Fata care a înfrânt sistemul: o iraniancă s-a strecurat pe stadion printre 100.000 de bărbaţi şi a postat filmarea pe Youtube

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O scenă din filmul „Offside“
O scenă din filmul „Offside“

Celebra arena „Azadi“ din Teheran e un adevărat „iad“ pentru echipele vizitatoare, întrucât atmosfera creată de cei prezenţi în tribune e una incendiară, dar şi catalogată drept imorală pentru publicul feminin.

Tocmai de aceea, după Revoluţia Islamică din 1979, autorităţile au interzis accesul femeilor pe stadioanele de fotbal din Iran. Regula nu e valabilă şi pentru femeile care fac parte din galeriile echipelor venite din străinătate, explicaţia fiind că ele nu înţeleg ce se strigă din tribune.

De-a lungul anilor însă, mii de iranience au încercat să meargă, totuşi, la meciurile importante ale echipei naţionale sau la cele ale formaţiilor populare de club. Pe timpul mandatului preşedintelui Mohammad Khatami, în 2005, un grup de 200 de femei a format un zid viu în faţa maşinii lui Khatami, la intrarea pe arena „Azadi“ din Teheran, înaintea unui meci Iran - Bahrain la finalul căruia Iranul s-a calificat la Mondialul din 2006. Văzând situaţia, Khatami le-a permis femeilor care au bătut drumul până la „Azadi“ să vadă meciul din loja sa.

Ulterior, faimosul regizor iranian, Jafar Panahi, a făcut un film premiat internaţional despre tentativa unui grup de femei de a intra la meciul Iran - Bahrain din 2005. Pelicula numită „Offside“ poate fi urmărită aici cu subtitrare în limba engleză:

Acum, în ultima etapă din campionatul iranian, o altă reprezentantă a sexului frumos a reuşit să învingă sistemul şi vigilenţa autorităţilor. Ea şi-a vopsit faţa în culorile echipei preferate, Persepolis, s-a îmbrăcat ca un băiat şi s-a strecurat în interiorul arenei „Azadi“, împreună cu 100.000 de bărbaţi, pentru a asista la meciul Persepolis - Rah Ahan care le-ar fi putut aduce gazdelor titlu.

După meci, această fată curajoasă a postat o filmare din interiorul stadionului, după cum se poate vedea aici:

Din păcate pentru ea, Persepolis a pierdut titlul la golaveraj, chiar dacă a câştigat meciul cu Rah Ahan.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite