EXCLUSIV Interviu cu un antrenor legendar, Bora Milutinovici: declaraţie măgulitoare la adresa unui român

EXCLUSIV Interviu cu un antrenor legendar, Bora Milutinovici: declaraţie măgulitoare la adresa unui român

Bora Milutinovici pe arena Corinthians din Sao Paulo

„Adevărul“ a avut şansa unui dialog cu un tehnician legendar, care a antrenat cinci naţionale diferite la cinci Mondiale, iar cu patru dintre ele a trecut de faza grupelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

E minutul 52 al meciului Anglia – Uruguay şi sud-americanii conduc cu 1-0. Tremur de frig în tribune şi sunt supărat că, spre deosebire de alte meciuri, n-am reuşit să dau de niciun fost jucător sau antrenor celebru în centrul de presă pentru un interviu. 
 
Exact atunci mă uit spre dreapta şi văd o figură cunoscută care îşi părăseşte locul. Seamănă cu Bora Milutinovici, dar nu sunt sigur că e el. Las meciul şi fug după el. Omul intră la baie, aşa că îl aştept. În câteva secunde, lângă mine apar alţi doi ziarişti, unul din Rusia, altul din Bolivia. „A fost Milutinovici, nu?”, ne întrebăm între noi. Orice dubiu dispare, când Bora iese de la baie şi, după ce se interesează de unde suntem, răspunde, amabil, la întrebări. La un moment dat, stadionul explodează, iar Milutinovici o ia la fugă spre locul său. Interviul continuă însă lângă scaunul sârbului ajuns la 69 de ani.
 
„Adevărul“: Cum vi se pare acest Mondial până acum?
Bora Milutinovici: Mult mai spectaculos decât mă aşteptam. Sunt meciuri deschise, multe goluri frumoase, stadioane arhipline. E un Mondial sud-american în care, până acum, echipele din această parte a lumii au lăsat o impresie excelentă.
 
Apropo de acest aspect, v-a surprins eliminarea Spaniei după un eşec cu Chile? Nici Anglia nu se simte bine. La acest scor, e ca şi eliminată din competiţie.
Sincer, eliminarea Spaniei nu m-a surprins. Orice început are şi un sfârşit. Spaniolii au avut o generaţie fabuloasă, dar ea s-a terminat. Va rămâne însă în istorie după ce a cucerit două titluri europene şi un Mondial. A fost o echipă formidabilă. Cât despre Anglia, cine ştie? Poate va întoarce rezultatul cu Uruguay, mai ales că nu joacă rău.
 
Dintre echipele care au mers bine până acum, care v-a impresionat mai mult?
Olanda. Acel 5-1 cu Spania a fost incredibil. Şi Germania şi-a arătat forţa în acel meci cu Portugalia. Mă bucur mult şi pentru Costa Rica, fosta mea echipă (râde).
 
Brazilia?
Multe individualităţi, însă trebuie să fie mai puternică, să aibă un joc colectiv mai bun dacă vrea să câştige Mondialul. Mai are loc să crească. Mi-ar plăcea să văd un meci Brazilia – Olanda sau Brazilia – Germania. Cred că şi vouă v-ar plăcea (râde).
 
Fotbalul v-a dus peste tot în lume. În România aveţi vreun prieten?
Nu. De fapt, doar Hagi! Eram un mare fan al jocului său. A fost magnific la Mondialul din 1994 şi n-a fost tocmai bine pentru mine (râde). Eram selecţionerul Statelor Unite şi am pierdut contra românilor. Mi-e dor de jucătorul Hagi. Nu prea mai sunt fotbalişti ca el acum. Bine, e Pirlo în naţionala Italiei şi mă bucur de fiecare dată când îl văd, dar şi el e pe final de carieră.
 
Şi nu mai ştiţi niciun jucător român de după generaţia lui Hagi?
Ba da. Dar niciunul n-a fost ca Hagi. Un jucător bun a fost şi tipul acela cu multe probleme...
 
Mutu?
Da.
 
La fel ca România, şi naţionala dumneavoastră, Serbia, lipseşte de la acest Mondial.
Da. Fotbalul est-european are probleme, mai ales financiare, iar acest lucru se vede şi la nivelul echipelor naţionale.
 
Antrenorul Milutinovici la Mondiale
 
EDIŢIE ECHIPĂ UNDE S-A OPRIT
 
1986 Mexic Sferturi
1990 Costa Rica Optimi
1994 SUA Optimi
1998 Nigeria Optimi
2002 China Faza grupelor
 
Atent la imaginea sa şi la 69 de ani
La finalul interviului, i-am cerut lui Milutinovici să se uite spre cameră pentru o poză. Chiar dacă are 69 de ani, Bora nu s-a întors, pur şi simplu, spre aparat. Mai întâi, şi-a luat ochelarii, apoi şi-a aranjat freză cu mare atenţie după care a zâmbit ca un actor de Hollywood.
 
N-are amintiri legate de părinţii săi
Velibor Obrad Milutinovici s-a născut la Bajina Basta şi a jucat, la fel ca fraţii săi, Milos şi Milorad, pentru Partizan Belgrad. Tatăl său a fost ucis la al doilea război mondial,
iar mama sa s-a îmbolnăvit de tuberculoză, la puţin timp după război, şi a murit din cauza bolii. Bora a fost crescut de mătuşa sa şi spune că nu-şi aduce aminte de părinţii săi. El e căsătorit cu o mexicancă şi trăieşte în Qatar. Milutinovici vorbeşte patru limbi: sârbă, engleză, spaniolă şi franceză.
 
CITEŞTE ŞI RESTUL REPORTAJELOR TRIMISE DIN BRAZILIA:
 
 
*Interviu cu o legendă a fotbalului african, Nwanku Kanu. A luat Liga Campionilor, dar are un regret legat de Mircea Lucescu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările