„Furăciuni“ olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saied Abdvali a plâns în hohote după ce arbitrii i-au distrus munca
Saied Abdvali a plâns în hohote după ce arbitrii i-au distrus munca

La Londra, spiritul Jocurilor a fost călcat în picioare de câteva decizii ale arbitrilor, care au zădărnicit munca de patru ani a sportivilor. Astfel, s-au vărsat lacrimi care au îndurerat lumea sportului.

Jocurile Olimpice produc zâmbete memorabile, dar provoacă şi multe lacrimi. Acestea sunt, după caz, de fericire sau de tristeţe. Din păcate, la Londra, ca şi în ediţiile precedente, a existat şi un alt motiv pentru care s-au vârsat lacrimi: greşelile voite sau nu ale arbitrilor.

Boxul a ajuns o ruşine

De departe, boxul a fost disciplina în care s-au comis cele mai mari nedreptăţi. Din cauza jocurilor de culise, singurul pugilist român calificat la JO 2012 a fost sacrificat. Bogdan Juratoni a plătit tribut faptului că preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, e în război deschis cu Federaţia Internaţională (AIBA).

În optimile turneului olimpic, Jura-toni a dominat meciul cu uzbecul Abbos Atoev, care a refuzat lupta şi a fugit permanent de boxerul român. Decizia arbitrilor? Uzbecul a fost declarat învingător cu scorul de 12-10, spre indignarea celor din sală.

Într-o altă confruntare, situaţia a fost şi mai jenantă. Japonezul Satoshi Shimizu l-a făcut Knock-down pe Magomed Abdullhamidov de şase ori! La ieşirea din ring, azerul a fost luat cu salvarea. Până să ajungă la spital, Abdullhamidov a fost declarat învingător! Niponii au înnebunit, au depus o contestaţie oficială, iar rezultatul a fost întors, a doua zi, în favoarea japonezului. Mai mult, arbitrii meciului au fost trimişi acasă de AIBA. Un alt arbitru, neamţul Frank Scharmak, a fost şi el suspendat cinci zile după ce, fără niciun motiv întemeiat, l-a descalificat pe iranianul Ali Mazaheri, când acesta îl conducea pe cubanezul Jose Larduet la puncte!

A refuzat medalia de consolare

O altă mare nedreptate s-a petrecut la scrimă feminină. La semifinala cu nemţoaica Britta Heidemann, Shin A-Lam a fost atinsă de lovitura decisivă după expirarea timpului! Arbitrii n-au ţinut cont de acest lucru, iar sportiva din Asia a rămas minute bune pe planşă, plângând în hohote. Aceste imagini au provocat o furie atât de mare în rândul publicului încât Federaţia Internaţională de Scrimă a dorit să-i ofere o medalie onorifică lui Shin A-Lam, dar aceasta nici n-a vrut să audă de aşa ceva.

Visa să scape de sărăcie

Saied Abdvali (22 de ani), un luptător iranian la greco-roman, categoria 66 de kilograme, a simţit şi el pe propria piele cum e să fii furat de arbitri.

De doi ani, Abdvali nu pierduse niciun meci. Aşa ajunsese campion al Asiei (2010) şi campionul lumii (2011). La Londra, visa să fie campion olimpic şi era cotat cu prima şansă la aur de casele de pariuri. În sferturi, Abdvali a dat de deţinătorul titlului olimpic la categoria 66 de kilograme, Steeve Guenot. Iranianul a fost doborât de o serie de decizii jenante. „Furtul" s-a văzut pe faţă, atunci când, în repriza a doua, Abdvali a primit două puncte, care ar fi dus meciul în a treia repriză, însă la contestaţia antrenorului francez, punctele i-au fost luate iranianului, iar Guenot a fost declarat învingător!

Astfel, s-a năruit munca de patru ani a lui Abdvali, care e atât de sărac încât îşi câştigă existenţa vânzând sandviciuri pe marginea străzii! El spera să ajungă la o viaţă mai bună, cucerind medalia de aur la Londra.

Astfel, el ar fi pus mâna pe cele 200 de monezi de aur cu care sunt răsplătiţi campionii olimpici în Iran. Perşii au fost atât de indignaţi de cazul lui Abdvali încât se fac presiuni asupra guvernului ca el să fie recompensat ca un medaliat de aur.

9 milioane de dolari ar fi fost şpaga plătită de Federaţia de Box din Azerbaidjan către Federaţia Internaţională pentru ca azerii să câştige două medalii de aur la Londra.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite