EURO 2008: „Haiducii“ lui Piţurcă n-au supravieţuit în „Grupa Morţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mutu foto afp

SERIAL EURO: Campionatul European din 2008 a fost ultimul turneu la care a luat parte România până la cel de acum. Generaţia lui Mutu şi Chivu ar fi putut scoate din cursă Franţa şi Italia, dar n-a putut să treacă de o echipă a Olandei deja calificată.

Campionatul European din Austria şi Elveţia a fost al doilea turneu găzduit de două ţări, după Belgia şi Olanda în 2000. Naţionala României a fost calificată de Victor Piţurcă la ambele turnee amintite, numzi că selecţionerul a primit şansa de antrena echipa şi la EURO doar în 2008.
Calificarea la EURO 2008 a generaţiei lui Lobonţ, Mutu, Chivu, Rădoi sau Goian a fost până la urmă singura performanţă remarcabilă a acestei echipe. Însă şansele de a ajunge în sferturile de finală la turneul din Austria şi ELveţia ne-au fost cumva reduse spre zero de tragerea la sorţi a grupelor, care a plasat România alături de campioana mondială Italia, vicecampioana mondială Franţa şi redutabila echipă a Olandei. Celebra titulatură de “grupă a morţii” a fost imediat atribuită acestei asocieri de forţe ale fotbalului european şi mondial.
România avea să joace în grupe doar în Elveţia (Zurich şi Berna) şi şi-a stabilit cartierul general la St. Gall. Nevricosul Piţurcă a ordonat angajailor hotelului să acopere gardurile cu prelate înalte, pentru ca presa să nu vadă nici măcar de la distanţă ce se petrece în interiorul ehcipei. Antrenamentele deschise jurnaliştilor au fost puţine, iar naţionala s-a întâlnit o singură dată cu suporterii pentru autografe şi poze. 
Primul meci de la EURO a dat frâu liber criticilor, chiar dacă România a scos un egal cu Franţa, scor 0-0. Însă meciul a fost atât de urât şi de sărac în faze de poartă, încât ambele echipe şi-au primit porţia de sudălmi. De altfel, partida a fost declarată cea mai urâtă a turneului final, singurul lucru remarcabil fiind potenţa fizică a lui Bănel Nicoliţă, care a alergat 12,24 de kilometri, record pentru faza grupelor. Aflat în tribunele stadionului din Zurich, Florin Răducioiu era aspru în discuţiile cu ziariştii: “N-am văzut nimic, o pasă, un şut, o construcţie. Trebuie să schimbă ceva, altfel ne facem de râs”.
Următorul meci, cel cu Italia, a fost mult mai vioi. O pasă trimisă aiurea înapoi de Zambrotta a fost urmărită de Mutu, care l-a învins pe Buffon cu un şut sub transversală. Squadra Azzurra ne-a egalat de îndată, prin Panucci, însă România a avut şansa uriaşă a victoriei de la 11 metri. Arbitrul norvegian Hennig Ovebro a fost mărinimos cu tricolorii, acordând penalty la o fază în care Panucci l-a “încolăcit” pe Daniel Niculae, însă şutul lui Mutu a fost apărat de Buffon.
După acest egal, România avea nevoie de un succes în ultimul meci al grupei, cel cu Olanda, pentru a se califica în sferturile de finală. Porocala Mecanică se calificase deja în sferturi, după ce bătuse la scor şi Italia, şi Franţa, şi nu mai avea niciun motiv să se omoare cu firea, ba mulţi le cereau să permită o calificare a României, pentru a scoate din joc campioana şi vicecmapioana lumii. Olandezii chiar n-au dat semne că joacă la potenţialul maxim, însă şi cu motoarele reduse au reuşit să bată şi să scoată România din grupe, spre bucuria Italiei.

Amintiri de la Euro 2008

#Ovidiu Petre s-a accidentat stupid, la o partidă de volei, într-un cantonament efectuat de tricolori în Antalya, înaintea turneului final, şi a ratat convocarea.
#Dani Coman şi-a fisurat un deget la unul din ultimele antrenamente înaintea plecării la Euro şi a fost înlocuit cu Stăncioiu.
#Piţurcă a renunţat în ultimul moment la Florin Bratu, singurul jucător de contraatac al României, şi a preferat să mai ia un fundaş, pentru a avea câte doi pe post.
#România a jucat cu Franţa şi Italia, la Zurich, şi cu Olanda, la Berna. Dacă s-ar fi calificat în sferturi, ar fi întâlnit Spania (viitoarea campioană), la Viena.
#Dorin Goian a primit cartonaşe galbene în primele două meciuri şi a lipsit în al treilea, locul său fiind luat de Ghionea.
#Rădoi şi Raţ s-au dat cap în cap la meciul cu Italia şi primul s-a ales cu o fractură de piramidă nazală. El a părăsit terenul pe targă, în minutul 25.
# Ciprian Marica n-a jucat niciun minut la Euro deşi fusese titular în preliminarii. Piţurcă stabilise ca Daniel Niculae să joace cu Franţa, Marica împotriva Italiei şi Marius Niculae cu Olanda. Marica s-a accidentat înaintea partidei cu Italia şi şi-a pierdut şansa, iar la meciul cu Olanda, Piţurcă s-a enervat că acesta n-a venit în sprint de la încălzire şi l-a băgat pe Florentin Petre. Era oricum minutul 82. 

Meciurile României la EURO 2008
România – Franţa 0-0
România: Lobonţ - Contra, Tamaş, Goian, Raţ - Cociş (Codrea 64), Rădoi (Dică 90 +3), Chivu – Nicoliţă, Mutu (M. Niculae 78), D. Niculae.
Franţa: Coupet – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Ribery, Toulalan, Makelele, Malouda – Anelka (Gomis 72), Benzema (Nasri 78). 

Italia – România 1-1
Panucci 56 / Mutu 55
România: Lobonţ - Contra, Tamaş, Goian, Raţ - Rădoi (Dică 25) - Fl. Petre (Nicoliţă 60), Codrea, Chivu – Mutu (Cociş 88), D. Niculae.
Italia: Buffon – Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso – Pirlo, De Rossi – Camoranesi (Ambrosini 85), Perotta (Cassano 57), Del Piero (Quagliarella 77) – Toni.

Olanda – România 2-0
Huntelaar 54, Van Persie 87
România: Lobonţ - Contraş, Tamaş, Ghionea, Raţ - Nicoliţă (Fl. Petre 82), Cociş, Codrea (N. Dică 72), Chivu – Mutu, M. Niculae (D. Niculae 59).
Olanda: Stekelenburg – Boulahrouz (Melchiot 58), Heitinga, Bouma, De Cler – De Zeeuw, Engelaar – Afelay, Van Persie, Robben (Kuyt 61) – Huntelaar (Hesselink 83). 

Lotul României la EURO 2008
Portari: Bogdan Lobonţ (Dinamo), Marius Popa (Poli Timişoara), Eduard Stăncioiu (CFR Cluj)

Fundaşi: Cosmin Contra (Getafe), Gabriel Tamaş (AJ Auxerre), Ştefan Radu (Lazio Roma), Răzvan Raţ (Şahtior Donetk), Cristian Săpunaru (Rapid), Dorin Goian (Steaua), Sorin Ghionea (Steaua), Cosmin Moţi (Dinamo), Cristian Chivu (Inter Milano)

Mijlocaşi: Florentin Petre (ŢSKA Sofia), Paul Codrea (AC Siena), Răzvan Cociş (Lokomotiv Moscova), Mirel Rădoi (Steaua), Bănel Nicoliţă (Steaua), Adrian Cristea (Dinamo)

Atacanţi: Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Daniel Niculae (AJ Auxerre), Marius Niculae (Inverness, Nicolae Dică (Steaua),

torres foto afp

Spania îşi începea “domnia”

Campionatul European din 2008 a fost primul turneu câştigat de Spania în istoria naţionalei iberice, succes care a fost apoi confirmat de victoriile de la Mondialul din 2010 şi de la Euroepanul din 2012.
Un mare merit pentru triumful din Austria şi Elveţia îi revine legendarului antrenor Luis Aragones, decedat în urmă cu doi ani. El a reuşit să-şi pună amprenta pe o echipă format din jucători supertalentaţi, precum Iniesta, Xavi, Fabregas, Torres, David Silva sau Casillas şi să transforme “Furia Roja” într-o naţională calmă, echilibrată, stăpână pe situaţie, aflată mai mereu în posesie. Spania a obţinut trei victorii în grupe, iar momentul critic a fost sfertul de finală cu Italia, decis la lovituri de departajare. Buffon a scos penalty-ul lui Guiza, însă Casillas a apărat două şuturi, cele ale lui De Rossi şi Di Natale.
Spania a jucat în finala de la Viena contra Germaniei şi a reuşit, după o aşteptare de 44 de ani, să câştige primul campionat euroepan. Fernando Torres a fost eroul finalei, după o cursă pe lângă Lahm şi un şut care l-a învins pe Lehmann. 1-0 pentru iberici, începea dominaţia tiki-taka. “Cred că Aragones a schibmat toul. El a dat credit unor fotbalişti micuţi de înălţime, ca Andres Iniesta, Santi Cazorla, David Silva şi David Villa. Ne-am shcimbat atitudinea, dintr-una furioasă, într-una calmă şi am dovedit lumii că se poate câştiga cu stil. Momentu ldecisiv a fost cel al penatyurilor cu Italia. Dacă pierdeam atunci, toată lumea ne sărea în cap, jurnalişti ierau ca lupii în spatele nostrum şi s-ar fi spus că nu se poate câştiga nimic fără dominare fizică. Noi am dovedit că se poate”, şi-a amintit Xavi. “Multă lume m-a descoperit la acel turneu, însă eu jucam de mulţi ani aşa. E adevărat că până atunci ne-a lipsit succesul, ceea ce m-a făcut şi pe mine mult mai încrezător”, a mai spus Xavi Hernandez.

Campionatul European de Fotbal 2008
Grupa A
Elveţia – Cehia 0-1
Portugalia – Turcia 2-0
Cehia – Portugalia 1-3
Elveţia – Turcia 1-2
Elveţia – Portugalia 2-0
Turcia – Cehia 3-2
Clasament: 1. Potugalia 6p, 2. Turcia 6p, 3. Cehia 3p, 4. Elveţia 3p
Grupa B
Austria – Croaţia 0-1
Germania – Polonia 2-0
Croaţia – Germania 2-1
Austria – Polonia 1-1
Asutria – Germania 0-1
Polonia – Croaţia 0-1
Clasament: 1. Croaţia 9p, 2. Germania 6p, 3. Austria 1p, 4. Polonia 1p
Grupa C
România – Franţa 0-0
Olanda – Italia 3-0
România – Italia 1-1
Olanda – Franţa 4-1
Olanda – România 2-0
Franţa – Italia 0-2
Clasament: 1. Olanda 9p, 2. Italia 4p, 3. România 2p, 4. Franţa 1p.
Grupa D
Spania – Rusia 4-1
Suedia – Grecia 2-0
Spania – Suedia 2-1
Rusia – Grecia 1-0
Spania – Grecia 2-1
Rusia – Suedia 2-0
Clasament: 1. Spania 9p, 2. Rusia 6p, 3. Suedia 3p, 4. Grecia 0p.

Sferturi de finală
Germania – Portugalia 3-2
Schweinsteiger 22, Klose 25, Ballack 61 / Nuno Gomes 40, Postiga 87
Turcia - Croaţia 1-1 (3-1 la penaltyuri)
Smih 120 / Klasnici 119
Rusia – Olanda 3-1
Pavliucenko 56, Torbinski 112, Arşavin 116 / Van Nisterlooij 86
Spania – Italia 0-0 (4-2 la penaltyuri)

Semifinale
Germania – Turcia 3-2
Schweinsteiger 26, Klose 79, Lahm 90 / Boral 22, Semih 86
Spania – Rusia 3-0
Xavi 50, Guiza 73, Silva 82

Finală
29 iunie 2008, Viena
Spania – Germania 1-0
Torres 33
Spania: Casillas – Ramos, Marchena, Puyol, Capdevilla – Senna – Iniesta, Xavi, Fabregas (X. Alonso 63), Silva (Cazorla 66) – Torres (Guiza 78). Antrenor: Luis Aragones
Germania: Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (Jansen 46) – Frings, Hitzlsperger (Kuranyi 58) – Schweinsteiger, Ballack, Podolski – Klose (M. Gomez 79). Antrenor: Joachim Low

EURO 1960: câte echipe s-au înscris la primul turneu şi cine a strălucit

EURO 1964: cum s-a răzbunat Spania în faţa sovieticilor

EURO 1968: s-a dat cu banul pentru a stabili finalista

EURO 1972: rampă de lansare pentru doi coloşi

VIDEO EURO 1976: atingerea de geniu a lui Panenka a adus gloria Cehoslovaciei şi i-a asigurat un loc în istorie mijlocaşului

EURO 1980: Huliganii ies la rampă. Momentul de glorie al lui Nicu Rainea

EURO 1984: România intră „pe marile bulevarde ale fotbalului”. 33 de ani de la golul lui Boloni cu Italia, surprizele lui Lucescu pentru EURO

EURO 1988: Van Basten a făcut Olanda campioană cu unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria fotbalului

La EURO 1992 s-a scris povestea Danemarcei, naţională chemată de urgenţă la turneul final

EURO 1996: rateul Generaţiei de Aur. De ce a dat-o România în bară

EURO 2000: Cântecul de lebădă al Generaţiei de Aur. Hagi şi-a încheiat cariera la naţională cu un atac dur 

EURO 2004: au înnebunit zeii! Povestea unei surprize imense

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite