Erou la Steaua României, zero la cea a arabilor: zece motive pentru care Reghecampf a eşuat la Al-Hilal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Reghecampf
Laurenţiu Reghecampf

„Adevărul“ vă prezintă mai multe episoade petrecute, de-a lungul ultimelor luni, care, puse cap la cap, descriu tabolul mandatului ratat al lui „Reghe“ în Orientul Mijlociu.

Erou la Steaua României, zero la cea a Arabiei Saudite. Cam aşa se poate rezuma bilanţul lui Laurenţiu Reghecampf la ultimele două formaţii pe care le-a pregătit.

Paralela între Steaua şi Al-Hilal e justificată de faptul că gruparea din Riad are cei mai mulţi suporteri, cei mai mulţi bani şi cei mai mulţi internaţionali în lot dintre cluburile saudite. Adică exact aşa cum stau lucrurile în privinţa Stelei în România.

Ajuns la Al-Hilal din postura de dublu campion al Ligii I, Laurenţiu Reghecampf a înregistrat un eşec de proporţii la un club de unde e greu să pleci fără vreun trofeu. Ultimul rateu a venit vineri, după ce elevii lui „Reghe“ au fost învinşi în finala Cupei Coroanei Prinţului, scor 1-2, după un meci cu Al-Ahli în care adversarii au jucat în zece oameni din minutul 62 şi au înscris golul de 2-0 în inferioritate numerică!

Pentru a explica eşecul lui Reghecampf în Arabia Saudită, „Adevărul“ vă prezintă mai multe episoade pe care le-a aflat, de-a lungul ultimelor luni, din partea unor surse din Riad. Puse cap la cap, ele descriu tabolul mandatului ratat al lui „Reghe“ la Al-Hilal.

1- A fost inflexibil şi încăpăţănat. În loc să încerce să se adapteze el, treptat, la fotbalul din zona arabă, tehnicianul de 39 de ani a vrut să-i schimbe, brusc, pe cei din jur. Metodele sale dure de pregătire fizică i-au exasperat pe fotbaliştii locali. De altfel, însuşi „Reghe“ a recunoscut într-un interviu pe Digi Sport că jucătorii nu privesc cu ochi buni ce se întâmplă la antrenamente. „Jucătorii sunt, în momentul de faţă, sceptici. Aşa s-a întâmplat şi când am început munca la Steaua, dar toată lumea se obişnuieşte cu ceea ce facem noi, trebuie să facă asta“.

   

2- Şi-a dedicat o mare parte din timp Stelei. Reghecampf a plecat din România, însă a lăsat impresia că, de fapt, urmăreşte mai mult ce se întâmplă la Bucureşti decât la Riad. A vorbit, aproape zilnic, la televizor despre Steaua şi situaţia ei. A mers atât de departe încât, la o zi după ce Gâlcă a ratat accederea în grupele Ligii Campionilor, Reghecampf a vorbit minute în şir la posturile româneşti şi a concluzionat râzând: „Eu aş fi calificat echipa în grupele Ligii“. 

3- N-a ştiut să se apropie de jucători. Pe când era la Al-Hilal, Cosmin Olăroiu era ca un părinte pentru mulţi dintre elevii săi, iar unii dintre ei ţin şi acum legătura cu Oli. În schimb, „Reghe“ n-a fost niciodată iubit de fotbalişti. De altfel, vineri, în timpul finalei Cupei Coroanei Prinţului, atacantul Nasser Al-Shamrani a avut o ieşire nervoasă la adresa românului, după ce acesta i-a făcut o serie de reproşuri. 

4- I s-a reproşat că nu lucrează tactic. Jucătorii lui Al-Hilal s-au plâns de faptul că antrenamentele sunt preponderent fizice şi după ce a început sezonul. „Thomas Neubert conduce cea mai mare parte a unei şedinţe de pregătire. Ne aleargă cu greutăţi pe spate de ne vine rău. Reghecampf stă şi se uită“, au transmis liderii vestiarului celor din conducere. Cel mai bun exemplu: ultimul antrenament înainte de returul finalei Ligii Campionilor Asiei. Se vede în fotografii cum Pintilii şi colegii săi aleargă cu greutăţi pe spate, mingea lipsind din peisaj.

5- Le-a dat 11 zile libere jucătorilor în plin sezon. După ce a pierdut finala Ligii Campionilor Asiei, Reghecampf a avut o „fereastră“ de o lună la dispoziţie până la următorul meci, în condiţiile în care campionatul s-a întrerupt pentru o acţiune a echipei naţionale. Toate echipele saudite au plecat în cantonamente pe durata pauzei competiţionale. Mai puţin Al-Hilal. Reghecampf a motivat că are opt fotbalişti convocaţi la lot şi le-a dat 11 zile libere jucătorilor! El s-a dus în vacanţă la Las Vegas, iar elevii săi s-au împrăşiat pe tot globul. Spre exemplu, fundaşul Digao a postat poze din Maldive. Această vacanţă, venită după o mare contraperformanţă, i-a indignat pe oficialii clubului şi a provocat prima „ruptură“ între „Reghe“ şi şefii săi.

6- A adus un jucător care n-a confirmat. Când a fost numit la Al-Hilal, Olăroiu a solicitat transferul unui fotbalist român abia după un an, când avea deja un titlu câştigat. L-a luat pe Rădoi, iar acesta a devenit un idol la club. Reghecampf s-a dus la Riad cu Pintilii, iar „închizătorul“ nu i-a mulţumit nici pe şefii echipei, nici pe fani. Când au vrut să renunţe la Pintilii, oficialii lui Al-Hilal s-au lovit de refuzul lui „Reghe“. După ce s-au contrazis timp de o lună cu antrenor, arabii şi-au impus punctul de vedere şi l-au trimis pe Pintilii la Pandurii. 

7- A pierdut două finale pe teren propriu. Probabil că toate aceste amănunte de culise ar fi fost trecute cu vederea, dacă Reghecampf ar fi avut rezultate la Al-Hilal. Din păcate pentru el, arabii l-au catalogat drept „al doilea cel mai slab antrenor din istoria clubului“. Şi nu degeaba! Al-Hilal e la zece puncte de lider în campionat şi are şanse infime la titlu, când mai sunt 12 etape. În plus, echipa a pierdut două finale pe teren propriu! În Liga Campionilor Asiei a jucat returul la Riad, în faţa a 80.000 de oameni, dar n-a putut remonta eşecul din tur. Apoi, vineri, ultimul act al Cupei Coroanei Prinţului s-a disputat tot la Riad, în condiţiile în care adversara Al-Ahli provine din Jeddah. 

8- N-a câştigat niciun derby. Şansele la titlu s-au cam dus după prima parte a campionatului, deoarece Al-Hilal a avut un bilanţ dezastruos în confruntările cu principalele contracandidate, adică Al-Nassr, Al-Ahli, Al-Shabab şi Al-Ittihad: 0 victorii, două egaluri, două înfrângeri.

24 de meciuri a avut Reghecampf la Al-Hilal în toate competiţiile. Bilanţul: 13 victorii, şase egaluri, cinci înfrângeri. 

9- Ghinion

Pe lângă toate greşelile comise de însuşi Reghecampf, el s-a mai confruntat cu o problemă care n-a depins de el: lipsa norocului. În finalele Ligii Campionilor Asiei şi Cupei Coroanei Prinţului, Al-Hilal a ratat pe bandă, pe când adversarii au marcat din jumătate de ocazii. Mai mult, în returul finalei Ligii Campionilor Asiei, arbitrul japonez nu le-a acordat saudiţilor două penalty-uri evidente, iar în ultimul act al Cupei Coroanei Prinţului, la 1-0 pentru Al-Ahli, Al-Hilal a ratat un 11 metri.

10- Anamaria Prodan şi fiica ei l-au transformat în inamicul publicului

Laurenţiu Reghecampf e, cu siguranţă, cel mai înjurat român care a fost vreodată la Al-Hilal. A avut şi un dezavantaj din start, în condiţiile în care l-a înlocuit pe Sami Al-Jaber, un idol al tribunelor. Din păcate, familia a contribuit şi ea la eşecul lui „Reghe“ la Al-Hilal. Soţia sa, Anamaria Prodan, n-a înţeles că nu se poate comporta în Arabia Saudită, aşa cum o face în România, jignind în stânga şi în dreapta. De altfel, săptămâna trecută, prinţul Khalid Bin Mansour, membru în Consiliul de Administraţie al clubului, a criticat-o dur pe soţia antrenorului: „Ea se poartă de parcă ar conduce clubul Al-Hilal!“. Apoi, fiica vitreagă a lui Reghecampf, Rebecca, i-a jignit pe reţelele de socializare pe suporterii care au cerut plecarea tatălui ei de la echipă. „Sunteţi foarte răi şi ar trebui să taceţi din gură. Sunteţi foarte violenţi şi proşti. Credeţi că dacă postaţi mesaje de genul  <O să-ţi omor familia>, şi chestii de genul ăsta, o ajutaţi în vreun fel pe Al-Hilal? Dumnezeu o să vă pedepsească pentru ceea ce spuneţi!“, a scris Rebecca pe Instagram.

Daca v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

CITEŞTE ŞI:

*Reghecampf a vorbit după concedierea de la Al-Hilal: cum explică eşecul său la Riad. Dragomir îl plânge de milă

*Oficial: „Reghe“, out. Al-Hilal a anunţat concedierea românului pe site. Noul antrenor e tot român, dar interimar

*VIDEO Furtună în deşert: Reghecampf a dat-o în bară, Al-Hilal se dezintegrează. Finanţatorul a demisionat după 7 ani

*Olăroiu e dorit în locul lui Reghecampf: cine vrea să-l readucă la Al-Hilal şi ce spune actuala echipă a lui Oli

*Arabii fac chetă pentru concedierea lui „Reghe“: românul va fi despăgubit regeşte. Şi-a trimis deja lucrurile în ţară

*A început numărătoarea inversă pentru Reghecampf: când poate fi urcat de arabi în avionul spre Bucureşti

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite