Tragedie în lumea fotbalului: a murit Fernando Ricksen. Povestea olandezului, care a sfidat previziunile medicilor

Tragedie în lumea fotbalului: a murit Fernando Ricksen. Povestea olandezului, care a sfidat previziunile medicilor

Fernando Ricksen, o poveste de viaţă

La puţin timp după împlinirea a 43 de ani, fotbalistul olandez Fernando Ricksen a încetat, astăzi, din viaţă. Acest lucru s-a întâmplat după ce, în ultimii şase ani, viaţa lui a fost „măcinată” de scleroza amiotrofică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vestea morţii lui Fernando Ricksen a fost anunţată de Rangers, acolo unde olandezul a evoluat pentru clubul din Glasgow, între anii 2000 şi 2006. În ultimii şase ani, Ricksen a făcut faţă uneia dintre cele mai grele boli, care „sfâşie” pe interior un om - scleroza amiotrofică, o maladie care afectează sistemul nervos.

După diagnosticul primit, în octombrie 2013, doctorii i-au spus că mai are doar 18 luni de trăit, lucru contrazis de ambiţia sa de supravieţuire. În primăvară, Ricksen declara: „Continui să lupt. Am speranţe, de aceea nu am luat în calcul niciodată eutanasierea. Nu sunt terminat”. 

În luna iunie, Ricksen i-a invitat pe cei care l-au susţinut, de-a lungul timpului, în cadrul unui ultim eveniment. „Salutare tuturor, pe 28 iunie va fi o noapte specială. Deoarece este din ce în ce mai complicat să rămân în viaţă, aceea va fi ultima mea noapte. Sper să fiţi alături de mine pentru o seară de neuitat”, a spus, atunci, Ricksen. Şi, aşa cum era de aşteptat, mesajul a fost întâmpinat cu reacţii de compasiune. 
Apoi, pe 27 iulie, a aniversat 43 de ani - o mare reuşită, dacă luăm în considerare faptul că, ultimii şase ani, i-au fost sub semnul sclerozei amiotrofice.

Scleroza amiotrofică este o boală considerată incurabilă, care distruge nervii responsabili pentru controlul mişcării muşchilor şi care afectează, de obicei, persoanele aflate la a doua vârstă.
Lupta cu această boală l-a determinat pe Ricksen să înfiinţeze fundaţia care-i şi poartă numele, din 2016, prin care a strâns fonduri pentru persoane aflate în situaţii similare. Iniţiativa a fost sprijinită şi de fostele sale cluburi, Glasgow Rangers şi Fortuna Sittard contribuind financiar, la fel şi o serie de fotbalişti.

De-a lungul carierei sale, Ricksen a mai evoluat pentru AZ Alkmaar şi Zenit. Alături de Rangers, olandezul a câştigat de două ori campionatul şi Cupa Scoţiei şi de trei ori Cupa Ligii Scoţiei. Palmaresul său a fost întregit de campionatul Rusiei, Cupa şi Supercupa UEFA, toate acestea alături de Zenit. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: