Emma Răducanu, poveste demnă de film: Portretul campioanei de la US Open oferit de Sky Sports VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raducanu

Puştoaica de doar 18 ani a câştigat US Open de o manieră istorică, fără set pierdut. Născută dintr-un tată român, Ion, şi mamă chinezoaică, Renee, noua senzaţie din lumea tenisului are o poveste fabuloasă din care reiese că e mai mult decât o sportivă remarcabilă.

Ceea ce a prevăzut Boris Becker, încă de când Emma Răducanu a ajuns în sferturile de la US Open, s-a adeverit: venită din calificări, britanica a câştigat turneul de la Flushing Meadows!

Iar succesul ei a făcut înconjurul lumii, fiind savurat în mai multe ţări, mai ales că Emma e exemplul perfect de sportivă multinaţională: tatăl ei e român, mama ei e chinezoacă, s-a născut în Canada, la Toronto, iar la vârsta de doi ani s-a mutat cu familia ei în Marea Britanie, la Bromley. De unde şi-a început povestea senzaţională în lumea sportului, care acum a oferit un prim capitol cu adevărat glorios: trofeul de la US Open, cucerit după un parcurs aproape perfect!

Emma Răducanu e însă mai mult decât o sportivă genială. Iar portretul ei, prezentat de Sky News, reflectă exact acest lucru.

2.500.000 de dolari a primit Emma Răducanu pentru triumful de la US Open. Înainte de turneu, câştigase suma de 303.376 de dolari din tenis.  

O elevă de nota 10

Cel mai mare rol în ascensiunea Emmei l-a avut chiar tatăl ei, Ion Răducanu. Care a adoptat o variantă britanică a numelui său, Ian, de când s-a stabilit în Anglia. 

„Emma a luat, mai întâi, lecţii de balet, însă tatăl ei a considerat că ea trebuie să fie îndrumată spre sport. De aceea, a dat-o la echitaţie, înot, baschet, ski, golf, motocross. Toate aceste activităţi au fost practicate însă pe lângă tenis. În scurt timp, a fost evident că Emma excelează la tenis cel mai mult, iar după ce a câştigat primul titlu la junioare, s-a dedicat total tenisului la vârsta de 13 ani“, au notat jurnaliştii britanici.

La juniori, Emma a urcat până pe locul 20 mondial, poziţie pe care a atins-o în 2018, când a avansat până în sferturi, atât la French Open, cât şi la US Open. De fiecare dată însă, s-a oprit în această fază, împiedicată şi de probleme medicale. În plus, Răducanu a fost trasă puţin înapoi pentru că şi-a continuat studiile în paralel cu sportul de performanţă. Şi nu doar când era o junioare promiţătoare, ci inclusiv după ce a debutat în circuitul WTA. Ceea ce s-a întâmplat în iunie 2021, la Nottingham, pe iarbă. Aici, Emma a fost învinsă în primul meci de compatrioata ei, Harriet Dart (Marea Britanie, 25 de ani, 151 WTA), în minimum de seturi: 3-6, 4-6. Nici măcar o săptămână mai târziu, când a jucat tot la Nottingham, de această dată în versiunea ITF a turneului, Emma n-a dat semne prin care să anunţe explozia ei în tenisul feminin. Într-adevăr, a câştigat două meciuri, cu Sanders (133 WTA) şi cu Babos (126 WTA), dar s-a oprit când a dat de bulgăroaica Pironkova (107 WTA). 

Totuşi, cele două participări la Nottingam i-au convins pe organizatorii de la Wimbledon să-i dea un wild-card cu care să joace pe tabloul principal de la Wimbledon 2021. Iar aceasta s-a dovedit a fi o decizie foarte inspirată pentru că turneul de la „All England Club“ s-a transformat într-o rampă de lansare pentru Emma. La Londra, Răducanu a avansat până în optimi, unde emoţiile şi un atac de panică au oprit-o în duelul cu Ajla Tomljanovici (46 WTA).

La doar cinci zile după atingerea optimilor la Wimbledon 2021, Emma luat 10, la matematică şi la economie, în examenele susţinute la şcoală. 

Raducanu

„Şcoala mi-a mărit capacitatea de a absorbi informaţii“

Deşi unii specialişti au fost de părere că Emma n-a obţinut rezultate mai bune la juniori, pentru că şi-a continuat studiile în paralel cu cariera ei sportivă, noua campioană de la US Open a fost de altă părere.

„Eu cred că, de fapt, şcoala a avut o influenţă pozitivă asupra carierei mele. Mi-a mărit capacitatea de a absorbi cât mai multe informaţii. Pe terenul de tenis, simt că sunt mai disciplinată din punct de vedere tactic, comparativ cu alte jucătoare“, a spus Emma într-un interviu acordat pentru WTA.

James Carlton, managerul de la „Bromley Tennis Centre“, unde Răducanu s-a antrenat, zilnic, de la 10 la 16 ani, a confirmat faptul că Emma avea o seriozitate ieşită din comun pentru un copil. „E foarte încăpăţânată, în sensul bun al cuvântului, şi determinată. Munceşte din greu. Centrul nostru de pregătire e chiar lângă şcoala ei. Aşa că venea aici şi îşi făcea antrenamentele înainte, dar şi după şcoală. Uneori, venea chiar în timpul pauzelor dintre ore. Chiar dacă era o studentă, zilnic, petrecea vreo trei, patru ore pe terenul de tenis. Apoi, stătea încă o oră în sala de fitness“, a povestit James Carlton pentru Sky News. „De multe ori, o vedeam pe Emma cum îşi face temele pentru şcoală între sesiunile ei de antrenament. Faptul că şi-a continuat studiile creşte şi mai mult valoarea rezultatelor ei sportive“, a adăugat Carlton.

Voia să fie o avocată în viaţă de zi cu zi

Potrivit „The Sun“, citat de Eurosport, încurajată de rezultatele ei bune la liceu, Emma a aplicat la mai multe universităţi din Anglia şi Statele Unite din dorinţa de a deveni o avocată de succes. Ulterior însă, după ce a început să strălucească în circuitul WTA, Răducanu a luat decizia de a-şi amâna planurile pentru o carieră în avocatură.

Emma Răducanu, la US Open 2021

*Turul I (calificări): 6-1, 6-2 cu Schoofs (285 WTA)

*Turul II (calificări): 6-3, 7-5 cu Bolkvadze (167 WTA)

*Turul III (calificări): 6-1, 6-4 cu Sherif (96 WTA)

 *Turul I: 6-2, 6-3 cu Voegele (128 WTA)

*Turul II: 6-2, 6-4 cu Zhang (49 WTA)

*Turul III: 6-0, 6-1 cu Sorribes Tormo (41 WTA)

*Optimi: 6-2, 6-1 cu Rogers (43 WTA)

*Sferturi: 6-3, 6-4 cu Bencic (12 WTA) 

*Semifinale: 6-1, 6-4 cu Sakkari (18 WTA)

*Finală: 6-4, 6-3 cu Fernandez (73 WTA)

VEZI MATERIALUL DESPRE EMMA RĂDUCANU

Viitorul ei sună fabulos: Bani din publicitate şi trofee majore

Specialiştii din diferite domenii prevăd un viitor strălucit pentru noua senzaţie din tenisul feminin. Într-o declaraţie oferită pentru The Guardian, Tim Crow, un consultant în marketing sportiv, care lucrează cu cei de la Coca Cola pentru contractelele lor de publicitate în fotbal, a dezvăluit că marile branduri sunt disperate să obţină semnătura Emmei Răducanu. „N-am mai primit atât de multe telefoane de la reprezentanţii marilor branduri de la Lewis Hamilton încoace, când el şi-a început ascensiunea în Formula 1. Prin victoria de la US Open, Emma Răducanu tocmai a devenit cea mai căutată sportivă din Marea Britanie“, a spus Tim Crow. „Emma Răducanu poate fi comparată cu Naomi Osaka. Care s-a născut în Japonia. Tatăl ei e din Haiti, iar mama ei e japoneză. Şi a fost crescută în SUA. Şi tocmai din acest motiv, Osaka e atât de căutată de sponsori, care vor jucători cu potenţial de marketing în cât mai multe ţări. Iar Emma Răducanu e, practic, o jucătoare multinaţională. Potenţialul ei de marketing nu se rezumă la piaţa britanică“, a completat Tim Crow pentru The Guardian. În acest moment, Răducanu are doi sponsori: Nike furnizează echipamentul ei sportiv, iar Wilson rachetele de tenis.

Cred că Răducanu va câştiga zece Grand Slamuri. E mult mai matură decât vârsta pe care o are. Are 18 ani, dar aici (n.r. - arată spre cap) are 32 de ani.  Mats Wilander, expert Eurosport  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite