Film documentar despre prăbuşirea fotbalului românesc, miercuri, pe www.adevarul.ro

Film documentar despre prăbuşirea fotbalului românesc, miercuri, pe www.adevarul.ro

Cu câteva zile înainte de începerea Campionatului European, “Adevărul” lansează un film documentar despre prăbuşirea fotbalului din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

De ce acum? Pentru că echipa pe care o trimitem în Franţa (cotată printre cele mai slabe echipe de la Euro) nu este altceva decât produsul acestui fotbal românesc care se degradează de la an la an, care îşi pierde echipele de tradiţie, care se joacă cu stadioanele goale şi care nu mai are puterea de a produce jucători capabili să se impună în marile campionate ale Europei. Înainte să ne facem speranţe sau să ne declarăm pesimişti, e bine să ştim că ceea ce vom vedea la Campionatul European nu va fi doar prestaţia unor fotbalişti îmbrăcaţi în galben, ci imaginea unei ţări care n-a mai putut ţine în viaţă un sport iubit de milioane de oameni.  

Prăbuşirea fotbalului românesc  nu are doar cauze sportive, pentru că ea a fost influenţată de transformarea societăţii, de contextul istoric şi de grupuri de interese pe care le-am încurajat şi le-am tolerat cu seninătate.

“În căutarea fotbalului pierdut”, documentarul pe care îl puteţi vedea începând de miercuri pe www.adevarul.ro, tratează toate aceste cauze şi trece prin istoria ultimelor decenii pentru a căuta răspuns la o întrebare principală: cum am ajuns de la o echipă naţională care se califica în “sferturile” Campionatului Mondial şi scotea toată România în stradă, la o echipă naţională în care nu mai avem puterea să credem?

În cadrul documentarului vor apărea nume importante implicate în destinele echipei naţionale şi ale fotbalului românesc din ultimii 30 de ani: Mircea Sandu şi Mitică Dragomir vorbesc despre "Cooperativa" din anii ’90 şi despre cât de vinovaţi se simt pentru prăbuşirea fotbalului din România, Miodrag Belodedici, Gabi Balint şi Bogdan Stelea vorbesc despre performanţele Generaţiei de Aur şi despre cum ar trebui reconstruit fotbalul românesc prin încurajarea sectorului de copii şi juniori, Ciprian Marica şi Adrian Mutu explică de ce a eşuat generaţia lor, Răzvan Burleanu expune politicile prin care Federaţia vrea să revigoreze fotbalul, Marcel Pigulea (fost antrenor la Academia de fotbal “Luceafărul”) povesteşte cum a contribut statul comunist la apariţia “Generaţiei de Aur”, iar jurnaliştii Marius Mitran, Ovidiu Ioaniţoaia şi Traian Ungureanu povestesc cum au trăit transformările din ultimele decenii, începând cu “blaturile” de după Revoluţie, trecând prin epoca patronilor de cluburi şi terminând cu transformarea suporterului din zilele noastre.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările