Euro 2012: Revoluţia spaniolă. Cum a cucerit „Furia Roja“ al treilea trofeu major la rând, folosind un sistem unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania

Ibericii s-au impus la un nou turneu final, după Euro 2008 şi Mondialul din 2010. Iar asta fără să aibă un vârf clasic în primul „11“, dar printr-un joc hipnotizant de pase

La 18 aprilie 2007, UEFA a decis ca Polonia şi Ucraina să găzduiască împreună cea de a 14-a ediţie a Campionatului European, ultima cu 16 echipe. 

Astfel, după Belgia / Olanda în 2000 şi Austria / Elveţia în 2008, pentru a treia oară în istorie, turneul final al Campionatului European a avut două ţări organizatoare. Alegerea dosarului depus de Polonia şi Ucraina a fost o surpriză, în condiţiile în care, iniţial, Italia era considerată marea favorită. Scandalul meciurilor trucate din Serie A şi incidentele cu huliganii pe mai multe stadioane au stricat însă imaginea italienilor în ochii oficialilor UEFA.

Nici varianta cu Polonia şi Ucraina n-a fost însă lipsită de probleme. În aşteptarea turneului final, mai multe oraşe şi stadioane au rămas în urmă cu pregătirile şi lucrările. Drept urmare, UEFA a ameninţat, de mai multe ori, că va desemna o altă gazdă pentru Euro 2012. Într-un  final însă, Varşovia, Gdansk, Wroclaw şi Poznan (Polonia) şi Kiev, Doneţk, Harkov şi Lvov (Ucraina) au organizat cele 31 de jocuri din cadrul turneului final. Ucraina a găzduit 16 meciuri, iar Polonia 15.

Cea mai mare asistenţă din istorie

A existat o cerere-record, de 12 milioane pentru bilete, o creştere de 17% faţă de Euro 2008. Cum au fost disponibile doar 1,4 milioane de tichete, ele s-au acordat printr-o loterie.

Competiţia a fost un succes uriaş din perspectiva prezenţei spectatorilor pe stadioane. S-a stabilit un record al asistenţei pentru un turneu final cu 16 echipe: 1.440.896 de fani au văzut cele 31 de partide din faţa locului. În medie, 46.481 de spectatori au fost prezenţi la fiecare întâlnire.

În ciuda faptului că a fost un real succes comercial, competiţia din Ucraina şi Polonia s-a dovedit a fi un eşec sportiv pentru gazde: ambele au fost eliminate din faza grupelor, la fel ca la Euro 2008. Iar Polonia a imitat Austria din 2008 şi n-a câştigat niciun meci.

Ucraina şi o premieră

În condiţiile în care două din cele 16 locuri de la turneul final le-au revenit gazdelor, preliminariile au fost extrem de dure pentru cele 51 de naţionale participante. S-au tras la sorţi nouă grupe, iar câştigătoarele, plus cel mai bun loc doi, au ajuns direct la turneul final. Alte opt naţionale care s-au clasat pe 2 au mers la play-off, iar învingătoarele au obţinut şi ele biletele pentru Polonia şi Ucraina. 

12 din cele 16 naţionale calificate au fost prezente şi la Euro 2008. 

În rest, Danemarca şi Anglia au revenit la un Campionat European, după o pauză de opt ani, Irlanda a bifat o nouă prezenţă, după o aşteptare de 24 de ani, în timp ce Ucraina, în calitate de co-organizatoare, a debutat la Euro. Cu excepţia Serbiei, primele 16 echipe europene din clasamentul FIFA au ajuns la turneul final.

Spania, fără rival

La capătul unui sezon în care rivalitatea Barcelona – Real Madrid atinsese cote inimaginabile, Spania a dat o nouă lovitură la nivelul echipelor naţionale. 

Aflat pe banca Realului, Jose Mourinho făcuse astfel încât elevii săi să „turbeze“, pur şi simplu, atunci când îi vedeau pe cei de la Barca. Cele două formaţii şi-au împărţit trofeele: Real a luat titlul, Barcelona a câştigat Cupa Spaniei, dar mulţi jucători au ajuns la lot fiind la cuţite. Selecţionerul Vicente Del Bosque a ştiut însă să gestioneze situaţia, iar Spania a stabilit două premiere, una în fotbalul european, alta în cel mondial. Pentru prima dată, o echipă a câştigat două ediţii consecutive ale Campionatului European. Şi, de asemenea, în premieră, o naţională a reuşit să lege o serie de trei victorii în trei competiţii majore, Spania impunându-se la Euro 2008 – Mondialul din 2010 – Euro 2012. 

Ibericii au fost răsplătiţi regeşte pentru performanţa obţinută în Ucraina şi Polonia: UEFA le-a acordat un premiu de 23 de milioane de euro. Per total, forul european a împărţit suma de 196 de milioane de euro între cele 16 naţionale calificate la turneul final.

Statisticile de mai jos vorbesc de la sine despre modul în care „Furia Roja“ a făcut legea în Ucraina şi Polonia:

*Spania a legat, în medie, 626 de pase în fiecare meci, fiind lider la acest capitol în care Irlanda s-a clasat pe ultimul loc, având 221 de pase / meci.

*Jocul spectaculos de pase al ibericilor le-a permis să aibă o posesie de 60%, în medie, în fiecare partidă.

*Spania a „importat“ tiki-taka de la Barcelona. Catalanii au avut cinci titulari sub comanda lui Del Bosque. N-au depăşit însă recordul stabilit de Dinamo Kiev care a dat şapte titulari în naţionala URSS la Euro 1988.

*Spania n-a luat gol în cinci din cele şase partide disputate la Euro 2012, ceea ce i-a permis lui Casillas să egaleze recordul lui Van der Sar la Campionatele Europene: nouă meciuri fără gol încasat.

*Spania a avut cel mai eficient jucător de la turneul final: David Silva a punctat de două ori şi a oferit trei pase decisive.

*Până la finala cu Italia, clasa superioară a trupei lui Del Bosque s-a văzut cel mai bine în partida cu Franţa din sferturi. Atunci, „cocoşii“ au avut o posesie de doar 40% şi au reuşit un singur şut pe spaţiul porţii spaniole.

*Diferenţa de scor cu care ibericii s-au impus în ultimul act a fost cea mai mare înregistrată vreodată la o finală de Campionat European sau de Cupa Mondială.

*Xavi a reuşit să furnizeze două pase de gol în două finale consecutive de la Euro pentru acelaşi atacant: Fernando Torres. Iar Torres a devenit primul vârf marcator în două finale de la Campionatul European.

12 jucători de la campioana Real Madrid şi vicecampioana Barcelona au fost în lotul Spaniei pentru Euro 2012. „Galacticii“ au avut cinci oameni, iar „extratereştrii“ şapte. 
Iniesta

„Am lăsat acasă rivalităţile de la club“

Spania a triumfat la Euro 2012, având o apărare dominată de jucătorii de la Real Madrid (Casillas, Ramos, Arbeloa) şi o ofensivă în care tiki-taka importată de la Barcelona prin Xavi, Busquets, Iniesta (foto, sus) şi Fabregas i-a „hipnotizat“ pe adversari.

„Creierul“ acelei echipe, Iniesta, a rememorat pentru site-ul UEFA cum a ajuns Spania să cucerească, fără mari emoţii, al treilea titlu european, după cele din 1964 şi 2008.

„La reunirea lotului pentru turneul final, atmosfera nu era cea mai bună. A fost însă momentul în care au intervenit selecţionerul şi liderii echipei. Contribuţia lor la detensionarea atmosferei a fost crucială. Ne-am dat seama că suntem la echipa naţională având acelaşi obiectiv. Eram colegi şi nu trebuia ca rivalitatea existentă la nivel de cluburi să afecteze, în mod negativ, prima reprezentativă“, şi-a început discursul MVP-ul turneului final.

Iniesta şi-a amintit că, în ciuda faptului că tiki-taka era considerată o tactică revoluţionară la Barcelona, implementarea ei la naţională n-a fost privită cu ochi buni, într-o primă fază. „Stilul nostru de joc a atras, iniţial, nişte critici, dar noi eram convinşi că suntem pe drumul cel bun. Am avut momente grele, însă le-am depăşit şi am ajuns să câştigăm Euro 2012. Până la urmă, noi, jucătorii, nu trebuie să spunem dacă jocul e frumos sau urât. Noi trebuie să vedem dacă el e eficient“, a continuat mijlocaşul Barcelonei.

Acesta a savurat cel mai mult finala cu Italia în care spaniolilor le-a ieşit totul: „A fost cea mai bună modalitate de a încheia turneul. Am reuşit cel mai complet joc de al nostru la Euro 2012. Am avut o circulaţie excelentă a balonului. Am avut o agresivitate foarte bună în atac. Şi am reuşit aceste lucruri în faţa unui adversar care, până atunci, avusese un turneu final fantastic. Meciul cu Italia n-a fost, totuşi, uşor, chiar dacă, uneori, aceasta a fost impresia generală“.

Iniesta a luat premiul acordat celui mai bun jucător al turneului final, ceea ce nu prea l-a surprins: „Am evoluat tot mai bine de la un meci la altul. Când s-a încheiat turneul, am fost mai fericit ca niciodată. Aveam un sentiment magic. Am contribuit cu toţii la o eră fantastică pentru fotbalul spaniol şi trebuie să fim mândri de realizările noastre. După mult timp în care am încercat să pătrundem în lumea bună a fotbalului, am şi reuşit acest lucru datorită unui grup solid. Am ştiut ce vrem şi am ales drumul corect pentru a ne atinge obiectivul“.

Vicente Del Bosque a devenit primul antrenor care a luat Euro, CM şi Liga Campionilor.

Răzvan Lucescu a transformat preliminariile într-un fiasco

România a fost plasată în grupa D, alături de Franţa, Bosnia, Belarus, Albania şi Luxemburg. Cu Răzvan Lucescu pe bancă, şansele de calificare s-au risipit repede. Tricolorii au început preliminariile, în septembrie 2010, cu un 1-1, acasă, cu Albania, şi au câştigat primul meci abia în martie 2011, 3-1 cu Luxemburg. Şi în această partidă, disputată la Piatra Neamţ, oaspeţii au condus, înainte ca Mutu şi Zicu să întoarcă rezultatul. Aflat în relaţii glaciale cu şeful FRF la vremea respectivă, Mircea Sandu, Lucescu jr s-a răzbunat pe echipa naţională. Antrenorul a refuzat să-şi rezilieze contractul de comun acord, însă şi-a dat demisia după prima victorie din preliminarii, 3-0 cu Bosnia pe teren propriu. Astfel, s-a ales praful de turneul de pregătire din America de Sud în care naţionala a fost condusă de Ştefan Iovan! Ulterior, Victor Piţurcă a revenit la prima reprezentativă, însă n-a putut remedia ce stricase predecesorul său în primele şase jocuri. România a terminat pe locul 3 în grupa D, după Franţa şi Bosnia.

Campionatul European 2012, Polonia / Ucraina

Grupa A

Polonia – Grecia 1-1

Rusia – Cehia 4-1

Grecia – Cehia 1-2

Polonia – Rusia 1-1

Cehia – Polonia 1-0

Grecia – Rusia 1-0

Clasament: 1. Cehia 6p, 2. Grecia 4p, 3. Rusia 4p, 4. Polonia 2p

Grupa B

Olanda – Danemarca 0-1

Germania – Portugalia 1-0

Danemarca – Portugalia 2-3

Olanda – Germania 1-2

Portugalia – Olanda 2-1

Danemarca – Germania 1-2

Clasament: 1. Germania 9p, 2. Portugalia 6p, 3.Danemarca 3p, 4. Olanda 0p

Grupa C

Spania – Italia 1-1

Irlanda – Croaţia 1-3

Italia – Croaţia 1-1

Spania – Irlanda 4-0

Croaţia – Spania 0-1

Italia – Irlanda 2-0

Clasament: 1. Spania 7p, 2. Italia 5p, 3. Croaţia 4p, 4. Irlanda 0p

Grupa D

Franţa – Anglia 1-1

Ucraina – Suedia 2-1

Ucraina – Franţa 0-2

Suedia – Anglia 2-3

Anglia – Ucraina 1-0

Suedia – Franţa 2-0

Clasament: 1. Anglia 7p, 2. Franţa 4p, 3. Ucraina 3p, 4. Suedia 3p

Sferturi

Cehia – Portugalia 0-1

Cr. Ronaldo 79

Germania – Grecia 4-2

Lahm 39, Khedira 61, Klose 68, Reus 74 / Samaras 55, Salpingidis 89 (pen.)

Spania – Franţa 2-0

Alonso 19, 90+1 (pen.)

Anglia – Italia 0-0 (2-4 după penalty-uri)

Semifinale

Portugalia – Spania 0-0 (2-4 după penalty-uri)

Germania – Italia 1-2

Ozil 90+2 (pen.) / Balotelli 20, 36

Finala, 1 iulie 2012, Kiev

Spania – Italia 4-0

Silva 14, Alba 41, Torres 84, Mata 88

Spania: Casillas – Arbeloa, Pique, Ramos, Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – Silva, Fabregas, Iniesta. Selecţioner: Vicente Del Bosque

Italia: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Pirlo – De Rossi, Montolivo, Marchisio – Cassano, Balotelli. Selecţioner: Cesare Prandelli

EURO 1960: câte echipe s-au înscris la primul turneu şi cine a strălucit

EURO 1964: cum s-a răzbunat Spania în faţa sovieticilor

EURO 1968: s-a dat cu banul pentru a stabili finalista

EURO 1972: rampă de lansare pentru doi coloşi

VIDEO EURO 1976: atingerea de geniu a lui Panenka a adus gloria Cehoslovaciei şi i-a asigurat un loc în istorie mijlocaşului

EURO 1980: Huliganii ies la rampă. Momentul de glorie al lui Nicu Rainea

EURO 1984: România intră „pe marile bulevarde ale fotbalului”. 33 de ani de la golul lui Boloni cu Italia, surprizele lui Lucescu pentru EURO

EURO 1988: Van Basten a făcut Olanda campioană cu unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria fotbalului

La EURO 1992 s-a scris povestea Danemarcei, naţională chemată de urgenţă la turneul final

EURO 1996: rateul Generaţiei de Aur. De ce a dat-o România în bară

EURO 2000: Cântecul de lebădă al Generaţiei de Aur. Hagi şi-a încheiat cariera la naţională cu un atac dur 

Euro 2004: au înnebunit zeii! Povestea celei mai mari surprize din istoria fotbalului şi mărturiile eroilor greci

EURO 2008: „Haiducii“ lui Piţurcă n-au supravieţuit în „Grupa Morţii“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite