Fetiţa de 12 ani care ne mândreşte mai mult decât orice politician: record la cel mai înalt vulcan din America de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la vârsta de 10 ani,  Dor Geta Popescu reprezintă România în expediţii în munţi înalţi, stabilind până acum şase recorduri mondiale şi unul european.

Alpinista româncă, Dor Geta Popescu, a atins joi, 5 mai, ora locală 11.30, vârful celui mai înalt vulcan din America de Nord, Pico de Orizaba, cu o înălţime de 5.636 de metri.

Pentru Geta e a cincea reuşită în Circuitul 7 Vulcanoes al celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent.

Reprezentantă a Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă şi membră a Altitude Expeditions Team, Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, devine astfel cea mai tânără alpinistă din lume care încheie cu succes ascensiunea vulcanului mexican.

Pico de Orizaba e cel mai înalt munte din Mexic şi al treilea cel mai înalt munte din America de Nord, după Denali (anterior denumit McKinley) din Alaska, Statele Unite ale Americii, şi Logan din Canada.

„1300 metri diferenţa de nivel parcurşi în mai puţin de 5 ore, un traseu abrupt cu trecere de la gol alpin şi stâncă la o faleză cu rocă erodată de gheţarul tocmai retras. După parcurgerea gheţarului care îmbracă conul vulcanic, am ieşit pe creasta craterului. Totul într-o succesiune rapidă pe o rută solicitantă, însă deosebit de frumoasă, care a culminat cu vârful şi panorama superbă care s-a deschis în faţa mea. Extaz… la altitudine!“, a declarat Geta, citată de www.timpromanesc.ro.

Dor Geta Popescu e legitimată la secţia de performanţă în alpinismul de altitudine a Clubului Sportiv Montan Altitudine. Prin reuşita din Mexic confirmă, încă o dată, pregătirea şi forma sportivă de excepţie demonstrate cu trei luni în urmă când a obţinut primul rezultat deosebit din 2016. Pe 6 februarie a escaladat varful Aconcangua (6.960 de metri), cel mai înalt munte din afara Asiei, stabilind un record mondial de vârstă pentru acest munte.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite