Europa revoltată: Mondialul cu 48 de echipe a scandalizat ţările din Occident. Acuze grave la adresa şefului FIFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giani Infantino
Giani Infantino

Începând cu 2026, Cupa Mondială se va desfăşura cu 48 de naţionale, faţă de cele 32 care ajung acum la turneul final.

FIFA a aprobat astăzi extinerea Cupei Mondiale, după cum „Adevărul“ a scris aici.

Astfel, fiecare continent va avea mai multe reprezentante în turneul final, însă Europa n-a câştigat foarte mult. În schimb, principalii beneficiari ai deciziei de astăzi sunt naţionalele mici care provin din Asia şi Africa. Asta deoarece, după cum se poate vedea mai jos, din 2026 aceste continente vor fi reprezentate masiv la Mondiale:

Asia – Trece de la 4,5 locuri la 8,5

Africa – Trece de la 5 locuri la 9,5

Oceania – Trece de la 0,5 locuri la 1

America de Nord – Trece de la 4 locuri la 6,5

America de Sud – Trece de la 5,5 locuri la 6,5

UEFA – Trece de la 13 locuri la 16

*Jumătăţile de locuri se vor decide la baraj

Criticii noului format sunt de părere că preşedintele FIFA, Giani Infantino, a dorit astfel să răsplătească Asia şi Africa după ce, primind voturile acestor continente, a ajuns în fruntea forului mondial.

„E o decizie care a fost luată mai mult din motive politice şi mai puţin din motive sportive şi e regretabil. Repetăm că nu suntem în favoarea extinderii Mondialului. Nu vedem de ce ar trebui schimbat actualul sistem cu 32 de echipe, care a dovedit că e cea mai bună formulă“, a declarat neamţul Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele Asociaţiei Europene a Cluburilor (ECA).

La fel de vehement a fost şi preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas.

„Acum două luni, Gianni Infantino a venit să discute cu Asociaţia Mondială a Ligilor. Ne-a asigurat că ne va consulta legat de subiectele susceptibile să vizeze fotbalul profesionist. N-a făcut-o. Nu aşa se procedează. Infantino se comportă ca Blatter, care lua singur deciziile, fără să-i pese de nimeni“, a afirmat spaniolul.

Italianul Massimiliano Allegri, antrenorul celor de la Juventus, a criticat şi el extinderea Mondialului din 2026.

„48 de echipe înseamnă mult, să vedem cum va fi pus în practică acest format. Fotbalul se schimbă, cei care decid în acest sport încearcă să mărească beneficiile. Acum, fotbalul înseamnă spectacol şi business. Din punct de vedere al antrenorului unei echipe de club, sunt prea multe naţionale în acest format. Dacă aş fi selecţioner, aş fi cu siguranţă mulţumit“, a spus Allegri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite