Fotbalul a luat-o razna: Ce buget are Superliga europeană şi ce riscă echipele fondatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiano Ronlado (Juventus) e legitimat la un club care a pus bazele unei competiţii controversate
Cristiano Ronlado (Juventus) e legitimat la un club care a pus bazele unei competiţii controversate

12 cluburi s-au pus de acord pentru lansarea unei Superligi, urmând să „evadeze“ de sub controlul UEFA şi a distruge, practic, Liga Campionilor. Proiectul e finanţat de banca americană JP Morgan.

Goana dupa bani naşte idei care „ucid“ spiritul sportului! Această disperare a bogaţilor de a fi şi mai bogaţi tocmai a creat un proiect revoltător: Superliga europeană de fotbal.

Ideea „plutea“ de câţiva ani în spaţiul mediatic, însă acum a fost pusă pe hârtie şi anunţată, în mod oficial. Cu 12 cluburi fondatoare: şase din Anglia, trei din Spania şi trei din Italia:

*Manchester United

*Manchester City

*Arsenal

*Chelsea

*Tottenham

*Liverpool

*Juventus

*AC Milan

*Inter Milano

*Real Madrid

*Barcelona

*Atletico Madrid

Le-am putea numi, ironic, şi oculta fotbalistică. Mai ales că, în spatele celor 12 grupări, se află o bancă destul de controversată, JP Morgan Chase, care va finanţa proiectul Superligii europene cu o sumă halucinantă: 10 miliarde de dolari! 

Detaliile proiectului au fost oferite, printr-un comunicat oficial: „Superliga europeană şi-a propus să genereze resurse suplimentare pentru toată piramida fotbalului. În schimbul angajamentului lor, cluburile fondatoare vor primi o plată unică de aproximativ 3,5 miliarde euro, destinată exclusiv investiţiilor în infrastructură şi vor compensa impactul crizei COVID-19“.

Deocamdată, n-a fost înaintată o dată exactă pentru lansarea Superligii europene, comunicatul oficial precizând că „sezonul inaugural va debuta cât mai rapid posibil“. Avem, în schimb, nişte personaje importante care vor conduce această întrecere. Florentino Perez, preşedintele clubului Real Madrid, va fi şi şeful Superligii europene. Vicepreşedinţi vor fi Joel Glazer (patron Manchester United), John Henry (Liverpool), Stan Kroenke (Arsenal) şi Andrea Agneli (Juventus). Cooptarea ultimului în acest proiect e o lovitură cruntă dată celor de la UEFA. Pentru că Agneli a ajuns în această tabără, după ce a demisionat din Comitetul Executiv al UEFA şi din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), care a lucrat la reformele planificate ale Ligii Campionilor!

Sunt dezgustat! Vor să facă o competiţie de unde să nu retrogradeze niciodată? E o ruşine absolută! Lăcomie pură. E un act criminal împotriva fanilor fotbalului din Anglia. Gary Neville fost jucător Man. United   Aceste cluburi vor distruge fotbalul. Ceea ce fac e de un egoism feroce. Vor să aibă tot, nu se gândesc decât la bani. O prostie imensă! Mircea Lucescu pentru gsp.ro   Momentan, n-au cum să facă asta, dar dacă o fac, ne nenorocesc pe noi, cluburile mici. Toţi banii pe televiziuni se fac pe spinarea lor şi din asta trăim şi noi, astea mici. Gigi Becali patron FCSB  

Ce riscă echipele care au iniţiat proiectul

*Jucătorii lor pot pierde dreptul de a evolua pentru echipele lor naţionale, în condiţiile în care şi FIFA se opune lansării Superligii europene.

*Pot fi excluse din campionatele lor naţionale, întrucât federaţia engleză şi Premier League, federaţia spaniolă şi LaLiga, federaţia italiană şi Serie A au condamnat şi ele proiectul anunţat.

*Pot pierde dreptul de a mai transfera jucători, fiind considerate nişte grupări care s-au „rupt“ de lumea fotbalului internaţional.

Ceferin

Preşedintele UEFA, Alexander Ceferin, are de gestionat o situaţie explozivă

Cum va arăta Superliga europeană

*Va avea 20 de echipe la start. Cele 12 care au fondat-o la care ar urma să fie adăugate alte trei, în următoarea perioadă. Aceste 15 grupări vor fi prezente la fiecare ediţie. Alte cinci formaţii ar urma să se califice pentru fiecare stagiune, în funcţie de rezultatele obţinute în sezonul precedent. Din Europa de est, doar cluburile din Rusia sunt luate în calcul pentru o eventuală calificare.

*După modelul Ligii Campionilor şi Ligii Europa, partidele se vor juca la mijlocul săptămânii. Startul fiecărei ediţii se va da în luna august. 

*Cele 20 de echipe participante vor fi împărţite în două grupe de câte zece. Meciurile vor fi tur-retur.

*După terminarea fazei grupelor, primele trei clasate din fiecare serie vor ajunge în sferturi. Locurile 4-5 din fiecare grupă vor disputa un play-off tur-retur. Învingătoarele vor ajunge şi ele în sferturi. Fazele eliminatorii ale Superligii europene vor fi în dublă manşă.

*Finala competiţiei se va disputa în luna mai şi va însemna un singur meci.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite