Federaţia Română de Judo, salvată de COSR: ce a decis Alin Petrache într-un moment de răscruce pentru sportivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Petrache
Alin Petrache

FRJ a rămas fără preşedinte şi fără fonduri după scandalul uriaş care a lovit forul condus până vineri de Doru Sapta. Cum pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Rio riscau să fie compromise, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a pus piciorul în prag.

Judo-ul românesc a fost lovit de un scandal uriaş: secretarul general, Sandu Bălgrădean, a publicat o scrisoare deschisă prin care l-a acuzat pe preşedintele Doru Sapta de deturnări de fonduri, cheltuieli fictive şi de favoritisme în finanţarea lotului olimpic feminin, coordonat de antrenorul Florin Bercean!

După acest episod, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a sistat finanţarea FRJ, invocând existenţa unor nereguli financiare. Primul efec al acestei decizii? Preşedintele Federaţiei Române de Judo (FRJ), Doru Sapta, a demisionat din funcţia pe care o ocupa din 12 noiembrie 2013.

Rămasă fără fonduri şi fără preşedinte cu mai puţin de un an înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, FRJ a fost salvată de intervenţia promptă a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

Ce s-a întâmplat?

Preşedintele COSR, Alin Petrache, a convocat o şedinţă la care au participat Gheorghe Savu, secretarul general interimar, Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic feminin şi Emanoil Câmpeanu, secretar federal.

După această întâlnire, COSR a anunţat că va acoperi toate cheltuielile FRJ până la soluţionarea problemelor cu MTS. „FRJ trece printr-o perioadă mai nefastă din punct de vedere managerial şi financiar. Contractul cu MTS e blocat, ceea ce ne-a făcut pe noi să reacţionăm. Nu putem lăsa de izbelişte sportivi şi antrenori care vor merge la Rio. Au un program de pregătire şi îi vom sprijini financiar pentru a merge la toate turneele la care s-au calificat şi care punctează pentru calificarea la JO 2016ţ“, a declarat şeful COSR, Alin Petrache.

El a fost completat de secretarul general COSR, Ioan Dobrescu. „A fost o întâlnire de criză a Comitetului Executiv. Nu putem rămâne spectatori la ce se întâmplă în sportul românesc. Federaţia de Judo e ieşită din calcul finanţării la Minister. Preşedintele şi-a dat demisia. I-am dat toate asigurările domnului Florin Bercean că sportivii angrenaţi în cursa pentru Jocurile Olimpice nu vor suferi în niciun fel. Deja avem planuri de finanţare directă pentru aceşti sportivi. Acţionăm şi în direcţia centrelor olimpice pentru juniori. Nu dorim să se reflecte asupra unor mari sportivi şi antrenori ceea ce fac unii conducători iresponsabili. Eu zic că am făcut o treabă remarcabilă. Am preluat pregătirea sportivilor şi antrenorilor care merg la JO de la Rio. Oamenii aceştia nu trebuie să fie îngrijoraţi legat de condiţiile de pregătire“, a declarat Dobrescu pentru Sport Total FM.

Poate că din punct de vedere managerial şi administrativ sunt nişte situaţii mai delicate la judo, dar din punct de vedere sportiv e o federaţie care ne-a obişnuit cu medalii şi, cu siguranţă, şi la Rio va obţine una sau două medalii.
Alin Petrache preşedinte COSR

VEZI CE A SPUS ALIN PETRACHE

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite