File de istorie. Forţa Muhammad Ali: „Un negru pe care nu puteţi să-l aveţi, albilor! Înţelegeţi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 53 de ani, Muhammad Ali îşi făcea vocea auzită în lumea întreagă. Refuza să se înroleze în rândurile armatei americane, pentru războiul din Vietnam, chiar dacă asta însemna că avea să fie deposedat de titlul mondial şi condamnat la închisoare.

Muhammad Ali a fost un erou al Statelor Unite. În ring, dar şi în afara lui. Născut Cassius Clay, dar intrat în legendă ca Muhammad Ali, după ce s-a convertit la Islam, în 1964, campionul mondial de la categoria grea a fost un militant înfocat.

Potrivit cărţii biografice „King of the World. Muhammad Ali and the Rise of an American Hero“, în dimineaţa zilei de 28 aprilie 1967, Ali s-a prezent la sediul de recrutare al armatei Statelor Unite, de pe strada San Jacinto, din Huston, unde fusese chemat pentru înrolare. „Pe margine l-a întâmpinat un grup de protestatari, format în mare parte din studenţi, dar şi câţiva oameni mai în vârstă, care se adunaseră deja şi cântau: Nu te duce! Nu te duce!“ În dimineaţa acelei zile s-a mai auzit şi „Luaţi berea, nu pe Ali!“

Muhammad Ali a intrat în clădire după ce a salutat politicos grupul de protestatari. „Alături de alţi 25 de candidaţi, lui Ali i s-a cerut să completeze nişte hărtii, să meargă la testarea fizică şi apoi să aştepte autobuzul care avea să îi ducă la Fort Polk, în Louisiana. După-amiază, devreme, recruţii s-au aliniat în faţa unui locotenent, S. Steven Dunkley, pentru ultima formalitate“, se arată în biografie. Ali se afla într-un şir de 11 oameni. Când i-a fost strigat numele, „Cassius Clay“, a refuzat să facă pasul în faţă. A fost strigat din nou, de această dată „Ali!“ Şi, din nou, campionul greilor nu s-a clintit. Muhammad Ali a fost dus într-o cameră separată, unde i s-a reamintit că pedeapsa pentru refuzul de a se înrola era de cinci ani de închisoare, plus amendă. Cartea notează: „Nicio urmă de teamă pentru Ali, niciunul dintre semnele de dubiu precum cele simţite în minutele de încălzire dinainte de a urca în ring pentru a-l înfrunta pentru prima dată pe Liston“. Numele lui Ali a fost strigat din nou, însă pugilistul a continuat să refuze să se mişte. A primit în schimb o hârtie pe care a scris: „Refuz să intru în rândul forţelor armate ale Statelor Unite, deoarece solicit să fiu scutit, în calitate de Ministru al Religiei Islam“.

Era o perioadă în care arareori vreo persoană cunoscută se opunea înrolării. Era un război care ucidea disproporţional tineri negri. Şi, imaginaţi-vă momentul: acest campion al lumii, un om magic, îşi muta lupta din ring în arena politică, adoptând o poziţie fermă. Mesajul fusese trimis.
 Sonia Sanchez, activistă pentru drepturile civile şi poetă

Femeia care l-a ameninţat pe Ali

La ieşire, Muhammad Ali era aşteptat de o hoardă de jurnalişti. Cei mai mulţi oameni îl încurajau şi îl aclamau. Câţiva ani mai târziu, Ali avea să rememoreze faptul că a auzit o femeie care striga cât o ţineau plămânii, fluturând un micuţ steag american: „Mergi direct la puşcărie! Pune-te în genunchi şi cere-i iertare lui Dumnezeu! Fiul meu e în Vietnam, iar tu nu eşti cu nimic mai bun! Sper să putrezeşti în închisoare“.

Muhammad Ali a declarat presei: „Eu nu am nicio dispută cu aceşti vietnamezi“. Pentru „Black Scholar“, Ali avea să declare, ulterior, în timp ce boxul încorona noi campioni: „Am fost hotărât să fiu acel negru pe care albii nu pot să pună mâna. Un negru pe care nu puteţi să-l aveţi, albilor! Înţelegeţi?“ 

Comunicatul oficial redactat de Ali nota: „În lumina conştiinţei mele de ministru musulman şi a convingerilor personale, adopt această poziţie şi refuz apelul de a fi înrolat. Fac acest lucru cu realizarea deplină a implicaţiilor sale. Sunt împăcat. Am avut titlul mondial al greilor nu pentru că mi-a fost dat, nu din cauza rasei sau a religiei mele, ci pentru că l-am câştigat în ring. Cei care vor să-l ia şi să înceapă o licitaţie pentru el nu îmi fac mie un deserviciu, de fapt se dezonorează pe ei înşişi. Fanii sportului şi oamenii corecţi din întreaga Americă nu vor accepta niciodată un astfel de campion.”
 

Boxul a pierdut  

Ali a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi a primit amenda maximă de 10.000 de dolari. Ali şi-a pierdut în aceeaşi zi titlul mondial şi licenţa de boxer. Pe durata apelului, a fost eliberat pe cauţiune, iar în 1971 pedeapsa primită a fost anulată printr-o decizie unanimă a Curţii Supreme.

Muhammad Ali a ratat însă perioada de maxim a carierei sportive, între 23 şi 27 de ani, revenind în ring abia pe 29 octombrie 1970.

Pe 8 martie 1971, Muhammad Ali pierdea primul meci din cariera de profesionist - „Lupta Secolului“, după 15 runde, în faţa lui Joe Fraiser. Ali a recâştigat apoi titlul mondial pe data de 30 octombrie 1974, în faţa lui George Foreman, în celebra „Rumble in the Jungle“. 10.000.000

De dolari din burse şi contracte l-a constat pe Ali momentul 28 aprilie 1967, susţine Gordon Davidson, cel care l-a introdus în lumea boxului profesionist
 

19

ani a durat Războiul din Vietnam. Statele Unite s-au retras din luptă în 1973, cu doi ani înainte de încheierea războiului.

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite