Europa răsuflă uşurată: Ce se întâmplă cu Euro 2020 şi cu meciurile României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu, vedeta României
Cristina Neagu, vedeta României

O competiţie ameninţată de pandemia de coronavirus se va desfăşura, între 3-20 decembrie, în condiţii speciale, gândite de organizatori.

România s-a reunit, duminică seară, pentru a începe pregătirile în vederea Euro 2020, competiţie în care a fost plasată în grupa D, alături de Germania, Polonia şi Norvegia.

Doar că, având în vedere veştile venite dinspre Copenhaga, cu 11 zile înainte de startul turneului, părea foarte posibil ca tricolorele să n-aibă unde să-şi facă debutul. Pentru că anularea Euro 2020 era un scenariu care prindea tot mai mult contur! Încă de la jumătatea lunii noiembrie, Norvegia a anunţat că nu mai poate găzdui meciuri în oraşul Trondheim - unde ar fi trebuit să joace şi România - deoarece autorităţile sanitare de la Oslo nu şi-au dat acordul în acest sens. 

În acel moment, fireşte, toată lumea a considerat că problema va fi rezolvată, relativ uşor, Danemarca, cealaltă gazdă a turneului, urmând să organizeze, integral, competiţia. De altfel, lucrurile păreau că merg în această direcţie, după ce Federaţia Daneză de Handbal (DHF) a şi confirmat că poate rezolva problema apărută după decizia norvegienilor, propunând oraşul Kolding, pe lângă Herning, pentru găzduirea partidelor de la Euro 2020.

Ulterior însă, s-a văzut că disponibilitatea federaţiei de la Copenhanga nu e suficientă pentru ca meciurile să înceapă de la 3 decembrie. Concret, era nevoie şi de aprobarea Ministerului Sănătăţii. Care nu exista până ieri, la prânz. Iar asta după ce, duminică, a fost şi o întâlnire oficială între preşedintele federaţiei daneze şi ministrul Tineretului şi Culturii. Toată lumea credea că, după această şedinţă, Danemarca va pune capăt speculaţiilor şi va anunţa, oficial, găzduirea turneului final în cele două oraşe propuse. În schimb, concluzia discuţiilor, comunicată presei, a fost că „se lucrează la găsirea unei soluţii“.

Mai întâi, declaraţii tot mai pesimite...

Această succesiune de evenimente a fost analizată pentru site-ul timeoutmag.com, specializat pe handbal, de Ibolya Szekeres, o unguroaică stabilită în Norvegia, expertă în handbalul feminin.

„După părerea mea, autorităţile daneze trag de timp, pentru a-i forţa pe cei de la federaţie să ia decizia anulării competiţiei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Norvegia. Aici, Guvernul n-a oferit niciodată un răspuns concret privind organizarea Europeanului. Doar a lăsat de înţeles, printre rânduri, că nu o aprobă, forţându-i pe cei de la federaţie să retragă Norvegia de pe lista celor două ţări-gazdă“. 

Şi ceea ce a întărit varianta înaintată de Szekeres a fost chiar o declaraţie dată de Per Bertelsen, preşedintele federaţiei daneze, după întâlnirea de duminică, privind găzduirea Euro 2020. „Cred că Guvernul a început acest joc al aşteptării, astfel încât noi, ca organizatori ai turneului, să fim nevoiţi să ne asumăm decizia anulării Campionatului European“, a spus Bertelsen.

...apoi, vestea cea mare

Astăzi însă, lumea handbalului feminin a răsuflat uşurată! Pe site-ul Federaţiei Europene de Handbal (EHF) a apărut confirmarea că Danemarca va găzdui, integral, Euro 2020, după ce Guvernul din această ţară a aprobat planul federaţiei. Şi potrivit şefului DHF, normele sanitare gândite de forul de la Copenhaga reduc la minim riscurile răspândirii noului coronavirus.

„Sunt nişte norme şi mai severe decât cele din alte sporturi. Vom organiza turneul într-o <<bulă>>. Iar aici toată lumea va fi testată, periodic. Nimeni nu va intra şi nu va ieşi din această <<bulă>>, fără să fie testat înainte. Deci, avem acest protocol strict, pe care l-am prezentat, în detaliu, şi autorităţilor“, a spus Per Bertelsen.

După anunţul de astăzi, s-a aflat şi unde se vor desfăşura partidele. Herning va găzdui echipele aflate în grupa A (Franţa, Danemarca, Muntenegru, Slovenia) şi pe cele din grupa B (Rusia, Suedia, Spania, Cehia). 

La Kolding se vor desfăşura meciurile din grupele C (Olanda, Ungaria, Serbia, Croaţia) şi D (România, Norvegia, Germania, Polonia). 

Apoi, în Main-Round, grupa I va fi găzduită de Herning, iar grupa a II-a de Kolding. 

Meciurile eliminatorii vor fi toate, în acelaşi weekend, la Herning.

CITEŞTE ŞI:

Cristina Neagu, interviu exploziv: „Abia am luat banii pe iulie! La Europene să nu va bazaţi pe mine“

Am atins imunizarea în masă la naţionala de handbal: Câte fete au trecut prin boală

12 jucătoare din lotul României s-au vindecat deja de COVID-19: Neagu, Laslo, Popa, Polocoşer, Seraficeanu, Băcăoanu, Dincă, Măzăreanu, Savu, Dindiligan, Severin şi Ostase.  

Programul României la Campionatul European

 *3 decembrie, ora 19.00: România-Germania

 *5 decembrie, ora 17.00: Polonia-România

 *7 decembrie, ora 21.30: România-Norvegia

Primele trei clasate vor avansa în Main Round cu două grupe. Apoi, primele două locuri din fiecare serie vor prinde semifinalele.

Lotul României

*Portari: Denisa Dedu (CSM Bucureşti), Iulia Dumanska (Podravka), Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistriţa), Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea)

*Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa), Alexandra Dindiligan (HC Zalău)

*Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Alexandra Severin (HC Zalău), Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare)

*Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Ţicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur), Andreea Rotaru (Gloria Buzău)

*Pivoţi: Crina Pintea (CSM Bucureşti), Lorena Ostase (CSM Slatina), Raluca Băcăoanu (Gloria Bistriţa)

*Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova), Laura Popa (Rapid Bucureşti)

*Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM Bucureşti), Sonia Seraficeanu (Minaur)

Antrenori: Bogdan Burcea, Robert Licu şi Fort Mauri Jaume

*Dintre cele 22 de jucătoare aflate pe această listă doar 18 vor face deplasarea în Danemarca.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite