FOTO Nadia din Iran, încă o palmă dată regimului: Unde a apărut fără vălul islamic şi ce a postat soţul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kimia Alizadeh (21 de ani) va concura la Jocurile Olimpice din 2020 fie reprezentând Olanda, fie sub steagul olimpic
Kimia Alizadeh (21 de ani) va concura la Jocurile Olimpice din 2020 fie reprezentând Olanda, fie sub steagul olimpic

Kimia Alizadeh (21 de ani), singura medaliată olimpică din istoria ţării, a devenit, în aceste zile, cea mai mediatizată iraniancă din lume şi un simbol al rezistenţei poporului împotriva unui regim opresiv.

Kimia Alizadeh a devenit din 2016, de când a cucerit bronzul olimpic în proba de taekwondo, categoria 57 de kilograme, cea mai iubită sportivă din Iran, iar după evenimentele din ultimele zile, ea a reuşit să-şi mărească şi mai mult cota de popularitate.

Pe scurt, Kimia, a cărei poveste similară cu cea a Nadiei Comăneci pe vremea lui Ceauşescu a fost prezentată pe larg aici, nu mai e privită doar ca o simplă sportivă de succes, ci şi ca un om care a avut curajul de a se ridica şi a vorbi, deschis, despre un regim corupt, mincinos şi ipocrit.

Ajunsă în Olanda, acolo unde a plecat sub pretextul tratării unei accidentări, Kimia i-a şocat pe oficialii iranieni, atunci când s-a prezentat la antrenamentele naţionalei Olandei, cu capul descoperit, fără ţinuta islamică obligatorie, iar fotografia a ajuns pe reţelele de socializare. A fost un prim semn clar că Alizadeh nu mai are de gând să se întoarcă în ţară, depăşind o aşa-zisă „linie roşie“, în momentul în care a renunţat la vălul islamic.

Acum, după ce şi-a publicat postarea devastatoare pe Instagram, în care a făcut praf regimul de la Teheran, Kimia a mai făcut un gest admirat de milioane de iranieni din întreaga lume. Concret, sportiva de 21 de ani a apărut la Universitatea din Eindhoven, alături de soţul ei, Hamed Madanchi (fost jucător în naţionala de volei a Iranului), pentru a comemora victimele avionului ucrainean, doborât de o rachetă lansată de Iran.

Kimia

Imaginile cu Kimia, fără vălul islamic, au devenit virale în mediul online şi i-au înfuriat şi mai mult pe oficialii regimului de la Teheran. De altfel, aceştia au început deja, prin presa pe care o controlează în totalitate, o campanie agresivă de denigrare a lui Alizadeh, despre care „Adevărul“ a scris aici.

Mesaj virulent din partea soţului: „Tu vorbeşti, care ţi-ai trimis copilul în America?“

Printre cei care au criticat vehement plecarea lui Alizadeh din Iran s-a numărat şi Hadi Saei, care a cucerit trei medalii olimpice pentru Iran la taekwondo (două de aur la JO 2004 şi JO 2008 şi una de bronz la JO 2000). După retragerea din activitate sportivă, Saei (43 de ani), profitând de statutul său social, s-a asociat cu regimul de la Teheran şi, în acest moment, face parte din Consiliul Local al oraşului Teheran, unde a ajuns în 2006.

Saei a pus tunurile pe Kimia Alizadeh şi a catalogat drept o „ruşine“ gestul ei de a pleca în Olanda. Această ieşire l-a transformat într-un sac de box pentru milioane de iranieni, în mediul online. Mai mult, soţul lui Alizadeh, Hamed Madanchi, a avut un mesaj dur pentru Saei pe Instagram.

„Omul care îşi duce copilul în America şi apoi se întoarce în Iran, din interese economice, cum poate vorbi despre ruşine? În toţi aceşti ani, dumneata te-ai gândit la altceva decât la interesul propriu, de vorbeşti acum de ruşine şi glorie? Dumneata, vezi-ţi de câştigurile tale financiare de pe urma acestui regim şi gudură-te pe lângă oficialii ţării. Oamenii vor spune cine se face de râs şi cine le e drag!“, a fost postarea soţului lui Alizadeh de pe Instagram.

Kimia

   

CITEŞTE ŞI:

Iranul minte din nou: Declaraţie şocantă despre fuga celei mai iubite sportive a ţării şi reacţia presei

Iranul mai primeşte o lovitură: Cea mai bună şahistă a ţării s-a retras de la naţională, după un scandal uriaş

VIDEO Televiziunea iraniană, culmea tupeului: „Se poate spune că doborârea avionului e ceva normal“

Postarea care a mişcat Iranul: „Aici, singura soluţie e să mori!“. Ce spun oamenii în mediul online

Nadia din Iran face praf regimul de la Teheran: „Sunt una dintre milioanele de femei pe care le-aţi umilit!“

VIDEO Iranul „fierbe“: „Moarte dictatorului! Moarte mincinosului!“. Studenţii, primiţi cu gaze lacrimogene

Fuga Nadiei, reeditată în Iran: Cea mai iubită sportivă a ţării a plecat în Olanda şi s-a pozat fără vălul islamic

Perspectiva unui jurnalist iranian stabilit în România: Cine sunt bocitorii lui Soleimani

VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite