Fotbalul românesc, un mediu toxic: Ce arată plecarea lui Dan Petrescu de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Petrescu, un antrenor care a făcut minuni în Europa cu o echipă românească
Dan Petrescu, un antrenor care a făcut minuni în Europa cu o echipă românească

Formaţia clujeană a fost eliminată în 16-imile Cupei României, 0-1 cu Poli Iaşi pe teren propriu. Rezultatul le-a permis şefilor să facă ce îşi propuseseră de mai multe săptămâni: să forţeze plecarea lui Dan Petrescu de la echipă.

Fotbalul românesc e un mediu toxic în care, inclusiv dacă reuşeşti să produci nişte rezultate remarcabile, mult peste aşteptări, n-ai cum să supravieţuieşti. Pentru simplul motiv că nu există respect faţă de muncă!

Ceea ce i s-a întâmplat lui Dan Petrescu (52 de ani) la CFR Cluj e cel mai bun exemplu în acest sens. Şi încă o explicaţie pentru că mulţi antrenori români, precum Olăroiu, Bölöni, Răzvan Lucescu sau Costel Gâlcă, nici nu vor să mai audă de o revenire în ţară, odată ce au reuşit în străinătate.

În martie 2019, Dan Petrescu revenea la Cluj, după o experienţă ratată în China, încheiată cu o retrogradare cu Guizhou Zhicheng pe care, oricum, o preluase de pe ultimul loc, tentat de partea financiară. Asta după ce o făcuse pe CFR campioană, în sezonul 2017-2018. 

După plecarea lui Petrescu în China, CFR s-a făcut de râs, fiind eliminată în play-off-ul Ligii Europa de Dudelange, penultima clasată din Luxemburg în acel moment, cu o „dublă“ înfrângere: 0-2 în deplasare, 2-3 acasă. Ruşinea s-a produs cu portughezul Toni Conceicao pe bancă, după ce, Edward Iordănescu, tehnicianul cu care CFR abordase sezonul, a fost demis după numai trei partide!

Omrani

Omrani, după încă o victorie cu CFR

A creat singura echipă românească respectată în Europa

Când s-a întors din China la CFR, Petrescu a luat încă două titluri. Şi a creat singura formaţie din Liga I, competitivă şi respectată pe plan european. Dovadă şi cele două calificări succesive în grupele Ligii Europa. 

De altfel, CFR e singura grupare din România care, în ultimele două stagiuni, a trecut de tururile preliminare şi a jucat în grupe. Iar în stagiunea precedentă, parcursul european al ardelenilor s-a oprit în 16-imi, după o „dublă“ cu Sevilla, grupare care a şi câştigat, ulterior, Liga Europa. CFR a fost singura formaţie pe care spaniolii n-au învins-o în drumul lor spre trofeu, trecând de ea graţie golului marcat în deplasare, după 1-1 la Cluj şi 0-0 la Sevilla.

După aceste rezultate, cu trei titluri luate la rând şi două calificări succesive în grupele Ligii Europa, în mod normal, Dan Petrescu ar fi trebuit să fie cel mai important om din angrenajul CFR-ului, de neînlocuit! În schimb, antrenorul de 52 de ani a trăit sub o presiune permanentă, de care s-a plâns în mod repetat, şi nici n-a avut parte de o campanie decentă de transferuri, în vară. De altfel, „subţirimea“ lotului, despre care a avertizat tot timpul, s-a văzut în partidele cu AS Roma din Liga Europa în care CFR s-a prezentat, practic, fără stoperi!

Imagine indisponibilă

Andrei Burcă, singurul stoper experiement disponibil în meciul cu AS Roma, pierdut cu 0-2 la Cluj

Conducerea l-a „săpat“ până a scăpat de el

Un tip incomod, extrem de exigent cu cei din jur, dar şi virulent în declaraţii, Dan Petrescu a fost un personaj incomod pentru conducerea CFR-ului. Care s-a şi debarasat de antrenor, la prima serie de rezultate slabe sub comanda „Bursucului“. 

Duminică seară, în 16-imile Cupei României, echipa a fost învinsă pe teren propriu de Poli Iaşi, scor 0-1. A fost încă un eşec pentru CFR, ajunsă la un bilanţ dezolant în ultimele şapte partide: o victorie, un egal, cinci înfrângeri, 4 goluri marcate, 12 goluri primite.

Imediat după meci, patronul Neluţu Varga a şi anunţat decizia în privinţa lui Dan Petrescu, într-o declaraţie oferită pentru „Fanatik“: „Da, e adevărat, ne-am despărţit de domnul Dan Petrescu. E o decizie definitivă, n-o mai întoarce nici preşedintele României! Îi mulţumim pentru tot! Asta e viaţa…n-ai voie, la ce condiţii avem, să te elimine Poli Iaşi din cupă! Vom aduce rapid antrenor…Eu îl vreau pe Mutu, am încredere în Adi, dar vom vedea“.

A renunţat la clauza de 2,5 milioane de euro

A doua zi după eliminarea din cupă, conducerea CFR-ului a convocat o şedinţă cu participarea lui Dan Petrescu în care părţile au semnat rezilierea contractului pe cale amiabilă. Astfel, clubul a scăpat de plata sumei de 2,5 milioane de euro pe care, potrivit unei clauze, ar fi trebuit să o achite, dacă l-ar fi demis pe fostul internaţional înainte de expirarea acordului, valabil până în 2022. Petrescu îşi va primi banii la zi şi îşi va lăsa stafful la antrenamentele echipei, în vederea pregătirii meciului de joi (ora 22.00), acasă, cu ŢSKA Sofia din etapa a 5-a a grupelor Ligii Europa.

Imagine indisponibilă

Adrian Mutu, dorit de patronul CFR-ului

Rivalii jubilează

Plecarea lui Dan Petrescu de la Cluj e un motiv mare de bucurie pentru FCSB şi Craiova, formaţii cu care CFR e în luptă pentru titlu. Indiferent cine va veni în Gruia, fie că va fi Adrian Mutu (e sub contract cu România U21), fie că va fi Edward Iordănescu, e foarte greu de crezut că noul antrenor va reuşi performanţele pe care le-a atins Petrescu.

CITEŞTE ŞI:

Mutu, la un pas de a renunţa la România U21 chiar de Ziua Naţională: Cât va costa numirea sa la CFR

1.200.000 de euro era salariul stagional al lui Dan Petrescu la CFR, la care erau adăugate bonusuri de obiectiv.   16.230.000 de euro a strâns CFR Cluj, în sezonul trecut, în urma parcursului european al echipei, care s-a încheiat în 16-imile Ligii Europa.    84  de meciuri a jucat CFR sub comanda lui Dan Petrescu din martie 2019: 44 de victorii, 20 de egaluri, 20 de înfrângeri. Golaveraj: 132-77  
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite