„Eroii de la Sevilla“, după 29 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre componenţii celor două echipe care şi-au disputat la 7 mai 1986 finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, Steaua şi FC Barcelona, au dispărut între timp din prim-planul fotbalului.

7 mai 1986. Steaua reuşea să obţină cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc: cucerirea Cupei Campionilor Europeni, la Sevilla, în dauna mult mai titratei FC Barcelona (0-0, 2-0 după penalty-uri).

Având în vedere mediocritatea în care se zbate la ora actuală Liga I, un campionat în care aproape jumătate dintre echipe se află în insolvenţă, iar mulţi dintre patroni sunt după gratii, microbiştilor nu le rămân decât amintirile. Despre Steaua ’86, Craiova Maxima, „Generaţia de Aur”… Cu toate că performanţa obţinută de roş-albaştri este unică, clubul patronat de Gigi Becali n-a mai organizat de ani buni nicio festivitate în cinstea “Eroilor de la Sevilla”. În aceste condiţii, componenţii legendarei echipe se vor reuni şi de această dată la Cheile Grădiştei, acolo unde vor sărbători evenimentul, dar vor juca şi câteva partide demonstrative, cu scopul strângerii de fonduri pentru ajutorarea fiicei lui Iosif Rotariu, Kassandra, care suferă de osteomielită. Până în prezent, fetiţa a suferit nu mai puţin de 38 de intervenţii chirurgicale, iar chinul nu s-a terminat, Kassandra urmând să fie operată din nou, la Toronto.

Piţurcă, Bölöni şi Lăcătuş vor absenta

„Vor veni toţi componenţii generaţiei Steaua ‘86, mai puţin cei care sunt plecaţi în străinătate şi au meciuri de campionat. Din generaţia lui Iosif Rotariu vor veni Bogdan Stelea, Daniel Prodan, Jean Vlădoiu, Ovidiu Sabău, i-am invitat şi pe Ilie Balaci şi Gică Hagi. Vom fi o trupă numeroasă, este foarte bine că reuşim să ne întâlnim”, a declarat Helmuth Duckadam, preşedintele de onoare al Stelei, care s-a ocupat de organizarea evenimentului.

În mod cert, vor lipsi Ladislau Bölöni, care antrenează în Qatar, la Al-Khor, Victor Piţurcă, aflat la cârma echipei Al-Ittihad din Arabia Saudită, Marius Lăcătuş, stabilit în Spania, precum şi antrenorul Emeric Ienei, care va fi prezent în Timişoara, la un alt eveniment. Nu va veni nici Valentin Ceauşescu, cel care a contribuit din umbră la performanţa Stelei. 

La 29 de ani de la succesul Stelei de la Sevilla, o parte dintre componenţii celor două echipe se bucură şi la ora actuală de faimă şi de bani, în timp ce alţii se zbat la limita supravieţuirii. 

Spaniolii i-au pierdut pe Pedraza şi Urruti 

Barcelona a şi pierdut doi dintre fotbaliştii săi de bază din 1986. Portarul Javier Urruticoechea, sau Urruti, aşa cum îl ştie lumea, a decedat în 2001, în timp ce Ángel Pedraza a murit în 2011. Ambii aveau doar 48 de ani. 

Doar doi dintre jucătorii echipei spaniole au reuşit să şi antreneze la un nivel înalt. Neamţul Bernd Schuster (56 de ani) a antrenat-o la un moment dat şi pe Real Madrid, iar ultima sa echipă a fost Málaga, în sezonul trecut, iar Víctor Muñoz (58 de ani), care a antrenat-o ultima oară pe Real Zaragoza, în 2014, a trecut şi pe la Getafe, unde l-a avut ca elev şi pe Cosmin Contra.

În rest, Marcos (56 de ani) este angajat al producătorului de echipamente sportive Puma, „Tarzan” Migueli (64 de ani) vinde obiecte de artă, dar mai scrie şi editoriale în „El Mundo Deportivo”, iar „Lobo” Carrasco (56 de ani) a activat mai ales în branşa comentatorilor sportivi, la Canal Plus, dar a mai şi antrenat din când în când, în diviziile inferioare, inclusiv la fosta echipă a lui Lăcătuş, Real Oviedo. 

Pentru români, cel mai cunoscut nume din lotul de atunci al Barçei rămâne căpitanul José Ramón Alexanko (59 de ani), fost antrenor la FC Naţional şi Universitatea Craiova, dar şi fost administrator al bazei sportive “La Masia”, în perioada în care Joan Laporta era preşedintele clubului.

De partea cealaltă, pe lângă Ladislau Bölöni (62 de ani) şi Victor Piţurcă (59 de ani), menţionaţi anterior, care au obţinut performanţe importante şi ca antrenori, o carieră plină de succese a avut şi Anghel Iordănescu (65 de ani), revenit anul trecut pe banca naţionalei României, după un deceniu în care s-a ocupat mai mult de politică.

Lipsiţi de griji sunt şi marcatorii celor două goluri, Marius Lăcătuş (51 de ani) şi Gabi Balint (52 de ani), ambii având un palmares decent şi ca antrenori, dar şi Tudorel Stoica (61 de ani), marele absent din finală, Ştefan Iovan (55 de ani), actual secund la Viitorul, respectiv Miodrag Belodedici (51 de ani), angajat de un deceniu la Federaţia Română de Fotbal. 

Mult mai puţin norocoşi sunt Miţi Majearu (55 de ani), Lucian Bălan (56 de ani), Ilie Bărbulescu (58 de ani) sau Adrian Bumbescu (55 de ani), care nu o duc foarte bine din punct de vedere financiar.

image

Caseta tehnică a unui meci istoric

Steaua – Barcelona 0-0 (2-0 după executarea loviturilor de departajare)

Loviturile de departajare: 

*Majearu (ratare)

*Alesanco (ratare)

*Boloni (ratare)

*Pedrazza (ratare)

*Lăcătuş (gol, 1-0)

*Alonso (ratare)

*Balint (gol, 2-0)

*Marcos (ratare)

Stadion: Ramon Sanchez Pizjuan, Sevilla

Spectatori: 70.000

Data: 07.05.1986

Ora: 20:15

STEAUA: Helmuth Duckadam - Ştefan Iovan (căpitan), Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu, Ilie Bărbulescu - Gavrilă Balint, Lucian Bălan (Anghel Iordănescu, min. 75), Ladislau Boloni, Mihail Majearu - Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu, 107)

Antrenor: Emeric Ienei

image
image

FC BARCELONA: Javier Urruti - Gerardo, Migueli, Jose Ramon Alexanko (căpitan), Julio Alberto - Victor Munoz, Marcos Alonso, Bernd Schuster (Jose Moratalla, 85) - Angel Pedraza, Steve Archibald (Pichi Alonso, 106), Franciso Jose Carrasco

Antrenor: Terry Venables

image

Arbitri: Michel Vautrot - central, Alain Delmer, M. Girard - tuşieri (toţi din Franţa)

Marca Steaua ar putea fi cumpărată de Cotnari

Compania producătoare de vinuri Cotnari doreşte să achiziţioneze marca Steaua, aflată în prezent în posesia Clubului Sportiv al Armatei, prin decizia irevocabilă din 3 decembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „Nu dorim ca acest simbol naţional să-şi piardă din valoare în urma acestei dispute.

De aceea, aflată în plină campanie de comunicare «Cotnari – Unic Românesc», compania a decis preluarea mărcii Steaua, unica echipă care a câştigat Cupa Campionilor“, menţionează reprezentanţii

Cotnari.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite