INFOGRAFIE „Baby-Schumi” s-a făcut mare: Vettel va fi din nou campion în Formula 1. Vezi comparaţia cu Schumacher

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vettel Desen Vali Ivan

Germanul Sebastian Vettel e pe cale să câştige cel de-al patrulea titlu consecutiv în Formula 1, ameninţând serios recordul mentorului său, Michael Schumacher. Marele Premiu al Indiei are loc duminică, ora 11.30, DigiSport.

Germanul Sebastian Vettel are de îndeplinit o simplă formalitate în acest weekend, pe circuitul indian de la New Delhi. O clasare în primii cinci piloţi îi aduce automat un nou titlu mondial, al patrulea consecutiv. Şi chiar de va avea ghinionul unui abandon, iar urmăritorul său, spaniolul Fernando Alonso, va câştiga, Vettel mai are încă trei curse pentru a-şi duce la capăt misiunea.
Supremaţia pilotului de la Red Bull Racing e copleştioare, dar şi plictisitoare în acelaşi timp. Britanicul Lewis Hamilton crede că victoriile detaşate ale lui Vettel îi fac pe fanii Formulei 1 să adoarmă în faţa televizorului, însă admite că nici nu-i poate contesta superioritatea. Sebastian a ripostat, „Cred că dominaţia lui Schumacher era mult mai categorică decât a mea”, afirmaţie care a redeschis subiectul comparaţiei între cei doi germani.
Vettel a crescut cu succesele lui Schumacher, pe care-l consideră un model şi-un mentor. În multe privinţe însă, l-a depăşit deja. E cel mai tânăr pilot care a luat puncte de la prima cursă la care a participat (20 de ani fără trei săptămâni) şi cel mai mic pilot ce a pus mâna pe un pole-position şi o victorie de etapă. Tototdată, Vettel a avut nevoie de 21 curse pentru a lua un pole, Schumacher de 41. Schumi câştiga prima cursă din carieră la 23 ani. La aceeaşi vârstă, Vettel era deja campion mondial.
Există în continuare recorduri ale lui Schumacher care stau în picioare. Unul dintre ele, cinci titluri la rând, va putea fi egalat de Vettel dacă se impune şi sezonul viitor. Numărul total de titluri (7) şi de curse (308) sunt alte ţinte pentru Sebastian. Ţinând cont însă că a început să culeagă trofee mult mai repede decât Schumacher, Senna, Prost sau orice alt mare pilot, Vettel are şanse să devină cel mai titrat „alergător” al Formulei 1.

Schumacher a pilotat 19 ani

Schumacher a luat parte la 19 sezoane de Formula 1, din 1991 până în 2012, cu o întrerupere de trei ani (2007-2009). Pe de altă parte, pilotul născut în Heppenheim, adică Vettel, va încheia abia al şaptelea sezon din Marele Circ, deci ar mai avea 12 ani de condus şi de egalat recordurile conaţionalului său. Dacă ţinem cont de vârstă, Sebastian e şi mai avantajat: are doar 26 de ani, în vreme ce Schumacher a agăţat casca în cui la 43 de ani. În cazul în care va concura până la vârsta lui „Schumi”, actualul campion mondial ar mai avea de bifat încă 17 sezoane!
Aunci când Schumacher era un „rege” în Formula 1, Vettel se acomoda cu kartul, aceiaşi „maşinuţă” pe care a început şi Michael. Cu toate acestea, Sebastian a avut ocazia să-şi înfrunte „eroul”, câştigând precedentele trei sezoane avându-l şi pe Schumacher printre competitori. 

La egalitate cu Prost

Cu cel de-al patrulea titlu de campion mondial, Sebastian Vettel va egala o legendă a Formulei 1, pe Alain Prost. El a depăşit deja piloţi celebri, precum Aryton Senna sau Niki Lauda (trei titluri) şi mai e întrecut în acest moment doar de Michael Schumacher (7 titluri) şi argentinianul Juan Manuel Fangio (5 titluri în anii 50).

formula 1 infografie
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite