Finala turneului olimpic de fotbal: Brazilia joacă pentru a patra oară cu trofeul pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neymar
Neymar

La doi ani după ce nemţii demolau “Selecao” chiar pe terenul acesteia, în semifinalele Campionatului Mondial din 2014, cele două ţări se vor lupta pentru titlul suprem la Rio de Janeiro.

Brazilia nu s-a trezit nici acum din coşmarul acelui 7-1 administrat de Germania, în 2014, la Belo Horizonte, care a frânt visul naţionalei “cariocas” de a câştiga al şaselea mondial, chiar pe teren propriu. La doi ani distanţă de la meciul cu pricina, Brazilia şi Germania se vor întâlni în finala olimpică. Miza este considerabil mai mică, dar deloc de neglijat. Mai ales că nici Germania actuală şi nici Brazilia, din toate timpurile, nu au câştigat vreodată titlul olimpic, acesta fiind singurul care le lipseşte din vitrină. Nemţii şi-au lipit în palmares trofeul adjudecat de RDG, la Montreal, în 1976, fosta Republică Democrată jucând şi finala în 1980.
Pentru Brazilia va fi a patra finală în care echipa din Ţara Cafelei este prezentă la Jocurile Olimpice, sud-americanii fiind învinşi de fiecare dată în precedentele trei, ultima dată în 2012, la Londra unde a câştigat Mexicul, scor 2-1. Celelalte două finale a fost pierdute în 1984 (0-2 cu Franţa) şi în 1988 (1-2 cu URSS).
În semifinalele de la Rio 2016, sub ochii românului Ovidiu Haţegan, care a arbitrat meciul dintre Brazilia şi Honduras, Neymar a marcat cel mai rapid gol din istoria JO. Starul celor de la FC Barcelona a punctat după doar 15 secunde, stabilind astfel un nou record al competiţiei. Precedentul record era de 30 de secunde şi le aparţinea mexicanului Oribe Peralta (2012) şi hondurianului Alberth Elis (2016).
După deschiderea scorului, brazilienii s-au dezlănţuit. La pauză era deja 3-0, după "dubla" noului jucător de la Manchester City, Gabriel Jesus. În partea a doua, Marquinhos, Luan şi din nou Neymar, din penalty, au stabilit rezultatul final, cel mai mare dintr-o semifinală olimpică din 1964 încoace, când Ungaria a trecut cu acelaşi scor de Egipt.
În cealaltă semifinală, Germania a trecut de Nigeria cu 2-0, goluri Klostermann şi Petersen. Echipa lui Horst Hrubesch are cel mai bun atac, Serge Gnabry (Arsenal) şi Nils Petersen (Freiburg) punctând fiecare de câte şase ori. Dacă primul este, la 21 de ani, o speranţă a fotbalului german, cel de-al doilea e unul dintre cei trei fotbalişti, peste limita de vârstă, admişi în lot. Petersen are 27 de ani, iar ceilalţi doi sunt gemenii Sven şi Lars Bender (27 de ani), de la Dortmund, respectiv Leverkrusen. Germania îl are în lot şi pe Mathias Ginter, de la Dortmund, campion mondial cu prima reprezentativă, în 2014, dar el are 22 de ani şi se încadrează la nivelul de vârstă stabilit de forul internaţional.   
În istoria câştigătoarelor Jocurilor Olimpice, Ungaria şi Marea Britanie au câte trei trofee, iar Argentina, URSS şi Uruguay câte două. Campioane olimpice au mai fost Iugoslavia, Polonia, Spania, Mexic, Camerun, Nigeria, RDG, Cehoslovacia, Franţa, Italia, Suedia, Canada, Norvegia şi Belgia.


Finalele JO la fotbal

Sâmbătă (masculin)
Ora 19.00 Honduras – Nigeria (finala mică) TVR 2
Ora 23.00 Brazilia – Germania (finala mare) TVR 1
   

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite