Euro 2020, Grupa B: Demenţă la Copenhaga! Danemarca e în optimi, Rusia, trimisă acasă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mikkel Damsgaard a deschis drumul Danemarcei spre o victorie uriaşă
Mikkel Damsgaard a deschis drumul Danemarcei spre o victorie uriaşă

Ultimele două partide, disputate luni seară, ne-au oferit de toate: goluri fabuloase, răsturnări de scor şi o doză uriaşă de dramatism.

La cum a decurs Euro 2020 pentru Danemarca, în primele două partide, probabil, această naţională era o candidată serioasă la titlul de cea mai ghinionistă a turneului final.

Şi dacă închidem ochii la episodul infarctului suferit de Christian Eriksen pe teren, contra Finlandei, rămânem cu o altă statistică şocantă: 45 de şuturi adunate de danezi, în primele două partide, din care a rezultat... un singur gol!

Cu un asemenea bilanţ, trupa pregătită de Kasper Hjulmand a abordat ultimul meci din grupa B, cel cu Rusia, conştientă că, indiferent de rezultat, soarta calificării nu e în mâinile ei. Iar la cum a început partida de pe „Parken“ (Copenhaga), cu o echipă a Rusiei jucând destul de bine, având câteva acţiuni ofensive periculoase, Danemarca părea că va încheia repede socotelile cu Euro 2020, deşi a jucat toate partidele din grupa B pe teren propriu!

Cum fotbalul e însă jocul momentelor, direcţia partidei de pe „Parken“ s-a schimbat, într-o fracţiune de secundă. Când ruşii enervaseră gazdele, nu doar prin jocul lor solid, ci şi prin tragerile lor repetate de timp, un moment de magie, produs de un puşti de doar 20 de ani, a schimbat totul! Mikkel Damsgaard (Sampdoria) a prins un şut magnific din afara careului, cu care l-a lăsat spectator pe Safonov: 1-0 Danemarca din minutul 38. Scor cu care s-a şi încheiat repriza. Şi, având în vedere că pe „Krestovsky“ din St Petersburg, Finlanda - Belgia a fost 0-0 la pauză, clasamentul grupei a arătat aşa:

1. Belgia 7 puncte (Golaveraj: 5-1)

2. Finlanda 4 puncte (Golaveraj: 1-1)

3. Danemarca 3 puncte (Golaveraj: 2-3)

4. Rusia 3 puncte (Golaveraj: 1-4)

Belgia şi Finlanda erau în 16-imi, iar Danemarca spera la o calificare de pe locul 3. Ruşii se pregăteau să-şi facă bagajul pentru drumul de întoarcere acasă. Mai erau de jucat însă alte 45 de minute.

Zobnin şi-a distrus echipa

Cu siguranţă, având în vedere episodul cu Eriksen din primul meci, dar şi antipatia care înconjoară Rusia la nivel internaţional, mulţi spectatori neutri au savurat scorurile de la pauză, care au trimis trupa lui Stanislav Cherchesov pe ultimul loc, în grupa B.

Iar ce s-a întâmplat la reluare, pur şi simplu, i-a ruinat pe ruşi. La o fază banală, pe construcţia Rusiei din propria careu, Zobnin a trimis o pasă spre portarul Safonov, fără să vadă că Poulsen a rămas aproape de goalkeeper-ul rus. Iar atacantul danez a acceptat „cadoul“, marcând pentru 2-0 (59).

Răsturnare de situaţie, în doar câteva secunde

Şapte minute mai târziu, „Parken“ a explodat, încă o dată! Nu pentru că Danemarca ar fi înscris pentru 3-0, ci pentru că fanii gazdelor au aflat că Romelu Lukaku a marcat, la St Petersburg: Finlanda - Belgia 0-1! 

La aceste scoruri, Danemarca era în 16-imi de pe locul 2. Au urmat însă două lovituri, în decurs de câteva secunde. Mai întâi, golul lui Lukaku a fost anulat de VAR (Finlanda - Belgia 0-0, din nou!), iar apoi Vestergaard şi-a faultat adversarul direct în propriul careu, centralul Turpin (Franţa) acordând imediat penalty. Dzyuba a redus diferenţa de la punctul cu var. După 69 de minute, aşa arătau scorurile, în grupa B:

*Danemarca - Rusia 2-1

*Finlanda - Belgia 0-0

În continuare, Belgia şi Finlanda erau în 16-imi, Danemarca era pe 3, iar Rusia, ultima. 

Danemarca, „ridicată“ pe 2

Minutul 74 a adus încă o răsturnare de situaţie, în această grupă nebună! Un autogol al portarului finlandez, Hradecky, a făcut ca tabela de la St Petersburg să arate, în sfârşit, Finlanda - Belgia 0-1!

Dacă de această dată, bucuria de pe „Parken“, generată de scorul de la St Petersburg, a fost mai reţinută, arena de la Copenhaga a explodat, pur şi simplu, la golul fabulos al lui Christensen: Danemarca - Rusia, 3-1, după 79 de minute. 

Iar de aici încolo, veştile bune au curs pentru danezi: Maehle a făcut 4-1 (82), iar Belgia a majorat scorul pe „Krestovsky“, în meciul cu Finlanda: 2-0.

Aşa s-au şi terminat partidele din grupa B, Belgia şi Danemarca obţinând primele două locuri, calificante în 16-imi. Finlanda a încheiat pe 3 şi aşteaptă deznodământul din celelalte grupe pentru a afla dacă va merge în optimi ca una dintre cele mai bune patru naţionale de pe locurile 3. Rusia, terminând grupa B în genunchi, a fost eliminată.

S-a ajuns la această situaţie, întrucât trei echipe au terminat la egalitate de puncte: Danemarca, Finlanda şi Rusia. Aşadar, s-a făcut un clasament între aceste naţionale şi, pe baza golaverajului din meciurile directe, danezii (+2) au terminat pe locul al doilea, după Belgia, însă înaintea finlandezilor (golaveraj 0) şi ruşilor (golaveraj -2).

În optimi, Danemarca va înfrunta Ţara Galilor (26 iunie, Amsterdam), în timp ce Belgia va întâlni ocupanta locului 3 din grupa A / D / E / F, la Sevilla, în funcţie de rezultatele din următoarele zile. 

Grupa B

Luni

Danemarca - Rusia 4-1

Finlanda - Belgia 0-2

Clasament

1. Belgia 3 3 0 0 7-1 9

2. Danemarca 3 1 0 2 5-4 3

3. Finlanda 3 1 0 2 1-3 3

4. Rusia 3 1 0 2 2-7 3

*Primele două clasate, plus patru cele mai bune naţionale de pe locurile 3 vor merge în 16-imile Euro 2020.

Clasamentul echipelor de pe locurile 3

1. Elveţia 4p (Golaveraj: 4-5)

2. Portugalia 3p (Golaveraj: 5-4)

3. Ucraina 3p (Golaveraj: 4-5)

4. Finlanda 3p (Golaveraj: 1-3)

5. Spania 2p (Golaveraj: 1-1)

6. Croaţia 1p (Golaveraj: 1-2)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite