EXCLUSIV La mâna unei legende: cine îi va valida pe candidaţii la şefia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

Alegerile COSR sunt programate pentru 29 mai, însă, până atunci, Alin Petrache, Octavian Bellu şi Elisabeta Lipă trebuie să treacă de un hop important.

Comisia de Etică a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) se va întâlni, joi, 15 mai, de la ora 12.00, la sediul COSR din Bucureşti. Motivul? Validarea candidaturilor la funcţia de preşedinte al COSR depuse de Alin Petrache, Octavian Bellu şi de Elisabeta Lipă.

Din Comisia de Etică face parte un fost sportiv de legendă, Ivan Patzaichin. Sorin Babii (preşedintele Federaţiei Române de Tir), Nicu Vlad (preşedintele Federaţiei Române de Haltere) şi Elena Frâncu (fost director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa) fac şi ei parte din Comisia de Etică.

„Adevărul“ a avut ocazia de a dialoga cu Ivan Patzaichin, iar, printre altele, fostul mare sportiv a vorbit şi despre ceea ce va face Comisia de Etică, înaintea alegerilor pentru şefia COSR.

Sunteţi ocupat cu proiectele personale, dar, joi, trebuie să fiţi prezent la sediul COSR, fiindcă faceţi parte din Comisia de Etică.

Ivan Patzaichin: Aşa e. Urmează să verificăm dosarele candidaţilor, să le validăm şi să le trimitem la Biroul Executiv.

În ce constă evaluarea Comisiei de Etică?

Verificăm autenticitatea documentelor depuse de candidaţi. Sunt sigur că nu vor fi probleme. Vorbim de o formalitate. E penultimul pas înainte de alegeri, o etapă care a fost bifată şi în trecut, atunci când s-au organizat alegeri la COSR. 

Ca un fost mare sportiv şi membru în cadrul Comisiei de Etică, ce calităţi credeţi că ar trebui să aibă viitorul preşedinte COSR?

Trebuie să fie un bun manager şi un bun comunicator. Un om care să dea încredere echipei. Şi, foarte important, ar trebui să continue proiectele începute de Octavian Morariu. El a făcut lucruri foarte bune. Dovadă şi faptul că, la ultimele ediţii ale Jocurilor Olimpice, loturile României au fost formate, în proporţie de 90%, de sportivi proveniţi din centrele olimpice făcute de COSR.

Cum i-aţi caracteriza pe cei trei candidaţi: Alin Petrache, Octavian Bellu şi Elisabeta Lipă?

Toţi au palmarese frumoase, atât ca sportivi, cât şi ca manageri. Sunt convins că, indiferent de numele învingătorului în alegeri, COSR va ajunge pe mâini bune.

Din ce am înţeles, urmează să lansaţi o nouă ambarcaţiune: lotca solară. Ce ne puteţi spune despre acest proiect?

Ambarcaţiunea e construită din lemn de stejar şi brad şi are ataşat un motor electric, care se încarcă la un panou solar. Sperăm să-l lansăm spre sfârşitul lunii mai. Cu această ocazie, zece copii, însoţiţi de părinţii lor, vor face o plimbare pe Dunărea, de la Podul Unirea la Podul Mărăşeşti. 

De unde v-a venit ideea de a face această ambarcaţiune?

Am remarcat că nimeni nu prea mai face bărci de lemn. Ne-am gândit să facem această lotcă solară, păstrând şi elementele tradiţionale. Vrem ca, pe viitor, plimbările cu lotcă să fie o chestie turistică. Adică, să nu plece un turist de la Dunăre, fără a se urca, măcar o dată, într-o lotcă. Bineînţeles, doar pe timpul verii, fiindcă iarna nu se poate.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite