Efectul benefic al sărăciei: campionatul românesc e mai stabil decât cel german. Cifrele unei schimbări majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară care face ravagii în fotbalul românesc a lăsat prima ligă fără vedete şi jucători valoroşi, însă are şi efecte benefice.

Cât timp s-au lăfăit în bani, patronii din Liga I au avut un comportament dezgustător la adresa subalternilor. 

Nu că între timp ar fi devenit nişte „îngeri“, însă, forţaţi de faptul că au conturile goale, se gândesc de mai multe ori înainte de a lua deciziile aberante pe care, în trecut, le luau într-o fracţiune de secundă. Principalii beneficiari ai acestei conjuncturi sunt antrenorii din primul eşalon.

Până acum două sezoane, era o misiune infernală să ţii pasul cu schimbările produse la nivelul băncilor tehnice cu o viteză ameţitoare. Campionatul românesc ajunsese în cărţi pentru a stabili recorduri mondiale în acest sens. Iată o statistică elocventă: sezonul 2014-2015 a avut 34 de etape, perioadă în care s-au înregistrat 39 de schimbări de antrenori!

Începând din stagiunea trecută, am asistat la normalizarea acestei situaţii ruşinoase. Campionatul 2015-2016 a adus „doar“ 19 schimbări de-a lungul sezonului regulat, play-off şi play-out. Iar în actualul sezon, Liga I e de o stabilitate incredibilă: doar cinci schimbări în 21 de etape!

Ieşenii au făcut „chetă“

„Domesticirea“ patronilor „sălbatici“ din fotbalul românesc e efectul benefic al lipsei banilor. Despărţirea înainte de termen de un antrenor presupune achitarea unor salarii compensatorii şi clauze de reziliere la care se adaugă banii care trebuie plătiţi noului tehnician. Vorbim despre nişte sume pe care cele mai multe grupări din primul eşalon nu şi le permit, în condiţiile în care, oricum, mulţi dintre jucători şi antrenori au restanţe salariale.

De altfel, dintre cele cinci schimbări de antrenori de până acum doar într-un singur caz am avut o concediere. Dario Bonetti, Emil Săndoi şi Dan Alexa şi-au părăsit posturile după înţelegeri amiabile în care nici antrenorii respectivi, nici cluburile n-au mai dorit continuarea colaborării. Astfel, daunele financiare au fost minime. Doar la plecarea lui Nicolo Napoli de la Iaşi, clubul a hotărât rezilierea unilaterală a înţelegerii. Iar de aici a rezultat o situaţie comică.

Ieşenii au decis concedierea lui Napoli după o înfrângere cu ACS Poli la 30 septembrie, însă le-a trebuit o săptămână pentru a putea scăpa, efectiv, de italian. Asta deoarece, Napoli n-a semnat rezilierea până nu şi-a primit, potrivit contractului, salariile restante în valoare de 18.000 de euro. Cum cei de la CSMS Iaşi n-au avut această sumă atunci când au hotărât concedierea antrenorului, s-a făcut o „chetă“, iar banii s-au strâns după o săptămână. 

Chiar şi aşa, Napoli a anunţat că nu se mulţumeşte cu încasarea salariilor restante: „Voi reclama clubul la FIFA şi voi câştiga sută la sută. Sunt convins de asta. Trebuie să-mi primesc toţi banii până la finalul contractului“.  

12 schimbări de antrenori s-au înregistrat în prima parte a campionatului trecut, între iulie şi decembrie 2015.   20 de schimbări de antrenori s-au înregistrat în primele 17 etape din stagiunea 2014-2015, între iulie şi decembrie 2014.

Schimbările de antrenori din acest sezon

Club Etapa Cine a plecat Cine a venit

ASA Tg. Mureş 3 Dario Bonetti Dan Alexa

CSMS Iaşi 11 Nicolo Napoli Eugen Neagoe

Concordia Chiajna 14 Emil Săndoi Emil Ursu

ASA Tg. Mureş 21 Dan Alexa ?

Concordia Chiajna 21 Emil Ursu Dan Alexa

Situaţia în alte campionate din Europa

Ţară Etape scurse Schimbări

Germania 16 7

Anglia 18 2

Italia 18 5

Spania 16 5

Franţa 19 4

Olanda 17 0

Turcia 16 7

Portugalia 15 14 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite