţurcă să plece în orice fel de la naţională, conform unui sondaj de opinie realizat în presă, Federaţia a gândit raţional în problema despărţirii de selecţioner. Iar principala cauză a deciziei luate de Răzvan Burleanu, aceea de respectare a clauzelor din contract, este legată şi de deficitul finaciar pe care îl are forul de conducere al fotbalului românesc. 

Conform declaraţiei făcute de Burleanu la sfârşitul lunii iunie, după Adunarea Generală a FRF care a decis şi suspendarea plăţii rentelor viagere pentru Mircea Sandu, există erori în contabilitatea Federaţiei, care au diminuat bugetul cu 3,9 milioane de euro. 

Cu o asemenea „gaură” în vistierie, FRF nu şi-a permis să-l lase pe Piţurcă să plece liber, sau în condiţiile dorite de el, pentru că aducerea unui alt selecţioner e o chestie costisitoare. Primele două opţiuni, Cosmin Olăroiu şi Dan Petrescu au contracte mari în Emirate, respectiv Qatar, şi nu pot lăsa milioanele de acolo pentru câteva sute de mii de euro. Boloni e o variantă mai la îndemână, dar şi el are un salariu superior celor din Europa, iar Reghecampf şi Contra, soluţii de viitor, sunt sub contract, dar nici nu sunt nişte piste chiar pe placul tuturor, deoarece sunt tineri şi nu dispun de experienţă.

FRF a acţionat pragmatic în cazul lui Piţurcă, luând în considerare şi latura sportivă. Naţionala are deja trei puncte uriaşe, câştigate pe terenul favoritei grupei, Grecia, iar până la meciul cu Ungaria, de acasă, mai e fix o lună. O schimbare de tehnician înaintea unei asemenea partide, are şanse mai mari de a fi neinspirată decât benefică, chiar dacă tendinţa declarată a fanilor este de bucurie vizavi de faptul că au scăpat de Piţurcă, un tehnician cu priză extrem de firavă la public. 

„Nu ne permitem să pierdem şi bani şi continuitate”, a fost linia strategiei federale. Plus că, o victorie cu Ungaria, acasă, şi un rezultat pozitiv în Finlanda (14 octombrie) îşi pot asigura o opţiune mare de calificare la Europeanul la care participă jumătate de continent. O calificare pentru care Piţurcă beneficiază de o primă de bun simţ, 350.000 de euro, mult sub ce a avut în precedentele campanii.

Căzut în capcanele propriului contract, Piţi a încercat să obţină înţelegere la FRF şi ieri, dar lipsa banilor din buget l-au ţinut pe Burleanu neclintit. Selecţionerul nici nu prea a avut argumente prin care-l convingă pe acesta, deoarece chiar el declarase că „toate contractele sunt făcute ca să fie respectate”. Iar în 2009, când a fost dat afară de la FRF, a luat şi pielea de spatele echipei de conducere de atunci. 

„99% voi rămân la echipa naţională”, a sunat decizia luată ieri de Piţi, care şi-a trimis totuşi unul dintre secunzi, pe Eugen Neagoe, să-i ţină în continuare în priză pe arabi. Acesta s-a întâlnit cu reprezentanţii lui Al Ittihad la hotelul Intercontinental şi apoi a luat masa cu ei la un restaurant arăbesc din zona Unirii. Arabii declaraseră deja dimineaţă că „tratativele au căzut din cauză că Piţurcă avea clauze în contract despre care ei nu ştiau”. Era vorba despre diferenţa dintre cei 500.000 de euro, pe care Al Ittihad i-ar fi plătit la FRF ca să-l ia pe Piţurcă, şi cele 1,4 milioane de euro pe care, de fapt, le datora selecţionerul Federaţiei. 

Arabii erau atât de siguri că-l vor lua pe Piţurcă, încât au sistat tratativele cu alţi tehnicieni şi, rămaşi descoperiţi, au mai acordat un răgaz de 24 de ore pentru ca antrenorul să-şi rezolve situaţia. 

Oficiali FRF: „Am prelungit termenul“  

Miercuri seară, oficiali din cadrul federaţiei române au venit cu noi amănunte legate de situaţia actualului selecţioner al României.Şi au lăsat de înţeles că despărţirea de Piţi n-a căzut. „Încă se negociază, am prelungit termenul până joi, pentru a-i oferi selecţionerului toate posibilităţile de timp pe care le solicită. Noi vrem să fim corecţi pînă la capăt, aşa cum am fost încă din 5 martie, când am preluat un contract. În acest moment, varianta numărul 1 pentru noi este Victor Piţurcă. Dar dacă domnia sa vrea să plece cu un preţ, ne vom gândi la acel preţ", a declarat Andrei Vochin, la DigiSport. Piţurcă a anunţat însă azi că va rămâne la FRF.

3,4 milioane de euro îi oferă Al Ittihad lui Piţurcă, pentru doi ani, bani din care el trebuie să-şi plătească stafful        

A început pregătirea pentru Ungaria

Miercuri dimineaţă, Piţurcă şi stafful său au început pregătirea meciului cu Ungaria, chiar dacă tratativele cu arabii erau „în viaţă”. Vivi Răchită, unul dintre secunzii săi, a analizat meciul Ungaria – Irlanda de Nod, selectând fazele importante care trebuie disecate. „Staţi liniştiţi, ne pregătim de Ungaria!”, a spus Răchită presei, după ce a ieşit din sediul FRF. 

La o primă evaluare, rezultatul de la Budapesta, încheiat cu victoria surprinzătoare a nord-irlandezilor e un rezultat mincinos, deoarece maghiarii au dominat partida, dar au luat gol pe contraatac, pierzând cu două minute înainte de final, când jucau în zece oameni, deoarece Liptak se accidentase şi toate schimbările fuseseră epuizate. Iar golul victoriei a venit chiar din zona acoperită de fundaşul lui Gyor. Meciul cu Ungaria va fi analizat şi pe baza raportului făcut de tehnicienii Dan Apolzan şi Doru Isac, care au văzut la faţa locului meciul cu Irlanda de Nord. 

Citeşte şi 

Negocierile în impas, Victor Piţurcă rămâne. Declaraţiile preşedintelui Al Ittihad: „Ne-a ascuns date din contract“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite