Eric Abidal are din nou meci decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric Sylvian Abidal
Eric Sylvian Abidal

Francezul Barcelonei va fi operat a doua oară zilele acestea, când va suferi un transplant de ficat necesar pentru a scăpa de cancerul care l-a lovit anul trecut. Fotbalul e exclus acum din ecuaţie.

Vestea a căzut într-o joi, la 15 martie, şi a lovit ca un trăsnet vestiarul Barcelonei. Messi, Xavi, Iniesta, Fabregas şi restul se pregăteau să iasă la antrenament, când Josep Guardiola a cerut o clipă de linişte. „Trebuie să vă anunţ ceva. Abi va lipsi un timp dintre noi. Are nevoie de o nouă operaţie şi de un alt ficat. Să fim alături de el", a spus Pep. Scaunul pe care de obicei stătea francezul era gol. Barcelona a tratat cu discreţie acest caz. Doar jucătorul, medicii şi antrenorul au ştiut ce se întâmplă.

Abidal jucase ultima dată pentru Barça pe 26 februarie, când „extratereştrii" au bătut cu 2-1 la Atletico Madrid. A fost apoi la naţională, pe 29, în Germania - Franţa 1-2, după care s-a spus că e accidentat. De fapt, analizele i-au ieşit prost. Ficatul nu funcţiona cum trebuie şi decizia operaţiei s-a luat repede, doar că de data asta va fi mai complicat. E nevoie de transplant şi intervenţia va dura 12 ore.

Şi-a vândut maşinile în scopuri caritabile

Pentru Eric Abidal, viaţa s-a schimbat radical în 2011. Niciodată nu s-a gândit că va avea cancer, dar boala nu te alege după salariu, rasă, suflet sau ocupaţie. „Când doctorii mi-au dat verdictul, am simţit diferenţa dintre viaţă şi profesie. Pe primul loc trebuie să fie sănătatea", a spus Abidal după intervenţia chirurgicală de anul trecut, efectuată la 17 martie. S-a recuperat în timp-record şi la 28 mai a jucat în finala Ligii Campionilor pe Wembley, iar jucătorii l-au lăsat să ridice primul trofeul. „A fost ideea lui Xavi şi Puyol", a explicat Guardiola.

Fundaşul originar din Martinica, dar născut la Lyon a sărbătorit în mod inedit succesul. Şi-a vândut toate maşinile de lux şi a donat banii unei fundaţii caritabile. „Banii din meseria noastră te ajută să aduni tot felul de lucruri foarte repede. Atunci când ţi se întâmplă ceva rău, înţelegi că toate acestea nu te ajută la nimic", a declarat el, continuând: „Fotbalul este un lucru neimportant comparativ cu ceea ce se întâmplă în lume, cu toţi acei copii care nu au nimic de mâncare sau care suportă războaie, bombe".

Cadou pentru un copil bolnav: un CEAS Rolex

În luna ianuarie, Barcelona a fost implicată într-o acţiune la un spital de copii care suferă de boli grave. Puyol, Alexis Sanchez şi Abidal au mers la etajul trei şi într-un salon, francezul a găsit un puşti cu tricoul lui. Băiatul avea 15 ani şi se lupta de cinci luni cu o tumoare. Operaţii, chimioterapie, radioterapie. Ceva devastator pentru un copil care în mod normal ar fi trebuit să bată mingea cu prietenii. Fotbalistul Barçei era un model pentru el, drept pentru care îşi rugase tatăl să-i cumpere un tricou cu numărul 17 pe spate pe care l-a purtat până a intrat pe mâna chirurgilor.

Băiatul s-a frecat la ochi când l-a văzut pe Abidal lângă el şi a primit o perfuzie mai tare ca orice medicament în cele zece minute în care francezul l-a ţinut îmbrăţişat şi i-a vorbit cu căldură. 'Trebuie să fii tare. Şi eu mă lupt cu boala asta, dar n-am de gând să mă las", i-a spus înainte să plece. S-a ridicat de pe marginea patului şi şi-a scos ceasul de la mână. Un Rolex Daytona, personalizat cu numele lui. I l-a dat micuţului catalan. „Vreau să fie al tău", a spus el şi, anticipând protestele familiei, s-a întors către tatăl copilului: „Vă rog, e important să fie el fericit!". Apoi a plecat cu un zâmbet înlăcrimat. Habar nu avea că peste două luni cumplita boală avea să-şi arate din nou colţii.

Rijkaard l-a adus La barÇa

Eric Abidal s-a apucat de fotbal în suburbiile Lyonului, unde locuia într-un cartier industrial. Fusese fascinat de geniul lui Maradona, pe care-l urmărise la CM din Mexic 1986 şi visa să ajungă la fel, mai ales că avea o tehnică bună. Antrenorul l-a pus însă fundaş, deoarece era înalt şi puternic, dar îl lăsa să urce frecvent în atac. Deşi Lyonul îl avea la îndemână, Monaco l-a adus în Principat şi l-a aruncat în prima ligă la 21 de ani. După doi ani la Monaco şi alţi doi la Lille, Abidal s-a întors acasă, la Lyon, intrând în acea echipă formidabilă, care între 2001 şi 2008 a dominat autoritar fotbalul francez. Se spunea despre el că e noul Thuram al „cocoşilor galici", iar destinul a făcut să joace cu acesta un an la Barcelona.

Olandezul Frank Rijkaard a fost cel care l-a adus pe Nou Camp, în 2007. Îl dorise şi cu un an înainte, dar Lyon n-a fost de acord cu suma propusă, plus argentinianul Saviola. Până la urmă, preşedintele de atunci al catalanilor, Joan Laporta, s-a înduplecat să plătească 9 milioane de euro şi i-a fixat fotbalistului o clauză de 90 de milioane de euro. În primul an la Barça, Abidal n-a câştigat nimic, dar din 2008 a participat la toate succesele „extratereştrilor", având în vitrină 13 trofee.

9 milioane de euro a costat Eric Abidal, aceasta fiind suma pe care a plătit-o Barcelona francezilor de la Lyon.

A lăsat creştinismul pentru islam

Abi s-a născut într-o familie de francezi cu origini în Caraibe. A fost un copil cuminte şi prima fată de care s-a îndrăgostit şi e acum nevastă, chiar dacă drumul până la mâna ei a fost mai greu decât o cursă în careul advers. Hayet, actuala doamnă Abidal, e algeriancă, iar tatăl ei i-a interzis să vorbească cu băieţii până la 21 de ani. Aşa că fotbalistul se mulţumea să o privească de la distanţă, reuşind să se apropie de ea abia când era fotbalist la Monaco. Chiar şi atunci, cuplul se mărginea la plimbări lungi, trecând mult timp până să se apropie. Cei doi s-au căsătorit în 2003 şi au acum trei fete (foto): Meliana (8 ani), Canelia (6 ani) şi Leyna (4 ani).

Barça tocmai îi prelungise contractul

La 16 ianuarie 2012, Barcelona a anunţat că angajamentul lui Eric Abidal a fost prelungit până în 2013, cu posibilitatea extinderii până în 2015. „Barcelona e a doua mea familie şi vreau să-mi închei cariera aici", a spus el. Din păcate, operaţia pe care urmează să o facă în zilele următoare nu-i va mai da voie să joace vreodată fotbal de performanţă.

„Pericolul de a se lovi în zona ficatului este prea mare. Până să mai vorbim de fotbal trebuie să vedem însă cum se va comporta organismul cu noul organ", au spus medicii. Donatorul este un prieten din copilărie, care s-a oferit să-i dea o parte din ficat şi care acum este la Barcelona, pentru ultimele analize.

CV            

- Numele : Eric Sylvian Abidal
- Data şi locul naşterii: 11.09.1979 (Lyon)
- A jucat la:
- AS Monaco (2000-2002, 25 meciuri - 0 goluri)
- Lille (2002-2004, 60 meciuri - 0 goluri)
- Lyon (2004-2007, 99 meciuri - 1 gol)
- Barcelona (2007-2012, 188 meciuri - 2 goluri)
- La echipa naţională:
- 60 selecţii - 0 goluri (2004-2012)
- Trofee câştigate:
- 3 titluri cu Lyon(2005, 2006,2007), 3 titluri cu Barcelona (2009, 2010, 2011) 
- 1 Cupă cu Barcelona (2009)
- 3 Supercupe ale Spaniei (2009,2010, 2011)
- 2 Ligi ale Campionilor cu Barcelona (2009, 2011)
- 2 Supercupe ale Europei (2009, 2011)
- 2 Campionate Mondiale ale Cluburilor (2009,2011)
- Vice-campion mondial cu Franţa (2006)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite