Este un geniu ciudat! Povestea vieţii Cristinei Neagu şi explicaţia asemănării ei cu Hagi, Nadia şi Ilie Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea handbalistei Cristinei Neagu, de trei ori cea mai bună jucătoare a lumii, a început acum 20 ani, la Clubul sportiv Şcolar nr. 5 din Bucureşti.

Cristina era în clasa a patra şi obişnuia să bată mingea la doi paşi de stadionul Ghencea, unde locuia. O bătea însă cu piciorul, la fotbal, cu băieţii în parcare. O selecţie făcută de antrenoarea Maria Covaci a atras-o către handbal şi deja după trei ani era un mic diamant, iar cluburile făceau pârtie către ea. Prima ei antrenoare avea să povestească peste ani că Neagu avea un geniu ciudat, în sensul că uneori pare de neînţeles, comparând-o cu Hagi, Nadia sau Năstase. Şi muncea foarte mult. Asculta tot ce i se spunea, conştientizând că fără disciplină tactică nu poate progresa.

Transferată pe două mingi 

Neagu a explodat la Plopeni (Prahova), unde a fost adusă, în 2006, de patronul Cristi Iancu şi unde a fost cizelată de antrenorul Ion Nicolae. "Când a venit la noi, Cristina era doar o fetiţă firavă, însă cu un braţ de aruncare inegalabil, formidabil. O remarcasem de la 14 ani, de la turneele zonale de juniori 3. Am adus-o prima, plus încă trei junioare de la CSŞ 5 Bucureşti, unde se pregăteau cu Maria Covaci. Toate cu dublă legitimare. Pe cele patru, printr-un protocol, am dat 10 mingi, adică două şi jumătate de sportivă!", a povestit Iancu pentru Libertatea, care a explicat apoi cum arăta o săptămână din viaţa adolescentei: "Cristina venea de trei ori pe săptămână, la antrenamente. Navetă cu microbuzul la Ploieşti, apoi o luam eu cu maşina. De multe ori, pe Cristina o vedeam cum îşi pune căştile şi ascultă lecţiile pe care le primea de la liceu. A făcut un profil umanist, a luat BAC-ul corect, cu notă mare. În plus, la pregătire era serioasă, conştiincioasă, ieşea mereu ultima de pe parchet", a mai spus Iancu, care a identificat şi câteva probleme pe care le avea Neagu: "Totuşi, copilă fiind, avea şi lucruri şi elemente pe care trebuia să le îmbunătăţească: nu era comunicativă, era rigidă pe teren, nu făcea depăşirea pe exterior, nu îi plăcea contactul cu adversarul. Cu bune şi cu rele, am simţit de atunci că va ajunge sus" 

Imagine indisponibilă

Buducnost a luat-o accidentată

Cristina a fost cumpărată apoi, în 2006, de Rulmentul Braşov, la cererea expresă a Marianei Târcă, echipa de sub Tâmpa plătind pentru ea 50.000 de dolari. De acolo a început ascensiunea ei şi după trei ani la Braşov, a fost cumpărată de Oltchim Rm. Vâlcea, echipă care la sfârşitul deceniului trecut strângea toate valorile handbalului românesc. Patru ani a stat Neagu la Oltchim, unde însă a avut două accidentări grave. Una la umăr, care a necesitat o pauză de un an şi lapte luni, şi una la genunchiul stâng, tot ruptură de ligamente, din cauza căreia a lipsit şase luni. Buducnost Podgorica a cumpărat-o pe Neagu deşi aceasta era accidentată, intuind că va reveni şi va fi una dintre cele mai bune handbaliste din lume. După patru ani în Muntenegru, Cristina a acceptat să revină acasă şi a semnat cu CSM Bucureşti, unde evoluează de anul trecut. Ea este cel mai bine plătit sportiv din România, cu un salariu net de 22.000 de euro lunar.

Cristina mai are două surori mai mari, de care e foarte apropiată, Ioana şi Adriana, ultima fiind stabilită în Spania. Cele două s-au ocupat foarte mult de Cristina, în perioada copilăriei, deoarece părinţii munceau mult. Mama ei, Vasilica, a lucrat la o fabrică de pâine, iar tatăl a fost taximetrist.

Palmaresul Cristinei Neagu

La echipa de club

Liga Campionilor: Buducnost (2015)
Finalistă Liga Campionilor: Buducnost (2014), Oltchim (2010)
Finalistă Cupa Cupelor: Rulmentul Braşov (2008)

La echipa naţională
Bronz: Campionatul European (2010)
Bronz: Campionatul Mondial  (2015)

Cristina Neagu a fost desemnată d etrei ori cea mai bună jucătoare a lumii: 2010, 2015, 2016

728 de goluri a marcat Neagu pentru naţionala României, în 181 de partide 
 

VIDEO Poate fi faza turneului final! Ce a păţit Crina Pintea în meciul cu Ungaria

Cum a reacţionat Cristina Neagu când a aflat că România e în semifinale la Euro 2018

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite