Ultimul salt pentru „Pantera Neagră“. Rică Răducanu a rememorat întâlnirea cu Eusebio: „Rapid ca un ghepard, tehnic şi cu un şut de făcea mingea pătrată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eusebio, cel mai mare fotbalist portughez, a murit duminică dimineaţa, la ora 3.30, din cauza unui stop cardiorespirator. Şi foşti jucători români, care l-au întâlnit pe teren, îl regretă, şi au doar cuvinte apreciative la adresa „Perlei Negre“.

Născut pe 25 ianuarie 1942 în Mozambic, pe atunci colonie portugheză, Eusébio da Silva Ferreira, şi-a început cariera la Sporting Lourenco-Marques. Un club, din capitala Maputo, care funcţiona ca şi pepinieră pentru Sporting. 

La 19 ani, Eusebio a ajuns însă la rivala Benfica, club cu care a scris istorie în cei 15 ani în care a îmbrăcat tricoul „vulturilor“. În 1975, spre finalul carierei, când a trecut Oceanul pentru o aventură în SUA, avea în C.V. nu mai puţin de 11 titluri şi cinci Cupe ale Portugaliei, plus o Cupă a Campionilor, în sezonul 1961-1962. 

Cel mai bun jucător portughez din ultimii 50 de ani

Atacant cu o acceleraţie rapidă şi cu driblinguri ameţitoare, care i-au adus porecla de Pantera Neagră (i se mai spunea şi „Regele sau „Perla Neagră, aluzie la originea sa), Eusebio a fost unul dintre cei mai mai jucători ai lumii. 

Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS) l-a plasat pe locul 9 în topul fotbaliştilor din secolul XX, iar la jubileul FIFA, în 2003, federaţia portugheză l-a ales drept cel mai bun jucător lusitan al ultimilor 50 de ani. 

Alături de naţionala Portugaliei, pentru care a evoluat între 1961 şi 1973, Eusebio a obţinut un bronz la Mondialul din 1966, când a şi fost golgheterul turneului, cu 9 reuşite. 

Avea probleme de sănătate

În ultimul an, Eusebio a fost spitalizat de mai multe ori, din cauza problemelor de sănătate, la plămâni şi la inimă. Chiar înainte de Crăciun, „Pantera Neagră“ fusese internată din cauza unui început de pneumonie. Benfica n-a oferit atunci prea multe detalii, doar a anunţat internarea lui Eusebio la spitalul „Da Luz“. De altfel, clubul lusitan a informat acum că trupul fostului mare jucător va fi depus la arena „Da Luz“, pentru ca fanii să-i poată aduce un ultim omagiu. 

Răducanu: „Era un geniu, cum e Ronaldo acum“

Moartea legendarului Eusebio a avut ecou şi în România, portughezul fiind regretat de toţi cunoscătorii de fotbal, dar mai ales cei din generaţia anilor 1960, 1970, care s-a întâlnit chiar pe teren cu acesta. Campania de calificare pentru Campionatul Mondial din Mexic 1970 a fost prima dintre ocazii. România a căzut în grupă cu Portugalia lui Eusebio şi după ce a pierdut cu 3-0 la Lisabona, a venit meciul decisiv, de la Bucureşti, de pe 12 octombrie 1969. 

Tricolorii lui Rică Răducanu, Cornel Dinu şi Mircea Lucescu au câştigat cu 1-0, prin golul lui Dobrin, şi i-au lăsat pe lusitanii lui Eusebio acasă. 

Portarul nostru de atunci a rememorat întâlnirea cu „Pantera neagră”. „N-aveam casete video ca să-i urmărim pe portughezi, dar toată lumea ştia de Eusebio. Era un geniu şi principalul lor pericol. Rapid ca un ghepard, tehnic şi cu un şut de făcea mingea pătrată. Mie nu mi-a dat gol pentru că Dan Coe l-a marcat extraordinar, dar ne-a făcut <zile fripte>. Ca om era destul de arogant pe teren, mergea numai pe vârduri, ca toţi portughezii. Vedeţi doar cum este şi Ronaldo. În rest era băiat bun. Asta e viaţa. Să-i fie ţărâna uşoară”, ne-a declarat Rică Răducanu. 

A fost la centenarul lui CFR Cluj

Un alt prilej în care Eusebio a fost înconjurat de români a fost centenarul lui CFR Cluj, din iulie 2007, când ardelenii au jucat un amical în Gruia cu Benfica. „Pantera” a însoţit echipa în România şi a dat lovitura de începere a jocului împreună cu Ilie Balaci.

 „A fost o onoarea pentru mine să fiu alături de el la acel eveniment. A fost unul dintre cei mai mari fotbalişti din lume, iar pentru mine e pe locul doi, după olandezul Cruyff. Aveam 10 ani când el câştiga <Balonul de Aur>. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus „Minunea Blondă”.

Ronaldo: „Eusebio va fi veşnic“

Decesul lui Eusebio l-a întristat enorm şi pe Ronaldo. Într-un mesaj postat pe „Facebook“, starul Realului a găsit cuvinte frumoase despre cel pe care l-a detronat recent din poziţia de cel mai bun marcator al Portugaliei. 

„Eusebio va fi veşnic. Odihnească-se în pace!“, a scris Ronaldo, care în septembrie 2013, după un hattrick cu Irlanda de Nord, a ajuns la 43 de goluri pentru Portugalia, două peste Eusebio.

 „Sunt trist pentru că nu există comparaţie, este o greşeală. Astăzi este mult mai uşor. Eu am marcat de 41 de ori pentru Portugalia în 64 de meciuri. Dar nu am jucat niciodată contra unor echipe precum Liechtenstein şi Azerbaidjan“, a spus atunci „Perla Neagră“. 

În ciuda declaraţiei, cei doi s-au înţeles destul de bine în ultima perioadă. Jose Mourinho i-a adus şi el un tribut declarativ unuia dintre cei mai mari antrenori din lume, iar guvernul portughez a anunţat trei zile de doliu naţional. 

Eusebio

733 de goluri în 745 de meciuri

11 titluri, 5 Cupe şi o Cupă a Campionilor Europeni cu Benfica

A câştigat Balonul de Aur în 1965 şi a fost pe locul doi un an mai târziu, în spatele lui Bobby Charlton

În Europa a jucat doar pentru Benfica şi foarte puţin pentru Beira Mar.

Şi-a încheiat cariera în America de Nord, unde a jucat pentru Boston, Toronto, New Jersey sau Las Vegas

Citeşte şi 

Lumea fotbalului deplânge moartea lui Eusebio: „Am pierdut o legendă, ne va lipsi mult“. Reacţiile titanilor fotbalului mondial după moartea „Panterei negre“

FOTO Cariera lui Eusebio rezumată într-un album cu fotografii. Cele mai frumoase imagini cu „Pantera neagră“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite