FOTO VIDEO Imagini cât o mie de cuvinte: România a luat locul 3 la fotbal feminin, învingând o echipă care stârneşte compasiune în lumea sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţionala U-19 a României a luat locul 3 în Rusia
Naţionala U-19 a României a luat locul 3 în Rusia

„Adevărul“ prezintă povestea unor jucătoare care intră pe teren în condiţii inimaginabile pentru secolul 21, îndurând totul pentru a-şi îndeplini visul, acela de a juca fotbal.

În aceste zile, în Rusia, mai precis la Soci, a avut loc un turneu de fotbal feminin, rezervat echipelor sub 19 ani. La competiţie a participat şi naţionala Iranului, într-o apariţie rară în Europa. Iraniencele joacă, de cele mai multe ori, în Asia, în ţări islamice.

Învelite din cap până în picioare, dar învingătoare

Drama acestor fete e că ele sunt nevoite să joace învelite din cap până în picioare pentru a nu încălca normele islamice. Asta în ciuda faptului că aproape nicio altă ţară islamică nu-şi obligă jucătoarele de fotbal să intră pe teren în condiţii inumane.

Acum, la Soci, naţionala Iranului n-a fost chiar chinuită din cauza echipamentului, având în vedere temperaturile de sub zero grade Celsius. De cele mai multe ori însă, atunci când evoluează în Asia, iraniencele sunt nevoite să joace în acelaşi echipament la temperaturi sufocante!

În Rusia, naţionala Iranului a făcut spectacol pe teren, stârnind admiraţia şi compasiunea celorlalte competitoare. În faza grupelor, Iranul a obţinut trei victorii în trei partide, trecând de Coreea de Nord, echipa regiunii Krasnodar şi de Moldova.

În sferturi, iraniencele au eliminat Turcia, pentru ca, în semifinale, să cedeze, la penalty-uri în faţa Statelor Unite.

Iranul a încheiat turneul pe locul patru, după ce, în finala mică, a cedat în faţa României, scor 2-3.

Fără imagini în presa iraniană

Parcursul echipei a fost reflectat în presa iraniană în ştiri scurte, de câteva rânduri, în care erau menţionate rezultatele şi marcatoarele, fără ca articolele să fie însoţite de imagini. Motivul? Ziarele şi site-urile iraniene n-au putut folosi fotografiile primite din Rusia întrucât în ele apăreau jucătoarele formaţiilor adverse, care erau îmbrăcate normal.

N-au voie pe stadioane

În Iran, după revoluţia islamică din 1979, accesul femeilor pe stadioanele de fotbal a fost interzis. De atunci, au existat doar două episoade în care reprezentantele sexului frumos au reuşit să forţeze intrarea pe arenele de fotbal.

Prima dată s-a întâmplat în 1997, atunci când Iranul s-a calificat pentru Cupa Mondială din 1998, la capătul unui meci fabulos cu Australia. Performanţa a născut un val uriaş de bucurie în ţară, iar la revenirea fotbaliştilor din Melbourne, forţele de ordine n-au putut, pur şi simplu, să împiedice accesul femeilor pe arena „Azadi“ din Teheran.

Apoi, în 2005, înaintea meciului cu Bahrain, care a calificat Iranul pentru CM 2006, peste 100 de femei au format un baraj viu în faţa maşinii preşedintelui de atunci, Mohammad Khatami, nelăsându-l să intră în stadionul „Azadi“, până când acesta nu le-a permis să urmărească meciul împreună cu el din loja prezidenţială.

Bărbaţii nu pot asista la meciurile lor

Femeile nu pot intra pe stadioanele de fotbal din Iran, iar bărbaţii n-au voie să urmărească partidele de fotbal feminin.

Atunci când joacă acasă, iraniencele sunt încurajate doar de femei din tribune, iar partidele lor nu sunt televizate niciodată de posturile locale.

VEZI IMAGINI CU NAŢIONALA IRANULUI ÎN TURNEUL DIN RUSIA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite