FOTO Simona Halep împlineşte azi 25 de ani. În palmaresul ei sunt 14 titluri, o finală de Grand Slam şi un loc 3 în topul personal al românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep FOTO Getty Images
Simona Halep FOTO Getty Images

Simona Halep împlineşte azi 25 de ani şi srbătoreşte prin muncă, urmând să joace la turneul de la Wuhan în proba de dublu, alături de Jelena Ostapenko.

La 25 de ani, Simona Halep se poate mândri cu performanţe la care alţi sportivi doar visează. A câştigat 14 turnee WTA, a jucat o finală de Grand Slam, în ultimii ani a stat doar în preajma locurilor 2-5 WTA şi a devenit unul dintre cele mai iubite, admirate, recunoscute personaje din sport. Într-un sondaj IRES, de exemplu, ea este pe locul trei, după Nadia Comăneci şi Gică Hagi, în clasamentul celor mai admiraţi sportivi  români.
În urmă cu câţiva ani, părinţii Simonei au povestit pentru „Adevărul“ cum a început totul. Simona Halep a intrat pentru prima dată pe terenul de tenis cu o rachetă Junior în mână. Pe terenul respectiv se antrena fratele ei. Simona se plictisea tot urmărindu-şi fratele, iar într-o zi a luat racheta de tenis în mână şi a intrat pe teren. „Am vrut ca măcar băiatul meu să urmeze sportul. Eu am fost fotbalist la Săgeata Stejarul. Eram atacant. Locuiam la ţară şi părinţii mei nu au avut posibilitatea să mă sprijine“, îşi aminteşte tatăl Simonei. Însă, nu băiatul avea să-i îndeplinească visul, ci fata sa.
Nu a trecut mult până când a fost văzută de profesorul de sport Ion Stan de la Liceul Economic.  „Avea cred că vreo patru ani şi jumătate când profesorul mi-a spus: «Aduceţi-o la mine». Avea Simona o rachetă de tenis mai mare decât ea“, îşi aminteşte tatăl. Antrenamentele la tenis, istovitoare pentru alţi copii de vârsta ei, inclusiv pentru fratele mai mare care a renunţat la scurt timp să mai joace tenis, erau pentru Simona doar o joacă. De mai multe ori pe săptămână, fata mergea însoţită de părinţi la antrenamente. Uneori, avea şi câte două antrenamente pe zi. "N-am avut păpuşi, n-am avut altceva. Jucam fotbal, jucam tenis, făceam fileu din aţă, am găurit asfaltul şi am băgat doi stalpi şi jucam tenis, si în casă la fel, am făcut un mini teren de tenis şi jucam cu fratele meu", a povestit şi Simona Halep.
Campioană la Roland Garros la juniori
Primul mare success a venit la turneul junioarelor de la Roland Garros, ediţia 2008. Halep a câştigat finală 100% românească, scor 6–4, 6–7(3), 6–2 în faţa celei de-a 10-a favorite, Elena Bogdan.
La 18 ani, Simona a recurs la o operaţie chirurgicală de reducere a sânilor, care o incomodau în joc şi îi creau şi probleme cu coloana vertebrală.
2013, explozia
2013 a fost practic anul în care România a cunoscut-o pe Simona Halep. În luna iunie a câştigat turneul de la Nürnberg, apoi pe cel de la Den Bosch, desfăşurat pe iarbă, devenind astfel prima româncă din istoria tenisului ce câştigă două turnee la rând pe suprafeţe diferite. A încheiat anul 2013 cu şase turnee în palmares şi titlul WTA Most Improved Player.
2014, ascensiunea
A fost anul în care Simona s-a impus la Doha şi la Bucureşti, însă, mai important, a devenit un jucător de luat în seamă la marile competiţii. Cu finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon şi victorie la Serena Williams la Turneul Campioanelor, Halep devenise deja un brand.
2015, confirmarea
Simona a mai câştigat trei turnee, printre care şi cel mai important al carierei, cel de la Indian Wells. A ajuns până în semifinale la US Open.
2016, menţinerea
Cu încă trei trofee în plamares, Simona a ajuns la 14 turnee câştigate, şi la peste 14 milioane de dolari. Din păcate, evoluţiile de la Grand Slamuri nu i-au permis să se apropie de câştigarea unui trofeu major.

Titlurile Simonei la simplu sunt următoarele: 2013 — Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia, 2014 — Doha, Bucureşti, 2015 — Shenzhen, Dubai, Indian Wells, 2016 — Madrid, Bucureşti, Montreal.


Pe plan personal, Simona are o relaţie cu Costa Sponte, băiatul lui Teia Sponte, bun prieten cu tatăl sportivei şi cu Gigi Becali. Recent, gsp.ro a publicat imagini romantice cu Simona şi Costa.

halep costa foto gsp.ro
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite