FOTO Valoroasă, frumoasă, deşteaptă! Denisa Dedu, îngerul păzitor din poarta naţionalei de handbal, este absolventă de matematică şi are alură de fotomodel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a învins Rusia, campioana olimpică en-titre la handbal feminin, scor 26-25, după un meci fabulos desfăşurat la Cluj Napoca.

Tricolorele au făcut un joc extraordinar şi au avut în portarul Denisa Dedu un adevărat înger păzitor, sportiva de 23 de ani reuşind nişte parade de excepţie. 

Denisa nu e la prima ispravă de acest gen contra Rusiei, în 2016, făcând un meci mare la Campionatul European, în faţa aceleaşi echipe. Dacă atunci, Dedu nu era o certitudine, titulara postului fiind Paula Ungureanu, acum ea este om de bază la naţională.

Dedu avea 17 ani când Radu Voina a aruncat-o în luptă la Campionatul Mondial din Brazilia, din 2011, făcând din ea cea mai tânără debutantă a României la un turneu final mondial. Denisa era atunci elevă, dar juca deja de un an în Liga Naţională. Fosta mare jucătoare Mariana Târcă a fost cea care a promovat-o la Corona şi a anunţat încă de pe atunci că România va câştiga o portăriţă de valoare. „Este un copil care mănâncă şi visează handbalul pe pâine. Dacă ai ţine-o de dimineaţă şi până seara în sală, n-ar spune nu. Denisa ar face şi trei antrenamente pe zi. Se pregăteşte exemplar şi îi prevăd o carieră mare. Faţa ei exprimă totul. Nici bucuriile, nici momentele de tristeţe nu le poate ascunde”, spunea Târcă la vremea respectivă.

Imagine indisponibilă

Acum doi ani, comentatorul meciului cu Rusia a afirmat că Dedu vine de pe altă planetă. Cumva e adevărat, pentru că jucătoarea noastră stă pe strada Marte, din cartierul braşovean “Steagul Roşu”. De acolo a plecat la handbal, impulsionată de fratele ei mai mare, Alexandru, care juca deja. Denisa a început ca inter, dar antrenorii au trecut-o în poartă pentru că era foarte înaltă. Acum are 1,81 metri, ceea ce îi conferă un avantaj real între buturi. În afara terenului, portăriţa e o fată cuminte, pasionată de modă şi călătorii, absolventă a liceului de matematică – informatică Grigore Moisil, din Braşov. “Matematica a fost materia mea preferată încă din primii ani de şcoală. Cred că are legătură cu sportul, pentru că trebuie să gândeşti următoarea mutare. Iar în poartă trebuie să iei o decizie rapid”, crede braşoveanca. 

Denisa Dedu s-a transferat anul trecut de la Corona Braşov la Siofok, în Ungaria, unde apără acum.

dedu
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite