CM 2014. FOTO Obor de Sao Paulo la preţuri de Dorobanţi: de ce Brazilia e considerată o ţară înfiorător de scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare piaţă din Sao Paulo reprezintă o atracţie turistică, însă, foarte probabil, vei rămâne doar cu privitul unor produse SF din cauza preţurilor exorbitante.

Dacă la Bucureşti supermarket-urile se înmulţesc, periodic, ca ciupercile după ploaie, în schimb, la Sao Paulo ele sunt la fel de uşor de găsit, precum drumul spre Mordor din “Stăpânul Inelelor”.

Sincer, după ce am localizat primul supermarket, în condiţiile în care l-am căutat câteva ore în centrul oraşului, m-am emoţionat atât de tare, încât am luat apă şi alte cele pentru vreo cinci zile. În aceste condiţii, m-am interesat de unde îşi fac aprovizionarea oamenii în acest oraş colosal. Răspunsul: Mercado Muncipal.

Noi cu “coloraţii”, ei cu drogaţii

Ca să ajungi acolo trebuie să cobori la staţia de metrou “Luz”, un fel de la Gara de Nord, la Bucureşti. Nici la noi, nici la ei curăţenia nu e punctul forte al străzilor, însă, totuşi, parcă la Sao Paulo mizeria e mai mare. În plus, aici riscul unei plimbări nocturne e mult mai mare. De fapt, eşti sfătuit să nu ieşi la staţia Luz, după lăsarea întunericului. Eu am ieşit acolo la suprafaţă în plină zi şi eram gată să mă refugiez înapoi în metrou. Am prins însă curaj, după ce am văzut vreo cinci poliţişti, vorbind în jurul maşinii lor. Apoi, la vreo 500 de metri, erau alţi poliţişti. Aşa am reuşit să avansez până la Mercado Municipal. 

Odată ajuns acolo, mi-am adus aminte de Piaţa Obor. Similitudinea e valabilă şi în privinţa indivizilor care îşi fac veacul în jurul celor două pieţi. Dacă la noi vezi foarte mulţi “coloraţi” şi dubioşi, în schimb, aici e plin de drogaţi care sunt în lumea lor. Unii zac pierduţi pe marginea străzii, iar alţii caută prin gunoaie. 

Fructe şi legume SF

După ce depăşeşti acest decor dezolant şi intri în Mercado Municipal, ai impresia că eşti într-o piaţă cu produse cultivate pe o altă planetă. 

Tot felul de fruncte exotice, unele cu ţepi, altele similare cu nişte grenade de te şi întrebi cum pot fi mâncate. Până şi pepenele arată altfel aici. După ce îţi revii din admirat acest peisaj însă, preţurile te şochează, mai ales că nu vorbim de vreo piaţă de lux, ci de una de unde îşi fac cumpărăturile şi oameni obişnuiţi. 

Dacă Mercado Municipal seamănă de afară cu Oborul nostru, în schimb, la preţuri e fix ca la Piaţa Dorobanţi.

Peştele e vândut la preţ de caviar

Cum am cedat tentaţiei în faţa unor căpşuni mari, am cerut şi eu o caserolă. Vânzătorul mi-a întins una de vreo 200 de grame peste care a turnat, generos, un sirop dulce şi mi-a cerut zece reali, aproximativ 10 lei.

A fost chiar ieftin, având în vedere că o caserolă de un kilogram de struguri e la 22 de lei, iar pentru o caserolă de smochine trebuie să scoţi din buzunar 20 de lei. Nişte pepeni maronii, care se numesc Cupuacu, sunt la 36 de lei kilogramul!

În zona unde sunt stand-urile de peşte, preţurile sunt de caviar: între 52 şi 60 de lei kilogramul.

80 de lei costă un kilogram de fistic la Sao Paulo, în condiţiile în care, la Bucureşti, îl găseşti şi la jumătate de preţ.

   

Vedeta meniului: un sandwich din care ar mânca şi o familie

După ce termini de vizitat Mercado Municipal, la etaj, sunt restaurantele pentru cei care vor să-şi revină după cumpărături. Vedeta meniului e un sandwich uriaş de mortadela de 14 reali, aproximativ 20 de lei. Dacă ai curajul să-l mănânci, iar cei care l-au mâncat vorbesc la superlativ despre el, probabil, vreo două zile nu-ti mai trebuie nimic, fiindcă are mortadela cât pentru o familie de patru.

image

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/amir-despre-campionatul-mondial" target="_blank">View the story "Amir despre Campionatul Mondial " on Storify</a>]

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite