FOTO Cine este jucătoarea care a câştigat de două ori titlul la Wimbledon alături de Ilie Năstase şi cum arată acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nastase

În competiţiile de simplu, sportivii din România nu s-au descurcat fabulos la Wimbledon, trofeu care nu a fost câştigat de vreun jucător din ţară noastră.

Cea mai bună performanţă îi aparţine lui Ilie Năstase, care a jucat două finale. În 1972, "Nasty" a fost învins în cinci seturi de Stan Smith (6-4, 3-6, 3-6, 6-4, 5-7), iar în 1976 a fost depăşit de Bjorn Borg (4-6, 2-6, 7-9).
În clasamentul performanţelor urmează Simona Halep, cu semifinala din 2014, când a fost învinsă de Eugenie Bouchard.  Irina Spîrlea a ajuns de două ori în optimi, 1997 şi 1998, în vreme ce Virginia Ruzici a prins două sferturi, 1978 şi 1981. În rest, rezultatele cât de cât notabile la Wimbledon au lipsit din rândul sportivilor români. 

La dublu însă, lucrurile stau mult mai bine. Horia Tecău şi partenerul său, Jean Julien Rojer, au câştigat trofeul în 2015, după ce i-au învins în finală pe Jamie Murray şi John Peers. Anterior, Horia pierduse de trei ori în ultimul act (2010, 2011, 2012) de fiecare data fiind în echipă cu suedezul Robert Lindstedt.

Şi la dublu mixt România se află pe tabloul de onoare, graţie lui Ilie Năstase, care a triumfat în 1970 şi 1972, având-o alături pe americanca Rosemary Casals, la vremea acea una dintre cele mai bune jucătoare de dublu. În anii respectivi, Casals s-a oprit în semifinale, la simplu, la turneul londonez. Rosie, acum în vârstă de 70 de ani, era o jucătoare extrem de scundă, măsurând doar 1,59 metri, dar extrem de agilă şi rapidă. În 1970, ea a urcat până pe locul 3 mondial la simplu. Casals are în palmares nouă titluri de Grand Slam la dublu şi trei la dublu mixt. În competiţiile de simplu, Rosemary Casals a jucat de două ori finala la US Open, dar  a pierdut de fiecare dată.

Născută la San Francisco, din părinţi imigranţi, veniţi din El Salvador, Rosemary a fost la un pas să fie exclusă de la Wimbledon, în 1972, din cauza vestimentaţiei sale. Ea a refuzat să se conformeze regulilor britanicilor, fiind adepta unui stil multicolor.

Vezi AICI programul jucătoarelor noastre în primul tur la Wimbledon

rose
rose
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite