EXCLUSIV Interviu Tadici. Fostul selecţioner al naţionalei feminine de handbal critică alegerea Federaţiei şi o „urechează“ pe Cristina Neagu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul selecţioner Gheorghe Tadici, antrenor acum la Zalău. FOTO Remus Badea
Fostul selecţioner Gheorghe Tadici, antrenor acum la Zalău. FOTO Remus Badea

Fostul selecţioner al naţionalei de handbal feminin spune că prin numirea suedezului Ryde la cârma primei reprezentative conducerea Federaţiei n-a ţinut cont de Comisia Tehnică, care susţinuse miza pe un antrenor român. Gheorghe Tadici a ţinut să aibă o replică şi la o declaraţie a Cristinei Neagu.

Plecarea lui Gheorghe Tadici de la cârma naţionalei feminine de handbal a României a lăsat în urmă un vid, pe care federaţia l-a ocupat cu un tehnician străin. Actualul antrenor al lui HC Zalău nu e deloc un fan al lui Ryde, pe care în sezonul 2007-2008 l-a învins de două ori, cu Oltchim, în grupele Ligii Campionilor. 

Tadici susţine că cea mai bună variantă era tot un tehnician român, de fapt un cuplu format din foştii săi colaboratori, şi crede că Federaţia n-a ţinut cont de votul dintr-o Comisie Tehnică.

-„Adevărul“:  S-a spus că aţi fost printre cei care au „blocat“ în 2008 sosirea lui Ryde. Ce probleme aveţi cu el?

Gheorghe Tadici: Eu n-am nicio problemă cu Ryde, singura „problemă“ pe care am avut-o am rezolvat-o în 2008, când l-am învins. Mă intrigă însă alte lucruri. În luna ianuarie a avut loc o Comisie Tehnică, la Braşov la care au participat aproape toţi antrenorii, în care s-a dezbătut cine să preia naţionala. Eu n-am ajuns, aveam programat un meci la Târgu-Mureş, spre seară, şi mi-era imposibil să ajung a doua zi, la 10 dimineaţa. Dar am fost reprezentat de colaboratorii mei, în primul rând de domnul Burcea şi mi-am trimis raportul de activitate şi opinia. S-au dezbătut variantele, s-a votat, şi vă spun, în unanimitate, s-a votat să mergem în continuare pe varianta antrenorilor români. Doamna vicepreşedintă Lecuşanu a susţinut şi ea sus şi tare această variantă, a zis că a făcut şi s-a făcut performanţă cu antrenori români. Şi că trebuie să continuăm pe această linie. 

Păi şi cum s-a ajuns la opţiunea Ryde?

Nu ştiu. Ştiu doar că s-a ignorat tot ce s-a discutat şi votat la acea şedinţă a Comisiei Tehnice. Nu poţi să dispreţuieşti părerea lor, să o ignori total. Dar vă spun, ei sunt printre cei mai importanţi pioni din acest joc. Sunt curios şi cum o să reacţioneze acum aceşti oameni, a căror părere a fost trecută cu vederea, cum or să pregătească şi or să mai trimită fetele la lot, ei, care puneau pasiune maximă. Cu străinii n-or să fie probleme, că oricum, vedeţi şi voi şi la HCM, şi la CSM, câte românce joacă de obicei...

Care credeţi că era cea mai bună variantă posibilă? 

Eu am spus de atunci, am vrut să las în spate ceva, să existe continuitate. Varianta optimă, părerea mea, era cea a unei echipe formate din foştii mei colaboratori, Burcea şi Pera. Dar amândoi, într-o echipă. De ce? Pentru că sunt complementari, pentru că au plusuri şi minusuri. M-a dezamăgit Burcea, care a fost printre cei mai vehemenţi împotriva numirii unui străin, a şi votat împotrivă şi apoi a ales să colaboreze cu Ryde. E un oportunist perfect.

Poate s-a dorit altceva, o altă mentalitate, abordare…

Da, cine ştie, poate e şi moda asta cu străini, cu schimbări, dar parcă stăm sub o umbrelă. Hai să încercăm şi asta. OK. Pot să înţeleg. Dar cum s-a ajuns aici, din toţi antrenorii ăştia care sunt prin lume, cu CV bun, cu performanţe, s-a ajuns aici? Domnul Ryde a luat Liga Campionilor în 2006, cu Viborg, dar să vă spun ceva. Nu vreau să vă subestimez, dar la ce echipă aveau danezele atunci, şi dumneavoastră luaţi Liga! Şi nu vă întrebaţi de ce n-a mai antrenat din 2008, de ce nu l-a mai luat nimeni după ce l-am eliminat din Liga Campionilor? El doar cu străine de top, eu cu românce…

Unele jucătoare au salutat această schimbare.... 

Da, văd că şi Cristina Neagu a început să vorbească despre străini, despre altă mentalitate...Să nu uite şi ea şi alte vedete care s-au săturat de „românisme“ că au crescut şi au învăţat handbal cu antrenori români, care câştigau 10-15 milioane pe lună, iar ele au ajuns să câştige 500 de milioane pe lună. Iar Ryde a salutat calităţile tehnice ale jucătoarelor noastre. Păi de la cine au învăţat asta, nu de la antrenorii români?

Citeşte şi 

„Şomer“ de şapte ani, adus pentru altă mentalitate. Cum explică preşedintele Dedu alegerea lui Tomas Ryde la naţionala feminină de handbal

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite