Filiera dopajului. Cum au reuşit sportivii români să-şi procure meldonium în cantităţi industriale: „E o catastrofă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Borha şi Elena Meroniac
Roxana Borha şi Elena Meroniac

România se va prezenta la competiţiile de kaiac-canoe de la Rio cu lotul de tineret, fără experienţă la nivel înalt, după ce şapte dintre sportivii calificaţi au fost depistaţi pozitiv.

Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a decis ca toţi sportivii depistaţi pozitiv să nu fie selecţionaţi în echipa care va reprezenta ţara la Jocurile Olimpice de Rio de Janeiro. Dacă atleţii Mihai Donisan, Claudia Ştef şi Daniela Stanciu vor rămâne acasă, iar delegaţia românească se va reduce implicit, lucrurile sunt mult mai complexe la kaiac-canoe. “România a calificat bărcile, Dar nu este normal ca acum aceşti sportivi să fie înlocuiţi cu nişte juniori care nu sunt pregătiţi...”, afirma secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, în momentul în care s-a aflat că aproape tot lotul olimpic de kaiac-canoe a consumat meldonium. 

Şansele la medalii erau oricum mici, însă în acest moment au devenit ca şi inexistente. Ion Bîrlădeanu, preşedintele federaţiei de specialitate, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, recunoaşte că situaţia este stânjenitoare pentru disciplina care a adus României 34 de medalii olimpice. “Este o catastrofă, trebuie să admitem asta. Noi, la federaţie, nu ştiam că există meldonium până în luna februarie şi puteam să pun pariu că la noi nu se foloseşte aşa ceva. Unii sportivi spun că n-au mai luat din septembrie, alţii din februarie. Au făcut rost de medicament din Republica Moldova, le-au venit produsele prin curier. Cât priveşte participarea la Jocurile Olimpice, la fete avem echipajul de K2 – 500 m, unde Irina Lauric şi Daniela Vorona nu au fost testate pozitiv, iar la K4 băieţi, putem merge, dacă acceptă Comitetul Olimpic, cu echipa a doua. Avem sportivi la tineret, care pot merge. Asta e situaţia”, a precizat preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe. 

Agenţia Mondială Antidoping a adăugat de la 1 ianuarie substanţa activă din medicamentul mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Sportivii calificaţi găsiţi dopaţi

Leonid Carp (canoe) - a fost depistat pozitiv cu meldonium în luna mai. Carp obţinuse calificarea la 19 mai, în proba de canoe simplu 1.000 metri şi la canoe dublu 1.000 metri (alături de Ştefan Strat).
Ştefan Strat (canoe) - calificat la canoe dublu 1.000 metri alături de Leonid Carp, a fost depistat pozitiv cu meldonium tot în luna mai.
Elena Meroniac (kaiac) – a fost depistată pozitiv cu meldonium în luna mai. Meroniac a obţinut calificarea a kaiac dublu 500 metri, alături de Roxana Borha, în august 2015, la Campionatele Mondiale de la Milano.
Petruş Gavrilă, Traian Neagu, Cătălin Turceag şi Daniel Burciu (kaiac) - calificaţi la K4 -1.000 metri, au fost depistaţi pozitiv cu meldonium în luna mai. Cei patru au obţinut calificarea anul trecut, la Mondiale.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite