Fotbalul românesc îşi sărbătoreşte azi „Regele“. 10 lucruri inedite despre omul Hagi, 10 lucruri despre fotbalistul Hagi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Hagi, alături de fiul său Ianis
Gică Hagi, alături de fiul său Ianis

Povestea lui Gheorghe Hagi a început acum 48 de ani în satul Săcele, situat la 35 de kilometri de Constanţa. Acolo s-a născut cel care avea să devină cel mai mare fotbalist român. Pe 5 februarie s-au mai născut Cristiano Ronaldo, Neymar şi Tevez.

Hagi stă la malul mării din 1973, de când familia s-a mutat la oraş. Acolo a început şi fotbalul, sub îndrumarea profesorului Iosif Bukossy, la juniorii Farului.

„Constanţa este casa mea. Eu sunt un om al mării, al soarelui, al plajelor. Urăsc frigul şi aglomeraţia. Şi când eram jucător, de primăvara până toamna înfloream. Am umblat destul prin lume, acum gata, m-am întors acasă, iar acasă pentru mine înseamnă Constanţa".

„N-am păcălit fotbalul!"

Reperele fotbalistului Hagi sunt clare: Farul, Luceafărul, Sportul, Steaua, Real Madrid, Brescia, Barcelona, Galatasaray şi echipa naţională. În total, 733 de meciuri oficiale şi 306 goluri marcate, recorduri greu de egalat.

Despre omul Hagi, lucrurile sunt la fel de clare. S-a ridicat prin muncă, modestie şi seriozitate. „Oricât talent aş fi avut nu ajungeam nicăieri fără muncă. M-a ajutat şi soarta, am fost un norocos, dar cel mai important atu al meu a fost că am ştiut să apreciez mereu ce mi-au oferit Dumnezeu, părinţii, antrenorii, colegii, familia. Fără cei din jurul lui, Hagi nu ar fi existat", e de părere Gică, care nu va uita niciodată sfaturile părinţilor săi.

„Mama mi-a zis că nu contează ce haine porţi, ci doar ce scoţi pe gură, iar tata m-a rugat ca oriunde aş ajunge să rămân modest. Vorbele lor au fost literă de Biblie pentru mine", afirmă mereu Hagi.

Sub mantia de „Rege al fotbalului românesc" se ascunde de fapt un om normal. „Eu nu am fost un sfânt. Am gustat din toate. O bere, o ţigară, o discotecă, însă hobby-ul meu a fost fotbalul. În asta am făcut carieră, prin asta am ajuns cunoscut în lume. Am avut perioade şi perioade, dar niciodată nu am păcălit fotbalul şi important e că am lăsat ceva în urma mea. O carieră, un nume, o Academie", afirmă fostul decar al naţionalei, cel care a purtat de 65 de ori banderola de căpitan.

10 lucruri despre omul Hagi

-Gică este cel mai mic copil al familiei, părinţii săi, Iancu şi Kiraţa, având şi două fete, Elena şi Sultana.

-Hagi şi-a iubit enorm părinţii şi în memoria lor şi-a botezat copiii Ianis (11 ani) şi Kira (13 ani).

-În 1990 s-a căsătorit prima dată cu Leni Celnicu, dar mariajul nu a ţinut decât un an. El s-a recăsătorit în 1994 cu actuala soţie, Marilena.

-Gică se îmbracă de obicei elegant, alegând în general costume firma Hugo Boss.

-În 1993, la 6 km de Constanţa, Gică a driblat moartea, scăpând teafăr după ce s-a răsturnat cu maşina pe un câmp.

-Brânza cu roşii este mâncarea lui preferată

-Lui Hagi îi place muzica machidonească, dar ascultă şi şlagăre mai vechi româneşti, precum şi melodiile lui Elvis, Bob Marley sau ale formaţiei Beatles.

-Soţia este ghidul său de vacanţă. Gică ar mai dori să vadă Japonia şi Noua Zeelandă.

-Nu-i plac filmele horror sau SF.

-Brandul Hagi a adus în România 70 de milioane de euro, în ultimii 20 de ani.

10 lucruri despre fotbalistul Hagi

-Idolul copilăriei sale a fost Anghel Iordănescu.

-A debutat la seniori când avea numai 17 ani şi 7 luni, într-un meci Bacău-Farul 3-0.

-În 1988 putea deveni cel mai scump transfer din lume. Panathinaikos a oferit Stelei pentru el 8 milioane de dolari.

-E singurul fotbalist român care a participat la cinci turnee finale (CE 1984 şi 2000, CM 1990, 1994, 1998).

-La primul său meci pentru Steaua, în 1987, a marcat golul care a adus echipei Supercupa Europei.

-De multe ori îşi tăia jambierele şi juca cu picioarele goale direct în ghete, spunând că aşa simte mingea mai bine.

-La naţională lua mereu în cameră jucători tineri şi neexperimentaţi pentru a le insufla încredere.

-Olandezul Cruyff, antrenorul său de la Barcelona, i-a influenţat decisiv cariera.

-Golul său din meciul cu Argentina, de la CM 1994, a fost desemnat cel mai frumos gol pe contraatac din istorie.

-„Eu vreau să fac performanţă, nu doar să antrenez", este mottoul lui Hagi.

După Gică Hagi, alţi trei fotbalişti celebri s-au născut la 5 februarie. Argentinianul Carlos Tevez împlineşte astăzi 29 de ani, portughezul Cristiano Ronaldo face 28 de ani, în vreme ce brazilianul Neymar aniversează doar 21 de ani. 

Dacă golurile "Regelui" le ştim pe de rost, urmăreşte mai jos o acţiune a lui Gică Hagi ce a condus la primul gol marcat de Răducioiu contra Columbiei, în 1994. Faza respectivă a fost aleasă de UEFA la categoria  "the best move" (cea mai bună acţiune).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite