Euro la Bucureşti, şanse tot mai mici: Pandemia va schimba, foarte probabil, sistemul de organizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karl-Heinz Rummenigge nu prea mai vede un turneu final, desfăşurat în 12 ţări diferite
Karl-Heinz Rummenigge nu prea mai vede un turneu final, desfăşurat în 12 ţări diferite

La o săptămână după ce însuşi preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin, a admis că schimbarea sistemului de organizare pentru Campionatul European rămâne o posibilitate, preşedintele clubului Bayern, Karl-Heinz Rummenigge, a avansat şi el acest scenariu.

Organziarea unui European de fotbal în 12 oraşe din 12 ţări diferite e o idee care a venit în cel mai prost moment posibil: când ne confruntăm cu cea mai mare criză sanitară din ultimii 100 de ani.

Şi, din păcate, foarte probabil, această idee va rămâne doar pe hârtie. E clar că, după ce a amânat competiţia pentru 2021 din cauza pandemiei, acum, UEFA nici nu mai vrea să audă de o nouă amânare. Aşadar, Campionatul European se va desfăşura, conform programării, între 11 iunie şi 11 iulie. Ceea ce se va schimba, foarte probabil, e sistemul de organizare. Pentru că, la cum arată situaţia epidemiologică în Europa în acest moment, pare o nebunie să crezi că, peste cinci luni, sute de mii de suporteri vor călători, dintr-o ţară în alta, pentru a vedea meciuri de fotbal.

„În acest moment, planul e să avem Campionatul European în cele 12 oraşe desemnate. Bineînţeles, avem şi planuri de rezervă, în cazul în care o ţară se confruntă cu probleme. Suntem gata să organizăm competiţia în 11, 10 sau 9 oraşe. Sau chiar să ducem Euro într-o singură ţară, dacă va fi necesar acest lucru“, a spus şeful UEFA, Aleksander Čeferin, săptămâna trecută. A fost încă un indiciu că Euro 2020 (competiţia şi-a păstrat denumirea, în mod simbolic) se va desfăşura fie într-o singură ţară, fie în mai puţine oraşe. Iar acum, o nouă declaraţie în acest sens, oferită de preşedintele clubului Bayern Munchen, a întărit această variantă.

„Ştiu că Aleksander Čeferin, preşedintele UEFA, se întreabă dacă n-ar fi mai logic, având în vedere că noul coronavirus încă ne afectează, să organizeze turneul într-o singură ţară, cu un protocol sanitar bine pus la punct“, a spus Karl-Heinz Rummenigge (65 de ani) pentru „L'Equipe“. 

De altfel, presa internaţională a şi speculat deja pe seama variantelor existente pentru Euro, turneul putând ajunge, integral, fie în Rusia, fie în Germania. Ambele ţări au condiţiile necesare pentru a prelua toate partidele turneului final. Ruşii au organizat Mondialul în 2018, iar nemţii au avut, în vara anului trecut, fazele finale de la Europa League, începând cu sferturile, în patru oraşe diferite: Duisburg, Düsseldorf, Gelsenkirchen şi Koln.

O decizie finală privind sistemul de organizare pentru Euro 2020 se va lua la data de 5 martie, după cum a anunţat UEFA, în mod oficial.

Meciuri cu maximum 70% din capacitatea arenelor

Chiar dacă, în acest moment, nici măcar nu e clar dacă Bucureştiul va mai avea partide din cadrul turneului final, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a publicat, marţi, un comunicat privind prezenţa spectatorilor pe „Arena Naţională“.

„Din punct de vedere logistic, toate lucrările sunt în graficul stabilit cu UEFA, singura variabilă fiind prezenţa spectatorilor la meciurile de la Arena Naţională. Florin Şari, liderul Grupului Operativ, l-a informat pe noul ministru (n.r. - ministrul Sportului, Eduard Novak) despre scenariile la care se lucrează cu UEFA, de la 0% la 70% capacitate ocupată a stadionului. În funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, de ritmul vaccinării şi de capacitatea de testare a fanilor, se va alege un scenariu de desfăşurare a meciurilor“, se arată în comunicatul FRF.

Euro la Bucureşti

*13 iunie: Austria - Macedonia de Nord

*17 iunie: Ucraina - Macedonia de Nord

*21 iunie: Ucraina - Austria

*28 iunie: Locul 1 grupa F - Locul 3 grupa A/B/C

*Primele trei meciuri sunt din grupa C, iar ultimul din optimi.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite