EXCLUSIV Bölöni, mişcat: Prima sa reacţie după ce ungurii i-au pus portretul pe stadionul de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul fotbalist care a adunat 100 de selecţii sub tricolor e „invizibil“ în România, dar preţuit şi tratat ca o mare glorie în Ungaria.

„Adevărul“: Am primit din partea jurnaliştilor maghiari o fotografie cu portretul dumneavoastră, pus pe „Puskás Aréna“ de la Budapesta. Ştiaţi de acest lucru?

Ladislau Bölöni: Da. Am aflat de acum vreo două săptămâni, când s-a inaugurat acel stadion. Decizia maghiarilor de a face acest lucru m-a suprins foarte tare. Şi, bineînţeles, m-a onorat! 

Am înţeles că v-au şi invitat la inaugurarea stadionului...

N-am primit o invitaţie oficială. S-au interesat însă de programul meu în perioada respectivă. Le-am spus că trebuie să ajung la Bucureşti. Trebuia să mă întâlnesc cu cineva şi, în plus, voiam să văd şi meciul România – Suedia. Până la urmă însă, din cauza unor schimbări de ultim moment, n-am mai ajuns nici la Bucureşti.

De curiozitate, ultimul contact cu Federaţia Română de Fotbal când l-aţi avut?

Acum vreo 8 luni, cred. M-a sunat Andrei Vochin (n.r. – consilier FRF) şi m-a întrebat dacă vreau să fiu ambasador pentru Euro 2020. Din păcate, n-am putut accepta din cauza programului meu încărcat.

4 meciuri a avut Bölöni la Steaua în faţa echipelor din Ungaria. Au fost „dublele“ cu Honved (1985) şi cu MTK Budapesta (1987), iar de fiecare dată, Steaua s-a calificat.     1 meci a avut Bölöni ca selecţioner al României împotriva Ungariei: la 2 iunie 2001, a obţinut o victorie cu 2-0 la Bucureşti în preliminariile Mondialului din 2002.  

Ce înseamnă Bölöni pentru fotbalul românesc

*A jucat în ţară la ASA Târgu Mureş (1970-1984) şi la Steaua (1984-1987).

*A câştigat Cupa Campionilor Europeni (1986), Supercupa Europei (1986), trei titluri şi două Cupe ale României, toate cu Steaua.

*A fost ales de două ori cel mai bun fotbalist al anului în România, în 1977 şi în 1983.

*A fost primul fotbalist român care a adunat 100 de selecţii la echipa naţională. Şi-a încheiat cariera la prima reprezentativă cu 102 selecţii şi 23 de goluri. E al 5-lea cel mai selecţionat fotbalist din istoria României, fiind depăşit doar de Dorinel Munteanu (134 de selecţii), Hagi (124), Gică Popescu (115) şi de Raţ (113). În clasamentul marcatorilor all-time, Bölöni ocupă locul 6, după Hagi şi Mutu (câte 35 de goluri), Bodola (31), Marica şi Moldovan (câte 23 de goluri). 

*A marcat golul unei victorii istorice pentru România, 1-0 cu Italia, în aprilie 1983, pe fostul „23 august“ în preliminariile Euro 1984. La ora acelui meci, Italia era campioana mondială, câştigând trofeul cu un an în urmă. 

*A contribuit la calificarea României la Euro 1984, iar la turneul final din Franţa a jucat în toate cele trei meci ale tricolorilor, marcând golul egalizator în remiza cu Spania (1-1). 

*A fost selecţionerul României între 2000 şi 2001. A stat pe banca tricolorilor în 13 partide, strângând 8 victorii, 2 remize şi 3 înfrângeri. În mandatul său, a organizat, periodic, trialuri şi a contribuit la debutul unor fotbalişti precum Mirel Rădoi şi Paul Codrea în prima reprezentativă.

CITEŞTE ŞI:

Boloni a prevăzut dezastrul: „N-avem c**ie! Ne minţim singuri“. Interviul devastator care doare şi astăzi

EXCLUSIV Boloni, îngrozit de decăderea fotbalului românesc: „E dureros, revoltător, înfiorător!“

EXCLUSIV Boloni, scârbit de ce se întâmplă în România: „De asta suntem consideraţi ţiganii Europei!“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite