Fenerbahçe, exclusă din Liga Campionilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implicată într-un scandal monstru legat de meciuri aranjate, câştigătoarea titlului în ultima ediţie a campionatului Turciei a fost dată la o parte de la „masa bogaţilor“ . Trabzonspor, ocupanta locului doi în ultima stagiune, care e şi ea implicată în ancheta poliţiei, a înlocuit rivala Fener în faza grupelor.

Federaţia Turcă de Fotbal a decis să-i interzică lui Fenerbahçe participarea în grupele Ligii Campionilor, ca urmare a unei cereri venite din partea UEFA. Fener şi preşedintele său, Aziz Yıldırım, sunt în centrul atenţiei într-un scandal legat de trucarea meciurilor din sezonul trecut, în care gruparea din Istanbul a câştigat titlul la golaveraj în faţa lui Tranbonspor.

Campioana a făcut imediat apel la această hotărâre. „Federaţia nu are autoritatea de a exclude un club din Liga Campionilor", a declarat avocatul Haluk Burcuoglu. Potrivit observatorilor sportivi, apelul clubului are şanse mici de reuşită, astfel că, cel mai probabil, se va ajunge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Au rămas şi fără antrenor

Şocat de situaţia în care au ajuns „canarii", antrenorul principal, Aykut Kocaman, şi-a dat demisia ieri. „Nu mai puteam continua în aceste condiţii", a comentat tehnicianul. În urma acestei hotărâri a Federaţiei Turce, Trabzonspor va juca direct în grupele Ligii Campionilor, iar Athletic Bilbao, adversara acesteia din play-off-ul Ligii Europa, a fost trimisă în grupele celei de-a doua competiţii europene.

Beşiktaş a returnat cupa

Poliţia turcă a reţinut la 3 iulie mai mult de 80 de persoane, ca parte a unei investigaţii privind suspiciunea de trucare a 19 meciuri din prima divizie din sezonul 2010-2011. Pentru moment, 26 de suspecţi au fost plasaţi în arest preventiv.

Mai mult, clubul Beşiktaş a anunţat că va înapoia federaţiei naţionale Cupa Turciei, trofeu pe care l-a câştigat în sezonul 2010-2011. Motivul? Plasarea în detenţie provizorie a doi dintre responsabilii acestei grupări, pentru presupusă implicare în cazul meciurilor trucate. Din cauza anchetei, actuala ediţie de campionat va începe cu o lună întârziere, urmând să debuteze la 9 septembrie. 

25 de milioane de euro pierde Fenerbahçe de pe urma excluderii din grupele Ligii Campionilor.

Situaţii similare în România şi Grecia

În România, Poli Timişoara a ratat şi ea participarea în Liga Campionilor, însă, spre deosebire de cei de la Fenerbahce, bănăţenii ar fi intrat în turul 3 preliminar, nu direct în grupe. Gruparea de pe Bega nu a fost implicată în partide dubioase, dar nu a primit licenţa întrucât a înregistrat datorii la bugetul de stat, dar şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi (foto). Timişoara a fost retrogradată în liga secundă. În Grecia, în schimb, Olympiakos Volos a fost exclusă din Liga Europa după ce s-a descoprit că a fost implicată în meciuri trucate. Volos a rămas în prima divizie, dar va începe noul campionat cu o penalizare de 10 puncte.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite