Florin Mergea, cronica unei decăderi: a ajuns la cinci parteneri într-un an şi a căzut 25 de locuri în clasamentul ATP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craioveanul de 32 de ani a început anul pe locul 26 în clasamentul mondial de dublu, însă acum e pe 51 şi tocmai a ajuns la al 5-lea partener în ultimul an într-o încercare de a-şi relansa cariera.

La doi ani după cel mai bun sezon al carierei şi la 12 luni după argintul olimpic cucerit alături de Horia Tecău, Florin Mergea a realizat că e timpul pentru o pauză.

Dintr-un jucător care în 2015 a bifat şapte finale în circuitul ATP, câştigând două trofee, românul a ajuns pe o pantă descendentă. 2016 i-a adus patru finale dintre care doar una câştigată, la Bucureşti, însă Florin s-a consolat atunci cu argintul luat la Rio de Janeiro. A comis însă o greşeală! Şi-a pus rezultatele tot mai slabe pe seama partenerului său de atunci, Rohan Bopanna. În iulie 2016, într-un interviu acordat pentru treizecizero.ro, Mergea l-a criticat pe indian, lăsând de înţeles că din cauza lui n-a câştigat un trofeu de Mare Şlem. Iată fragmente din declaraţiile lui Mergea de atunci:

*Pot să zic cu mâna pe inimă că sunt pregătit să câştig un Grand Slam de doi, trei ani; acest lucru nu vine, e foarte frustrant pentru că în fiecare zi muncesc şi pun ore întregi de efort cu acest scop. Dar atunci când ajungi la o limită în echipă, e foarte greu să mergi mai departe. Şi, din punctul meu de vedere, în jocul meu sunt puţine lucruri pe care le mai pot îmbunătăţi, pentru că deja am ajuns la un nivel unde joc foarte bine. 

*Comunicarea dintre noi (n.r. – el şi Bopanna) n-a fost niciodată punctul nostru forte. Nu vreau să duc discuţia doar într-o direcţie, dar amândoi suntem două personalităţi puternice; avantajul meu faţă de el e că eu mereu îmi recunosc greşeala atunci când ceva se întâmplă. Sunt primul care spune: „OK, îmi pare rău, asta am greşit-o eu“. Iau eu vina asupra mea de multe ori. Lucru care de multe ori n-a venit din partea lui, aşa că e foarte greu să avem o comunicare normală. Asta e un lucru care ne trage în jos şi se vede în aceste rezultate.

La două luni de la aceste declaraţii, în septembrie 2016, Mergea s-a despărţit oficial de Bopanna. Timpul a arătat însă că nu indianul l-a tras în jos pe Florin.

Mediocritate: 15 victorii, 15 eşecuri

Craioveanul s-a reunit cu Dominic Inglot, britanicul alături de care cucerise două turnee în 2015. De această dată însă, parteneriatul n-a produs rezultatele de altădată. În afară de Australian Open 2017, acolo unde au fost eliminaţi în turul III, Florin şi Dominic au părăsit restul competiţiilor la care au participat fie în turul I, fie în turul II.

În februarie, Mergea a participat la turneul din Dubai, alături de sârbul Viktor Troicki, dar a fost eliminat, din nou, după al doilea meci.

Din martie, a început parteneriatul cu  Aisam-Ul-Haq Qureshi (Pakistan), ocupantul locului 25 în ierarhia de dublu. După nişte rezultate modeste la Indian Wells, Miami, Marrakech şi Monte Carlo, perechea româno-pakistaneză a dat lovitura la Barcelona, în luna aprilie, câştigând trofeul. Brusc, erau speranţe într-un parcurs lung la French Open. Din păcate, între triumful de la Barcelona şi startul de la Roland Garros, Mergea şi Qureshi au mai bifat două eliminări rapide la Madrid şi la Roma, aşa că eşecul de la Paris, încă din turul I, n-a fost chiar o surpriză.

Sezonul de iarbă n-a adus nimic bun pentru Florin şi partenerul său, totul culminând cu eşecul de la Wimbledon în turul III.  Bilanţul lui Mergea în 2017? Unul mediocru: 15 victorii, 15 înfrângeri.

Şi-a luat partener de locul 824!

Probabil, aceste rezultate slabe cu diverşi parteneri l-au făcut pe Mergea să realizeze că problema e la el. De aici şi ultima sa postare pe reţelele de socializare.

„Anul trecut și anul acesta, am trecut prin mai multe accidentări, unele m-au obligat să pun racheta deoparte, altele m-au împiedicat să joc tenisul pe care îl doream. După Jocurile Olimpice nimic n-a mai funcționat decât în limite cât de cât acceptabile, iar pregătirea din iarnă a fost afectată mult și ea. Când corpul îți transmite semnale, e timpul să stai și să le asculți. Ultimul a venit în timpul turneului de la Wimbledon. Aveam nevoie de o pauză, să-mi pun lucrurile în ordine și să mă odihnesc mental“, a scris craioveanul de 32 de ani.

El a şi anunţat că va forma o echipă cu Adrian Barbu (locul 824 ATP la dublu), jucător care renunţase la tenis acum 11 ani!

„Întotdeauna mi-am dorit ca pe circuitul ATP să joc alături de un român“, şi-a explicat Mergea alegerea. Cei doi o vor lua de jos, vor merge la turnee Futures şi Challenger, urmând să atace competiţiile de nivel înalt, anul viitor.

Nu e pentru prima dată când Mergea ia o astfel de decizie radicală pentru a-şi relansa cariera. În 2010, el s-a retras pentru o perioadă, s-a şi îngrăşat, a devenit antrenor, însă, ulterior, cu ajutorul soţiei, s-a reapucat de tenis. Între septembrie 2011 şi octombrie 2013, el a ajuns în 17 finale Challenger, după care a câştigat turneul ATP de la Vienna în 2013.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite