Explicaţii jenante şi bâlbăieli în lanţ ale Monicăi Iagăr, după ce s-a scris că va primi pensie de 12.000 de lei, la 44 de ani. La anul vrea să se angajeze din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Iagăr
Monica Iagăr

Monica Iagăr, fostă atletă şi preşedinte la CS Dinamo, a indignat opinia publică după ce s-a aflat că a ieşit la pensie la 44 de ani, urmând a încasa lunar o sumă astronomică.

Monica Iagăr a trecut de la revoltă şi ameninţări la explicaţii. După ce a avut o recţie virulentă şi agramată la adresa presei, ameninţând cu procese şi despăgubiri uriaşe, fosta şefă de la CS Dinamo a recurs la motivaţii.

Dacă duminică ea le-a închis telefonul în nas jurnaliştilor de la prosport.ro, spunând că nu poate vorbi în a şaptea zi a săptămânii şi invitându-i pe aceştia să sune la club, unde evident nu era nimeni, iar a doua zi a declanşat un război deschis presei, Iagăr a înmuiat tonul. Şi a pornit un lanţ de bâlbe şi explicaţii penibile, încununate de dezvăluirea obiectivului pe care îl are. Iată o parte din afirmaţiile ei, într-o intervenţie la prosport.ro:

„Sunt poliţist din 1990. Am lucrat 8 ore pe zi peste tot. Am fost şi la popotă, am trecut peste tot. Nu am furat banii statului, n-am fugit cu ei, nu am cerut eu nimic niciodată, gradele şi gradaţiile mi-au fost date. Sunt poliţist de carieră, acolo unde mi s-a cerut, acolo m-am dus. Nu am fost întrebată niciodată"

„Mi-a paralizat o mână. Aveam dosarul de pensionare pregătit de anul trecut. Am rămas prin împuternicire preşedinte la CS Dinamo (n.r. – informaţiile acestea au fost publicate luni de ProSport) tocmai pentru că sunt cadru militar şi pentru că nu voiam să blochez activitatea la club într-un moment cheie“

 „Am făcut şi voi face tot ce pot pentru sport, pentru că sportul mi-a dat totul. Ceea ce sunt, sunt datorită sportului! Nu am cerut niciodată, nimănui, nimic. Nici gradele, nici gradaţiile, nici să mă facă militar în 1990. Pe mine, statul român m-a luat de la Sighetu Marmaţiei, din sânul familiei, şi m-a aruncat la Bucureşti, m-a ţinut în cantonamente, mi-a dat de mâncare, mi-a dat bani, mi-a dat premii, mi-a dat rentă şi tot ce am făcut, am făcut pentru statul român"

„Faptul că sunt comisar-şef în Ministerul de Interne, faptul că am fost comandantul clubului Dinamo... Eu, anul trecut, am avut probleme medicale. Grave sau negrave, tot probleme medicale se numesc! Şi am vrut să ies la pensie. Şi nu m-a rugat doamna Lipă, m-a chemat tot Statul! Doamna Lipă era ministrul sportului. Tot statul m-a chemat şi mi-a spus că trebuie să mă duc, să fiu comandantul clubului Dinamo, preşedinte, cum vreţi voi, că aşa trebuie! Iar eu nu am făcut altceva decât să stau la ordine! Eu sunt militar! Am lucrat în Popotă, am avut soldat la poartă şi sunt militar de formaţie. Am fost sergent, am fost sergent-major şi toate gradele, chiar şi civil, în poliţia română, pentru că aşa erau vremurile. Nu am bătut la nicio uşă, ei mi-au dat toate astea!“

 „Nu voi lua 120 de milioane pensie. Nu există şi nu este adevărat! Nici nu am cum să iau această pensie pentru că nu am grad de chestor. Nu am avut funcţie de conducere în aparatul central al statului, cum este Ministerul. Eu am fost preşedinte la o unitate subordonată. În luna iulie, salariul meu în mână a fost de 6.300 de lei. Legea zice foarte clar, se pleacă cu 65% din brut. Dacă luam 6.300 de lei în mână, brutul trebuie să fie pe la vreo 7.500 de lei (n.r. – conform grilei în vigoare, la 6.300 de lei net, salariul brut este 8.900 de lei, iar cel complet 11.000), nu ştiu pentru că eu nu m-am uitat niciodată pe fluturaş. Eu am muncit pentru bani. Am muncit pentru sport, pentru ce mi-a dat el mie. Eu nici nu ştiu ce pensie voi avea. Dar, dacă faci calculul, nu poate fi 12.000! Oricum, legea n-am făcut-o eu. Faptul că am plecat la pensie nu are legătură cu pensia specială. Asta nu e pensie de lege specială. Că nu am cum să am pensie specială, care este pentru toţi angajaţii din MAI, SRI şi aşa mai departe. Dar pensiile speciale sunt pentru cei care au avut funcţii de conducere mari şi au lucrat pe aparatul central. Eu am lucrat într-o unitate subordonată. Inclusiv la centrul cultural. Eu am muncit 8 ore pe zi. Zilnic!“

 „Într-adevăr, m-am pensionat şi clubul a rămas fără comandant, nu ştiu de ce nu se găseşte şi nici nu pot să-mi imaginez… Nu e treaba mea, am avut probleme medicale începând de pe 7 august, când mi-a paralizat mâna, m-am speriat foarte tare. Eu nu am ieşit la pensie că vreau eu la pensie! Am ieşit cu grad de invaliditate 4, cu drept de pensie şi drept de revizuire în 2018. Asta înseamnă că gradul 4 de invaliditate îmi dă dreptul să muncesc 4 ore. Dar când voi putea să muncesc, când îmi voi rezolva problema. Că, deocamdată, n-am găsit o soluţie. Este clar că e ceva pe cervicală, dar n-am acum soluţia... Pe mine, toată perioada, m-a durut foarte tare mâna. Până când n-am mai putut s-o mişc. Şi atunci am ajuns la spital. Am problema cu cervicala şi cu umărul probabil de la sărituri. Îmi amorţesc mâinile. Deocamdată, nu au depistat ce am şi nu ştiu... În momentul de faţă încerc s-o deblochez, dar nu reuşesc pentru că este strangulat un nerv şi nu ştiu dacă mă operez sau nu de cervicală. Dacă mă operez, asta înseamnă o operaţie. Şi orice operaţie pe care aş face-o, înseamnă... Am deja şase operaţii, patru la picior şi două naşteri. Câte operaţii să mai fac?“.

"Eu nu am fugit cu banii statului! Nu am vrut să profit de absolut nimic. În momentul de faţă, eu, Monica, nici nu ştiu ce pensie voi avea, pentru că pentru mine nu contează foarte mult banii, contează să-mi repar mâna. Şi, dacă pot, să muncesc din nou de la 45 de ani, în altă parte, să fac altceva, că în minister nu mă mai pot întoarce, nu pot fi poliţistă cu grad de invaliditate. Dar pot să muncesc, să plătesc taxe la stat din privat!“.

Aşadar, Monica Iagăr, fostă campioană europeană la săritura în înălţime, dar şi suspendată şase luni pentru dopaj, a ieşit la pensie la 44 de ani. Susţine că lucrează de la 17 ani, ba ca militar, ba ca poliţist, şi că zilnic a prestat opt ore în câmpul muncii. A avut probleme medicale anul trecut, grave sau negrave, după cum s-a exprimat, dar a acceptat să asigure un interimat la CS Dinamo, la ordinul Elisabetei Lipă. Apoi a avut probleme medicale începând cu 7 august, când i-a paralizat o mână. Numai că, pe 9 august, Monica Iagăr a participat la o întâlnire la CS Dinamo, alături de ministrul de interne Carmen Dan, de Ionuţ Negoiţă şi de Adrian Mutu, care a avut ca scop lămurirea litigiului privind stadionul din Ştefan cel Mare. Imaginile surprinse atunci o arată ieşind docilă în urma ministrului de interne şi chiar acordând declaraţii. Se presupune că un om căruia i-a paralizat o mână luni, miercuri nu mai e la serviciu şi nu mai poate zâmbi în faţa camerelor de luat vederi: Ceea ce a nu a fost cazul Monicăi Iagăr. Care, la o lună şi un pic după ce susţine că a paralizat şi a ieşit la pensie, dezvăluie că la anul vrea să se angajeze în mediul privat. 

Dincolo de aceste lucruri, Monica Iagăr figurează şi pe ştatul de plată al Ministerului Tineretului şi Sportului, de unde încasează lunar o rentă viageră de 5128 lei.

Monic Iagăr a fost campioană europeană în 1998, la săritura în înălţime, recordul ei personal fiind 2,02 metri

Monica Iagăr, la două zile după ce i-a paralizat o mână FOTO gsp.ro

iagar
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite