Fuga Nadiei, reeditată în Iran: Cea mai iubită sportivă a ţării a plecat în Olanda şi s-a pozat fără vălul islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kimia Alizadeh a câştigat medalia de bronz pentru Iran la Jocurile Olimpice din 2016
Kimia Alizadeh a câştigat medalia de bronz pentru Iran la Jocurile Olimpice din 2016

Într-un moment în care regimul dictatorial de la Teheran încearcă din răsputeri să promoveze un aşa-zis ataşament al poporului de figurile emblematice ale ţării, a venit o lovitură cruntă: Kimia Alizadeh, singura medaliată olimpică din istoria Iranului, s-a refugiat în Olanda.

Nadia din Iran face praf regimul de la Teheran: „Sunt una dintre milioanele de femei pe care le-aţi umilit!“

Asemănările între România ceauşistă şi Iranul condus de ayatollahi sunt destul de multe şi ies la iveală, în aceste zile, când tensiunile din Orientul Mijlociu au atins cote maxime.

După asasinarea generalului Ghasem Soleimani, măşinăria de propagandă a regimului dictatorial de la Teheran a pornit la turaţie maximă! În ultima săptămână, s-au furnizat imagini cu milioane de iranieni dându-şi palme la înmormântarea lui Soleimani şi la acţiunile organizate în cinstea acestui eveniment. Dacă Ceauşescu era „cel mai iubit fiu al poporului“, Soleimani a fost ridicat, imediat, la rang de martir şi acum toată presa controlată de stat se referă la el drept „General al iubirii şi al luptelor eroice“. Detestat de majoritatea unui popor redus la tăcere prin 41 de ani de teroare şi crime, regimul de la Teheran a folosit moartea lui Soleimani pentru a puncta la capitolul de legitimitate în ochii lumii, exact cum Ceauşescu îi alinia pe români la manifestările de 23 august.

Doar că, atât în România comunistă, cât şi în Iranul zilelor noastre, au apărut, periodic, fisuri în imaginea perfectă de iubire şi armonie între guvern şi popor, pe care încearcă să o deseneze nişte dictatori. Fuga Nadiei Comăneci din România, la 27 noiembrie 1989 şi aterizarea ei în Statele Unite la 2 decembrie 1989 a fost o astfel de fisură pe vremea lui Ceauşescu. În Iran, astfel de episoade se succed în ultimii ani, din cauza nepăsării autorităţilor faţă de sport şi, mai ales, din cauza unor restricţii aberante impuse de regim. 

Ştirea care a „explodat“ însă, pur şi simplu, în mass-media iraniană, în noaptea de miercuri spre joi, a venit într-un moment cât se poate de prost pentru regimul de la Teheran.

Kimia

„Suntem în stare de şoc! Nu ne răspunde!“

Fuga sportivilor din Iran nu mai e o surpriză, însă anunţul potrivit căruia Kimia Alizadeh (taekwondo), singura medaliată olimpică din istoria ţării, s-a stabilit în Olanda, unde a ajuns de o lună, sub pretextul tratării unei accidentări, a zguduit Iranul! Asta deoarece Kimia reprezintă pentru sportul iranian ceea ce e Nadia Comăneci pentru gimnastica românească. 

Sportiva de 21 de ani a emoţionat o ţară întreagă până la lacrimi, la Jocurile Olimpice din 2016, atunci când a cucerit bronzul la categoria 57 kg. Performanţa ei istorică a făcut ca prenumele Kimia să devină printre cele mai răspândite la fetiţele născute după 2016, în Iran. Şi, având în vedere această cotă imensă de popularitate a lui Alizadeh, plecarea ei din ţară şi apariţia primei fotografii în care se antrenează cu lotul Olandei, cu capul descoperit (foto, a doua din dreaptă, rândul de sus), fără ţinuta islamică obligatorie, a şocat.

Kimia

Speriaţi, într-o primă fază, oficialii ţării au căzut în penibil. „Nu putem spune, deocamdată, cu certitudine, dacă Alizadeh a părăsit definitiv Iranul. Am văzut poza apărută pe internet. Eu cred nu e Kimia în această fotografie. Probabil, e cineva care doar seamănă cu ea“, a spus Amir Ghafrani, un oficial al sportului iranian, într-o încercare disperată de a ascunde realitatea.

Pe măsura trecerii orelor însă, a devenit tot mai clar că Alizadeh, dacă va fi aptă din punct de vedere fizic, va concura la Jocurile Olimpice din 2020 sub steagul CIO (Comitetul Internaţional Olimpic), deoarece nu mai vrea să reprezinte Iranul. 

„Suntem în stare de şoc! Nici federaţia de taekwondo nu ştia de această intenţie a lui Alizadeh. De dimineaţa, am tot încercat să luăm legătura cu familia sportivei sau chiar cu Kimia, însă n-am reuşit“, a declarat Zahra Eftekhari, care activează în federaţia de taekwondo.

De la eroină la trădătoare

În următoarea perioadă, presa iraniană, una controlată de stat, va lucra intens la distrugerea imaginii lui Alizadeh, într-o încercare de a transforma o sportivă extrem de iubită într-o trădătoare. 

De altfel, această operaţiune a şi început deja, printr-un articol publicat de agenţia Ilna. „Consecinţele plecării lui Alizadeh! A depăşit oare linia roşie?“ e titlul unui material în care autorul scrie că, odată cu plecarea din ţară, Kimia îşi va compromite statutul de sportivă apreciată de milioane de iranieni. În plus, aminteşte că Alizadeh a depăşit deja două aşa-zise „linii roşii“: a rămas în Olanda cu intenţia de a nu mai reprezenta Iranul şi a apărut în public fără ţinută islamică! „E clar că, procedând aşa, ea nu mai vrea să trăiască în Iran“, e concluzia articolului din Ilna.

Kimia ne-a spus că merge în Olanda cu soţul ei pentru tratament şi pentru o călătorie turistică. Acum, nu ne mai răspunde la telefoane. Amir Ghafrani oficial iranian

VIDEO Chestionată la televiziunea de stat: „E adevărat că vrei să pleci?“

Kimia Alizadeh e măritată din 2018 cu Hamed Madanchi, un jucător de volei. Din ce a scris, joi, presa iraniană, cei doi au obţinut viza de Spania şi, tranzitând această ţară, au ajuns în Olanda. În lumea sportului iranian, s-a tot vehiculat, în ultima perioadă, că Alizadeh vrea să părăsească ţara. De altfel, joi, după ce ştirea rămânerii ei în Olanda s-a răspândit, în mediul online a fost distribuit un filmuleţ de la o emisiune de acum câteva luni, în care Kimia şi soţul ei au fost invitaţi la televiziunea de stat. În timpul emisiunii, la un moment dat, moderatorul o întreabă pe Kimia dacă, într-adevăr, vrea să plece din Iran. Pe imaginile de mai jos se vede cum sportiva se schimbă la faţă şi neagă, speriată, cu privirea în pământ, acest zvon.

Mollaei a fost scăpat de calvarul iranian de Marius Vizer

Episodul plecării lui Kimia Alizadeh din Iran doar întregeşte acest trend în rândul sportivilor, în ultima perioadă.

În august 2019, Marius Vizer (60 de ani), cel care deţine şefia Federaţiei Internaţionale de Judo de aproape 12 ani, a ajuns în mijlocul unui scandal uriaş. Concret, iranianul Saied Mollaei (foto jos, 28 de ani), cel mai bun judoka din lume la categoria 81 de kilograme şi favorit la aurul olimpic, la Tokyo, în 2020, a părăsit Japonia, după ce şi-a încheiat participarea la Campionatele Mondiale. Şi, dus de oamenii lui Marius Vizer la aeroport, a fost pus într-un avion cu destinaţia Germania, acolo unde a cerut azil politic! Ulterior, Mollaei a dobândit cetăţenia Mongoliei şi va reprezenta această ţară la JO 2020! 

Mollaei

S-a ajuns aici, deoarece, spre ghinionul lui Mollaei, în categoria lui de competiţie se află un judoka foarte bun din Israel, Sagi Muki. Drept urmare, în ultimii ani, Mollaei a fost nevoit, în mod repetat, să piardă anumite meciuri, pentru a evita o confruntare cu Muki! Iranul le interzice sportivilor săi să se dueleze cu cei israelieni. Cine nu respectă această indicaţie riscă excluderea din viaţa sportivă, iar asta e cea mai blândă pedeapsă. În schimb, atunci când sportivii iranieni refuză să-şi înfrunte rivalii israelieni, aceştia sunt prezentaţi în presa locală ca nişte eroi, decizia lor fiind prezentată drept una luată „în semn de solidaritate cu poprul palestinian“.

Cum Mollaei şi-a dat seama că îşi iroseşte cariera, din cauza unei interdicţii imbecile, el a luat hotărârea ca, ajutat de Vizer şi de Federaţia Internaţională de Judo, să reprezinte altă ţară, ceea ce s-a şi întâmplat.

În rest, în ultima lună, doi jucători de şah, Alireza Firouzja şi Mitra Hejazipour, au fugit şi ei din Iran. Primul a luat decizia, fiindcă nu putea concura împotriva adversarilor din Israel şi va reprezenta Franţa, în timp ce Hejazipour a ales să renunţe la ţinuta islamică obligatorie şi a părăsit şi ea Iranul, fără a fi luat, deocamdată, cetăţenia altei ţări.

CITEŞTE ŞI:

Nadia din Iran face praf regimul de la Teheran: „Sunt una dintre milioanele de femei pe care le-aţi umilit!“

Perspectiva unui jurnalist iranian stabilit în România: Cine sunt bocitorii lui Soleimani

VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite