Foto / Loredana Iordăchioiu, sexy-spadasina cu două facultăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana Iordăchioiu, medaliată cu aur la Mondialele de scrimă de la Paris
Loredana Iordăchioiu, medaliată cu aur la Mondialele de scrimă de la Paris

Spadasina medaliată cu aur la Mondialele de seniori de la Paris, în proba pe echipe, a absolvit două facultăţi şi are master în kinetotarapie. Loredana Iordăchioiu vrea să trăiască din acest sport, dar a mizat şi pe carte „pentru a avea şi alte oportunităţi în viaţă“.

Dintre cele patru spadasine care au adus României primul aur mondial pe echipe, trei au legătură cu Craiova. Ana Maria Brânză (Steaua) se pregăteşte de la 14 ani în Bănie, unde a absolvit liceul şi facultatea, Anca Măroiu (acum la Steaua) este craioveancă get-beget, la fel ca şi Loredana Iordăchioiu (CS „U“ Craiova).

Ultima i-a vrăjit pe francezi cu frumuseţea ei şi ar avea succes şi într-o carieră în modeling, însă tânăra craioveancă are alte planuri. A absolvit Facultatea de Sport, are master în kinetoterapie şi este licenţiată în Comunicare şi Relaţii Publice.

Acum, după 15 ani de muncă, mai poţi trăi din scrimă, dar am ales să mă pregătesc şi pentru altceva în viaţă atunci când o să mă las de sport. Aş vrea un bussines al meu, să fiu propriul meu şef“, susţine Loredana.  

„De 15 ani mă duelez cu Ana Maria“

Iordăchioiu şi Ana Maria Brânză (foto jos) au fost colege de clasă la LPS „Petrache Trişcu“ din Craiova (clasele IX - XII) şi între ele a existat mereu o competiţie acerbă.

Ana Maria Brânză

Ne batem de 15 ani, de la primul Campionat Naţional de copii. Dar ne-am şi ajutat foarte mult, mai ales la şcoală când trebuia să recuperăm materia pierdută“, spune Loredana. „Au fost mereu într-o permanentă competiţie. Dacă una lua nota 9 la o materie, cealaltă făcea tot posibilul să ia 10“, dezvăluie antrenorul Dan Podeanu.

Lore şi Ana Maria sunt date ca exemplu de profesorii de la „Petrache Trişcu“. „E adevărat că veneau mai rar pe la ore din cauza concursurilor, dar atunci când erau prezente pricepeau materia chiar înaintea colegilor. Şi până la finalul anului recuperau orele pierdute“, spune Mihaela Berindeie, profesoară de matematică şi director adjunct la LPS.   

Sora Mădălina e manager în Finlanda

Loredana Iordăchioiu (26 de ani) a început scrima la 11 ani, doi ani mai târziu apucându-se şi sora sa mai mică, Mădălina (24 de ani).

Mădălina şi Loredana Iordăchioiu

Am tras împreună pentru România la Europenele de juniori, unde am jucat finala cu Italia. Ne-am duelat şi la competiţiile interne, dar, de obicei, câştigam eu“, îşi aminteşte Loredana, care a obţinut cu sora sa multe medalii la nivel de cadeţi şi juniori.

O ruptură de ligamente a pus capăt crierei Mădălinei, în urmă cu cinci ani. „Păcat, pentru că mi s-a părut mereu mai talentată decât Loredana“, susţine antrenorul Podeanu. În prezent, Mădălina Iordăchioiu lucrează în Finlanda, ca manager la o firmă internaţională de cosmetice.

Nu suportă mediatizarea excesivă a fotbalului

Loredana Iordăchioiu nu suportă mediatizarea excesivă a fotbalului, deşi sunt multe alte sporturi care au adus faimă României.

La 15 ani eu am câştigat Cupa României la seniori şi am adus multe rezultate României comparativ cu fotbalul, dar asta se ştie mai puţin. În Franţa, scrima este ca un sport naţional. Nu mai vorbesc de condiţiile şi dotările de acolo. Şi cu toate astea noi am fost mai bune“, spune Loredana, care a ieşit de două ori campioană europeană la seniori cu echipa, câştigând titlul european la juniori, tot cu echipa, şi argintul la individual.

Loredana Iordăchioiu prezentând medalia de aur cucerită la Paris

La Mondialele de la Paris, pe lângă aurul de la echipe, Iordăchioiu a obţinut şi cea mai bună clasare individuală dintre tricolore, locul 12. Loredana se pregăteşte în prezent la CS Universitatea Craiova, cu antrenorul emerit Dumitru Popescu, care i-a fost şi primul îndrumător în acest sport.

Podeanu: „Dacă luăm medalie şi la Olimpiadă mă tatuez“

Antrenorul lotului naţional, Dan Podeanu (foto jos), a rămas fără păr după titlul mondial de la Paris, conform unui pariu făcut cu elevele sale. „Am câştigat pe de o parte, am pierdut pe de alta. Asta e, trebuia să respect înţelegerea. Fetele au fost săritoare, au vrut să folosească epilatorul, dar până la urmă am mers la frizer. Le-am lăsat părul francezilor, dar m-a costat 20 de euro tunsoarea“, a explicat Podeanu.

Dan Podeanu pe Aleea Ana Maria Brânză de la LPS „Petrache Trişcu“

Dacă luăm medalie şi la JO de la Londra, nu ştiu ce am să mai fac. Cred că mă tatuez, că oricm va fi ultima mea competiţei. La mustaţă nu renunţ că se sperie nevasta de mine şi nu mă mai primeşte acasă“, a adăugat antrenorul craiovean.

O alee din cadrul LPS „Petrache Trişcu“ poartă numele Anei Maria Brânză, după argintul olimpic de la Beijing, iar pentru sala de sport directorul s-a gândit la numele lui Dan Podeanu. „Să dea Dumnezeu să se întâmple asta cât mai târziu. Poate îi punem mai bine numele «Londra», după Olimpiadă“, a spus tehnicianul. 

Tricolorele vor intra de la anul într-o serie de concursuri care vor puncta pentru calificarea la JO de la Londra, din 2012.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite