FCSB, un club bolnav: De ce eşecul echipei e printre puţinele lucruri bune din fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florinel Coman (stânga) a avut încă o evoluţie groaznică în meciul cu Dinamo. FOTO: Sportpictures
Florinel Coman (stânga) a avut încă o evoluţie groaznică în meciul cu Dinamo. FOTO: Sportpictures

Într-un fotbal normal, trebuie privită partea plină a paharului în înfrângerile înregistrate, pe bandă, de formaţia patronată de Gigi Becali.

Au curs glumele pe internet, după înfrângerea suferită de FCSB în derby-ul cu Dinamo, rezultat care, potrivit spuselor lui Gigi Becali înainte de meci, ar fi trebuit să ducă la spânzurarea acestuia la centrul terenului.

Gigi Becali nu s-a spânzurat însă, aşa cum promisese, la fel cum nu şi-a tăiat capul după returul cu Guimaraes din play-off-ul Ligii Europa, când a spus că se va decapita dacă portughezii marchează în manşa decisivă. Guiamares a marcat, a câştigat cu 1-0 (după 0-0 în tur) şi a eliminat FCSB din Europa, încă din luna august!

Într-un fotbal normal, trebuie privită partea plină a paharului în eşecurile înregistrate, pe bandă, de FCSB! Pentru că ratarea obiectivelor acestei formaţii e printe puţinele lucruri bune care se întâmplă într-un campionat românesc înfiorător de slab! Pe scurt, contraperformanţele FCSB pot reprezenta o lecţie pentru rivalele ei pe principiul  „Să nu faceţi ca ei!“.

Carlos Queiroz, fost antrenor la Real Madrid şi actualmente selecţioner al Columbiei, a spus, cândva, o vorbă mare: „Cel mai rău lucru în viaţă e să mergi pe drumul greşit şi să ajungi la destinaţie!“. Exact asta ar însemna un eventual titlu câştigat de FCSB sau vreo performanţă europeană realizată de această formaţie unde amatorismul e la el acasă. 

„Adevărul“ explică în rândurile de mai jos de ce sistemul bolnav de la acest club trebuie să înregistreze eşec după eşec până când fie că se va însănătoşi, fie că va dispărea de tot, scapându-ne măcar de un personaj grobian, pe numele său Gigi Becali.

Ce revelaţie: „Echipa nu e pregătită“

După eşecul din derby, Gigi Becali a avut o intervenţie telefonică la Digi Sport în care şi-a făcut praf echipa. Până aici, nimic surprinzător. Totuşi, în discursul său conform aşteptărilor după un eşec, Becali a oferit şi o declaraţie care arată că până şi el înţelege ceva din ce se petrece în jurul său. „Echipa nu e pregătită“, a fost revelaţia latifundiarului după înfrângerea de pe „Arena Naţională“. Iar Becali are dreptate! Doar că cineva trebuie să-i explice că FCSB nu e pregătită, fiindcă, de fapt, e „pregătită“ de el! 

Vorbim despre o formaţie unde rolul antrenorului a fost desfiinţat de mult, acesta fiind acum un simplu executant al ordinelor primite de la Becali. Şi apar nişte întrebări fireşti:

*Cum poate fi echipa bine pregătită, dacă pe bancă a fost instalat Bogdan Argeş Vintilă, adus de la copii şi juniori? 

*Unde ar fi normalitatea, dacă FCSB, cu o „marionetă“ pe bancă, ar câştiga titlul în faţa CFR-ului, unde munceşte un profesionist desăvărşit, Dan Petrescu?

Cu un om slab în frunte, eşecul e garantat!

Cei care vor spune acum că acelaşi Vintilă a scos FCSB din criză, în momentul în care a fost numit în funcţie, şi a legat o serie de 16 partide în toate competiţiile dintre care doar una pierdută, ar trebui să ţină cont de un principiu simplu, dovedit, în mod repetat, în toate domeniile de activitate: nu poţi câştiga un război, nu poţi obţine performanţe notabile, cât timp ai în frunte un om slab sau slab pregătit.

Într-adevăr, Vintilă a avut, la un moment dat, nişte rezultate peste aşteptări. Pe termen lung însă, nu se poate câştiga un titlu cu un astfel de om, care execută doar ce i se spune şi care e incapabil de a avea un discurs consistent când face analiza meciurilor. Sau, se poate câştiga un titlu, însă doar printr-o conjunctură favorabilă sau, mai pe înţelesul tuturor, cu un noroc chior!

Cu Vintilă pe bancă, FCSB a câştigat multe meciuri, dar nu neapărat ca urmare a unui joc solid, ci pentru că, având un lot mult mai bun decât cel al adversarilor, a învins datorită valorii individuale a jucătorilor. Nu merge însă aşa la infinit! De aceea, un alt tehnician cu rezultate remarcabile, Cosmin Olăroiu, a explicat, la un moment dat, cât de important e rolul antrenorului. „Prefer, oricând, să joc în faţa unei echipe cu jucători foarte buni, dar cu un antrenor slab, decât să am în faţă o formaţie cu fotbalişti mai puţin dotaţi, însă conduşi de un antrenor valoros“.

Jucătorii sunt aduşi la mişto

Nu doar postul de antrenor a fost desfiinţat de mult la FCSB, ci şi departamentul care, format din nişte oameni competenţi, să facă scouting-ul necesar aducerii unor jucători.

Când patronul spune că el îşi dă seama, în maximum 30 de secunde, dacă un fotbalist e bun sau nu, în condiţiile în care în mai toate cluburile decente din lume, profilul jucătorului urmărit se face în timp, după o monitorizare riguroasă, e clar că la FCSB transferurile sunt făcute la mişto! De aceea, doar în acest sezon, lista fotbaliştilor aduşi şi deja plecaţi e una incredibil de lungă: Chorbadzhiyski, Marc, Manea, Tsoumou, Salomao sau Gikiewicz sunt doar câteva exemple care arată dimensiunea amatorismului de la FCSB.

Buni la alte echipe, de nerecunoscut la FCSB

Stilul patronului nu doar că a transformat FCSB într-o „staţie de gară“, de unde jucătorii vin şi pleacă pe bandă, dar a creat şi un mediu toxic pentru fotbaliştii care prind, totuşi, vechime în lot. Aceştia ba sunt „umflaţi cu pompa“, comparaţi cu Mbappe şi Lampard, şi propuşi pentru transferuri pe sume astronomice, ba sunt făcuţi circari şi aerieni de nici ei nu mai înţeleg ce e cu ei! Aşa se întâmplă că, de exemplu, un fotbalist ca Dragoş Nedelcu, cu prestaţii bune la Viitorul şi titular în naţionala de tineret, a ajuns să se piardă la FCSB, terorizat de criticile patronului. În aceste condiţii, nu e tocmai de mirare că echipa care cheltuieşte, an de an, cei mai mulţi bani pe transferuri, s-a „abonat“ la locul 2, luând ultimul titlu în 2015!

Suntem vai de noi! Ne bat măr cei de la CFR, ei iau titlul. Noi suntem nişte copilaşi şi jucăm un fotbal de copilaşi. Nu mai cred în titlu! Gigi Becali finanţator FCSB   2 sezoane au trecut de la ultima participare a FCSB în grupele Ligii Europa. În ultimele două stagiuni, echipa s-a oprit în play-off.       
Imagine indisponibilă

Mihai Stoica a revenit, echipa s-a prăbuşit

Gigi Becali a devenit, astăzi, un „monstru“ de necontrolat pentru jucătorii şi antrenorii FCSB, însă nu mereu a fost aşa. În primii săi ani în fotbal, el se implica în viaţa echipei, dar nu la modul agresiv de acum. Mihai Stoica, catalogat drept un mare manager de către prietenii săi din presă, e printre oamenii care au contribuit din plin la transformarea latifundiarului. Când te faci preş, sistematic, în faţa şefului, când aprobi toate prostiile sale cu „Da, patroane! Ai dreptate, patroane!“, atunci eşti vinovat de dezastrul de la club. Întâmplător sau nu, în acest sezon, cât timp Stoica a plecat de la FCSB, echipa a început să lege victoriile. Revenirea sa a coincis cu prima înfrângere, 1-3 cu Astra în campionat, după o serie de 11 meciuri fără eşec! Iar acum, în 2020, FCSB are o serie dezolantă: o victorie la limită cu Voluntari, un egal cu Clinceni şi două înfrângeri cu CFR şi cu Dinamo! 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite