FOTO Nadia Comăneci nu e singura! Ele sunt gimnastele din România care au luat nota 10 la marile competiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Silivaş FOTO AP
Daniela Silivaş FOTO AP

Dacă Nadia a fost prima, Lavinia Miloşovici e ultima gimnastă din lume care a obţinut un Perfect Ten la o ediţie a Jocurilor Olimpice.

În afara Nadiei Comăneci, alte cinci gimnaste legendare ale României au mai reuşit exerciţii perfecte la Jocuri. Daniela Silivaş a atins în 1988 o performanţă similară cu cea a Nadiei, marcând pe tabelă de şapte ori nota sublimă a gimnasticii. 

Ieri s-au împlinit 40 de ani de la ziua în care Nadia a captat atenţia lumii, cu prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice. I s-a spus atunci „Zeiţa de la Montreal” de către francezii de la L’Equipe. “E perfectă”, a scris Time, iar Sports Illustrated a titrat mare: “Ea a furat showul!”.

"De fiecare dată când există un zero la cifra aniversării, este important. A fost 10, apoi 20, iar acum 40... Ca şi cum jumătate din viaţă s-a dus. Pentru că este al 40-lea an, simt că am sărbătorit tot anul. Toţi cei cu care mă întâlnesc în acest an vor să vorbim despre asta. Îmi amintesc când am început exerciţiul, mă gândeam că am făcut un exerciţiu destul de bun, dar nu că este exerciţiul meu perfect. Ştiu că nu m-am uitat la tabelă, pentru că mă gândeam deja la bârnă. Apoi am auzit gălăgie în arenă, m-am uitat în jur, am întors capul şi am văzut tabela. Mai întâi am văzut numărul 073, numărul meu de concurs, iar apoi, dedesubt, 1.00. M-am uitat la una dintre colegele mele şi a strâns din umeri, crezând că este ceva în reregulă cu tabela. S-a întâmplat atât de repede... Faptul că tabela nu putea arăta 10-le a făcut ca totul să fie şi mai dramatic. În acele momente nu am înţeles impactul pe care l-a avut performanţa mea, pentru că nu concuram pentru a face istorie, concuram pentru a câştiga medalii", a spus fosta gimnastă într-un interviu acordat Reuters.

Nellie Kim putea să-i “fure” gloria

Interesant este că primele trei note de zece ale Nadiei au fost insuficiente pentru ca România să ia aurul în concursul pe echipe. A făcut-o URSS, cu un lot mai  puternic, din care făcea parte Nellie Kim, una dintre marile rivale ale româncei. Norocul Nadiei a fost că Nellie Kim nu a reuşit în concursul pe echipe ceea ce i-a ieşit la individual compus, când a luat 10 în proba pe sărituri. “Nellie a luat 10 la puţin timp după mine, dar nimeni nu vorbeşte despre ea. Dacă destinul ar fi vrut, ar fi scris altcineva istorie în locul meu. Am fost puţin mai rapidă”, a povestit Nadia.

Nadia Comăneci şi nota de 1.00 FOTO Getty Images

nadia foto getty images

Daniela Silivaş a strălucit la Seul FOTO AP

daniela silivas foto ap

Silivaş a strălucit la Seul

Nadia a deschis drumul perfecţiunii în gimnastică, iar pe această cale au mers alte cinci gimnaste din România la Jocurile Olimpice. Melitha Ruhn şi Emilia Eberle au acompaniat-o pe Comăneci la Moscova (1980), Ecaterina Szabo a luat patru note de 10 la Los Angeles (1984), iar la Seul (1988) a strălucit Daniela Silivaş, cu şapte exerciţii perfecte. Silivaş este şi singura româncă ce a atins limita maximă la trei Mondiale consecutive. În fine, ultima gimnastă care a mai reuşit o notă de 10 la Jocuri este tot o româncă, Lavinia Miloşovici. Ea a luat aurul la Barcelona (1992), după un sol magnific, care i-a adus nota magică. Sistemul de punctaj de la 1 la 10 a mai ţinut până la Jocurile de la Atena, din 2004, dar cerinţele arbitrilor s-au înăsprit şi nicio gimnastă n-a mai cunoscut calificativul suprem.

Ce românce au luat 10 la Jocurile Olimpice
Nadia Comăneci (7) Montreal 1976
Nadia Comăneci (2) Moscova 1980
Melitha Ruhn (1) Moscova 1980
Emilia Eberle (1) Moscova 1980
Ecaterina Szabo (4) Los Angeles 1984
Daniela Silivaş (7) Seul 1988
Lavinia Miloşovici  (1) Barcelona 1992

Lavinia Miloşovici FOTO AP

lavinia milosovici foto ap

Ce românce au luat 10 la Mondiale
Lavinia Agache CM Budapesta 1983
Mirela Barbălată CM Budapesta 1983
Simona Păucă CM Budapesta 1983
Daniela Silivaş CM Montreal 1985, CM Rotterdam 1987, CM Stuttgart 1989
Aurelia Dobre CM Rotterdam  1987
Eugenia Golea CM Rotterdam 1987
Camelia Voinea CM Rotterdam 1987
Cristina Bontaş CM Stuttgart 1989

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite