Ele sunt cele mai slabe naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sonejee (dreapta) este  cel mai selecţionat fotbalist  al Andorrei
Sonejee (dreapta) este cel mai selecţionat fotbalist al Andorrei

Reprezentativele statelor Andorra, Montserrat şi San Marino împart ultima poziţie în clasamentul FIFA.

Toţi microbiştii cunosc multe detalii despre cele mai bine clasate echipe naţionale din lume, însă situaţia se schimbă atunci când vine vorba de coada topului. Cunoscute mai degrabă drept destinaţii turistice decât ca prime reprezentative, Andorra, Montserrat şi San Marino sunt ultimele poziţionate în clasamentul FIFA, însă s-au aliniat şi ele la startul preliminariilor Campionatului Mondial din Brazilia, din 2014.

Andorra, cea mai slabă asistenţă

Cu doar 71.200 de locuitori, liliputanul stat al Andorrei se laudă cu cea mai mare speranţă de viaţă de pe întreg globul, 83,5 ani, obţinută în special datorită aerului montan din zonă. Poate şi de aceea, fotbalul este văzut ca o metodă de relaxare după slujbele cotidiene pe care le au jucătorii de-aici. Practic, prima reprezentativă a micuţului stat european are în componenţă funcţionari, administratori sau alţi oameni cu slujbe cât se poate de normale.

Cel mai selecţionat fotbalist al Andorrei este Oscar Sonejee, 31 de ani, căpitanul naţionalei, jucător care a bifat 88 de selecţii şi a reuşit chiar să marcheze de două ori. Însă nici el nu este legitimat ca profesionist, meseria sa de bază fiind cea de agent de asigurări. În scurta istorie de 15 ani, de când a fost admisă de FIFA, naţionala Andorrei are o singură victorie, cu Macedonia, obţinută în octombrie 2004. Din păcate pentru ei, doar 116 oameni au venit pe stadionul de 1.249 de locuri pentru a vedea acest succes, stabilind recordul negativ de asistenţă pentru un meci din calificările unei Cupe Mondiale. Andorra se află în aceeaşi grupă cu România în preliminariile pentru CM din Brazilia.

Montserrat are 200 de legitimaţi

Denumit „Emeraldul Caraibelor", teritoriul britanic din Insulele Leeward reprezintă una dintre cele mai mari necunoscute ale fotbalului mondial. Montserrat se  întinde pe 102 kilometri şi are capitala la Plymouth, însă oamenii de-aici sunt optimişti în privinţa viitorului naţionalei lor, în ciuda faptului că au doar 200 de jucători legitimaţi. Programul pentru fotbal finanţat de guvern în 2007 cu 400.000 de euro i-a făcut pe jucători să viseze la performanţe mai mari. Iar Montserrat a dat startul preliminariilor pentru viitorul mondial, pierzând însă cu Belize, 1-3.

Cu toate acestea, selecţionerul Kenny Dyer, fost junior la Arsenal, To­ttenham Hotspur şi Charlton Athletic, care s-a retras din activitate sezonul trecut, la 46 de ani, este optimist.  „E cea mai bună echipă a Montserratului de când mă ştiu. Există mult talent aici", a spus tehnicianul născut în Anglia. Vedeta naţionalei de-aici este Anthony Griffith, 25 de ani, legitimat la Port Vale, în liga a patra din Anglia. „Dintotdeauna mi-am imaginat cum e să joci în preliminariile unui Campionat Mondial. E o şansă de a fi văzuţi pentru jucători ca noi", e de părere atacantul.

San Marino, statul fără semafor

Cea mai mică naţiune acceptată de FIFA, cu o populaţie de doar 30.000 de locuitori, a câştigat un singur meci în 22 de ani, cu Liechtenstein (1-0). Recent învinsă de România într-un meci amical, cu 1-0,  selecţionata din San Marino a înregistrat multe eşecuri dure de-a lungul vremii, printre cele mai notabile fiind cele cu Olanda, 0-11, în septembrie, şi cu Germania, 0-13, în 2006.

În ultima campanie pentru Euro, sanmarinezii au primit 53 de goluri fără să marcheze vreodată, ba, mai mult, ultima oară când au reuşit să înscrie s-a întâmplat în 2008. „Suntem un popor mic, lumea se miră că n-avem niciun semafor în ţară, dar fotbalul ne dă posibilitatea să evoluăm în competiţii mari", a glumit şi Giampaolo Mazza (55 de ani), selecţionerul micuţei echipe, care e de fapt profesor de sport şi antrenează naţionala pe gratis. Cel mai cunoscut jucător este Aldo Simoncini, coleg cu Mutu la Cesena.

Gol în timpul reclamei de bere

Un eveniment extrem de amuzant din istoria naţionalei din San Marino s-a petrecut în 1993, la un meci contra puternicei selecţionate a Angliei. Atunci, fostul atacant Davide Gualtieri a interceptat o minge în secunda opt şi a reuşit să marcheze. Numai că cel care era crainicul partidei  a ratat golul, pentru că în acel timp făcea reclamă unei firme de bere. Până la urmă, s-a terminat 7-1 pentru britanici, dar Gualtieri a devenit erou. Tradiţionalii rivali ai englezilor, scoţienii, i-au făcut un tricou special cu numărul 8, reprezentând secunda în care acesta a marcat.

5.000 este cota caselor de pariuri ca San Marino să se califice la Campionatul Mondial din 2014.

Campioanele recordurilor negative

San Marino

Naţionala din San Marino n-a mai înscris din 2008  Foto: Reuters



- Începând cu 1990, naţionala statului San Marino a marcat doar 17 goluri, primind în schimb nu mai puţin de 468.

- Întreg campionatul sanmarinez se joacă pe Stadionul „Olimpic" din Serravalle, o arenă de 7.000 de locuri

- În 109 meciuri, San Marino a reuşit o singură victorie, 1-0 cu Liechtenstein, şi trei egaluri, cu Letonia (1-1), Liechtenstein (2-2) şi Turcia 0-0. În rest, a bifat înfrângeri pe linie.

- Sanmarinezii au doar trei jucători profesionişti, iar restul sunt studenţi, funcţionari sau instructori de fitness. Primele se traduc în bani de motorină.

Naţionala din San Marino n-a mai înscris din 2008  Foto: Reuters



Montserrat

ADVIMA20111229_0561

Jucătorii din Montserrat nu au condiţii pentru a juca fotbal  Foto: Reuters

Jucătorii din Montserrat nu au condiţii pentru a juca fotbal  Foto: Reuters

- În Montserrat, fotbalul se dezvoltă, deşi în 1995 erupţia Vulcanului Soufriere a forţat relocarea populaţiei, rămânând doar 7.000 de locuitori în acea zonă.

- Condiţiile în Montserrat nu sunt însă cele mai bune pentru practicarea sportului-rege. Jucătorii încă aşteaptă construcţia unui stadion propriu, însă până atunci evoluează la meciurile de-acasă în Trinidad şi Tobago.



Andorra

- Marc Bernaus, singurul profesionist din naţionala Andorrei, a evoluat printre altele la Elche şi la Getafe, în Spania, unde câştiga în jur de 80.000 de euro pe sezon. El are 11 selecţii şi un gol pentru prima reprezentativă.

- În campionatul Andorrei sunt legitimaţi 171 de fotbalişti, dintre care 129 sunt străini. Cei mai mulţi sunt portughezii, 59 la număr. ;

Clasament FIFA

1. Spania
2. Germania
3. Olanda
4. Uruguay
5. Anglia
6. Brazilia
7. Portugalia
8. Croaţia
9. Italia
10. Argentina
11. Danemarca
12. Rusia
13. Chile
14. Grecia
15. Franţa
16. Coasta de Fileş
17. Elveţia
18. Suedia
19. Japonia
20. Bosnia
............................
56. România
............................
206. Andorra, Monserrat, San Marino

ADVIMA20111229_0563
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite