Falimentul bate la uşă: de ce Liga I a ajuns un produs expirat şi cine e de vină

Falimentul bate la uşă: de ce Liga I a ajuns un produs expirat şi cine e de vină

Patru patroni în arest, alţi şase urmăriţi de DNA şi DIICOT şi patru cluburi care au intrat în insolvenţă. Iată tabloul care reflectă fidel imaginea fotbalului intern la finalul anului 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dintr-o competiţie care a dat două sfert-finaliste de Cupa UEFA, în 2006, Rapid şi Steaua, Liga I a ajuns acum o competiţie în care multe echipe nici mai au voie să meargă în cupele europene, întrucât se confruntă cu situaţii financiare dezastruoase. Iar UEFA nu ne vrea cluburile „bolnave“ de sărăcie şi devalorizate de oportunişti.
 
Cum am ajuns aici?
 
În primul rând, oamenii cu bani au abandonat fotbalul din două motive:
 
*Intervenţia DNA  şi intrarea în închisoare a celor condamnaţi în „Dosarul Transferurilor“ a arătat că şmecheriile tipic româneşti şi folosirea cluburilor ca vehicule pentru spălare de bani nu mai merg. Cei care au înţeles acest lucru, s-au retras. Mulţi dintre cei care au recepţionat mai greu mesajul au intrat după gratii sau au mari şanse să ajungă acolo.
 
*Campioana Ligii I nu mai are accesul garantat în grupele Ligii Campionilor. Adică, adio milioanele venite de la UEFA. Astfel, câştigarea campionatului în România nu mai are miza de altă dată. Drept urmare, oameni ca Paszkany (CFR Cluj) şi Porumboiu (FC Vaslui) şi-au pierdut, brusc, interesul pentru fotbal, realizând că le va fi foarte greu să-şi amortizeze investiţia, în condiţiile în care au mici şanse de a pune mâna pe milioanele UEFA.
 
Vor bani pe un produs expirat 
 
Părăsite de oameni potenţi financiar, cluburile din Liga I au ajuns să fie ţinute în viaţă de banii din drepturile de televizare. Numai că, în acest moment, produsul numit Liga I s-a devalorizat puternic. S-a ajuns aici deoarece el a fost batjocorit, ani la rând, de finanţatorii care acum ba au dat bir cu fugiţii, ba stau după gratii. 
 
Microbistul român a înţeles că întrecerea internă înseamnă o bălăcăreală generală în care calitatea meciurilor se degradează de la un sezon la altul. Astfel, interesul pentru campionat a scăzut treptat, situaţie reflectată şi prin numărul tot mai mare al scaunelor goale de pe stadioane.
 
Cu toate acestea, Arpad Paszkany a crezut că poate da lovitura cu acest produs expirat. Patronul CFR-ului a cumpărat drepturile de televizare pentru Liga I prin intermediul unui off-shore din Malta, Intel Sky Broadcasting (ISB). Apoi, a mutat meciurile pe Look TV şi Look Plus, crezând că oamenii vor plăti pentru a viziona nişte confruntări lipsite de calitate. Această greşeală a fost ca un cui bătut în coşciugul Ligii I. Oamenii nu numai că nu s-au grăbit să-şi facă abonamente la Look TV, ci au şi învăţat să trăiască fără campionatul românesc, urmărind, în schimb, competiţii mult mai palpitante precum cele din Italia, Spania şi Franţa, care se şi transmit gratis.
 
Iorgulescu şi o necunoscută
 
Fără calitate, fără finanţatori şi de acum şi fără public, întrecerea internă e o competiţie muribundă. Iar dacă firma care a cumpărat drepturile de televizare nu va vira, în ianuarie, a doua tranşă de 15 milioane de euro, atunci un scenariu apocaliptic se va adeveri. Sunt şanse mari ca, la anul, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, să nu găsească nici acele 14 grupări care ar trebui, teoretic, să ia startul în noul format al Ligii I. 
 
După modelul Titanic, fotbalul românesc a lovit deja icebergul şi se scufundă încet, dar sigur, după cum arată o analiză „Adevărul“ în paginile 62-63. Rămâne de văzut câte cluburi au „bărci de salvare“ şi câte vor dispărea fără urmă. 
 
CITEŞTE ŞI:
 
171.000
de telespectatori au urmărit meciul Steaua – Dinamo la nivel naţional, pe toate categoriile de vârstă. A fost cel mai urmărit joc difuzat până acum de Look TV, însă, în acelaşi timp, şi cel mai mic rating produs de eternul derby din istoria audienţelor măsurate.
Cum s-au împărţit banii din drepturile TV pentru sezonul trecut
 
Club Sumă
 
Steaua 3.054.282
 
Astra 2.714.917
 
Petrolul 2.375.554
 
Dinamo 2.121.743
 
CFR Cluj 1.782.380
 
Pandurii 1.696.823
 
Botoşani 1.611.269
 
Ceahlăul 1.528.567
 
Oţelul 1.443.012
 
Viitorul 1.357.458
 
„U“ Cluj 1.271.954
 
Gaz Metan 1.189.203
 
Chiajna 1.103.648
 
FC Braşov 849.838
 
CSMS Iaşi 849.838
 
CSU Craiova 849.838
 
Tg. Mureş 849.838
 
Rapid 849.838
 
Sursă: prosport.ro
 
*Sumele sunt exprimate în euro.
 
*Banii s-au împărţit în funcţie de locul ocupat de fiecare echipă în clasamentul Ligii I în stagiunea 2013-2014.
 
*FC Braşov va încasa aceeaşi sumă ca restul nou-promovatelor (Rapid, Tg. Mureş, CSU Craiova şi CSMS Iaşi), deoarece a ocupat un loc retrogradabil, 15, şi a rezistat în Liga I, după ce FC Vaslui (locul 5) n-a primit licenţă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările